Durf jij te kiezen?

Columns

Heb je moeite met het maken van keuzes tijdens je werk? Zit je eindeloos te twijfelen voordat je een knoop doorhakt?

Keuzes maken, we doen het de hele dag, en toch ervaren veel mensen dit als lastig. Hoe komt dat?

Keuzes maken gaat over innerlijk geworteld zijn. Het gaat over weten wie je bent, wat je wilt, wat je talenten zijn en weten waar je goed in bent. En dat weten we vaak niet.

Als je niet helder hebt waar je voor staat ben je een ronddobberend schip. De keuzes die je maakt, zijn vaak bepaald door de omgeving. Ze komen niet voort uit wat jij zelf belangrijk vindt.

Je maakt de hele dag door keuzes. Echt waar. Je merkt het alleen niet omdat ze veelal onbewust gekozen zijn. Je leeft het grootste deel van je tijd, meer dan 95%, vanuit automatische patronen. In slechts een paar procent van je tijd maak je echt bewuste keuzes die werkelijk aansluiten bij wat je wilt. Is dat niet bizar?

We leven vanuit automatische patronen. Toch hebben deze ook absoluut een functie. Waar zijn ze voor nodig? Om te kunnen overleven. Stel dat je elke dag opnieuw moet leren hoe je moet opstaan, hoe aankleden gaat, hoe je moet tandenpoetsen en autorijden. Dat zou toch ongelofelijk onpraktisch zijn en te veel energie kosten?

De uitdaging is om meer stil te staan bij je patronen. Om te kijken welke patronen niet meer belemmerend zijn maar je helpen in het maken van keuzes.

Een veelvoorkomend belemmerend patroon: het niet kunnen accepteren van de consequenties van een keuze. Dat je, voorafgaand aan een beslissing, precies wilt weten welke gevolgen en voor- en nadelen je keuze met zich meebrengen. En dat je daardoor de beslissing niet neemt.

Het is kansloos om dit allemaal vooraf te willen. Keuzes maken gaat juist over het kunnen dealen met consequenties; jezelf toestaan dat je dingen niet weet en niet kunt overzien. Waarom is dit toch zo moeilijk? Omdat je moet leren omgaan met onzekerheid en onduidelijkheid. Accepteer dat je geen 100% garantie hebt op de gevolgen van je keuze.

Maak je eigen keuze! Hoe doe je dat?

Stap 1 Heb vertrouwen en geloof in jezelf. Maak contact met wat jij wilt, wat jij belangrijk vindt.

Schrijf op waar jij goed in bent, waar jouw talenten liggen.

Stap 2 Ontdek je eigen belemmerende patroon. Houd je bijvoorbeeld teveel rekening met je omgeving of vind je het moeilijk om de consequenties van je keuze te aanvaarden? Het kan van alles zijn.

Bedenk wat het ergste is wat er kan gebeuren als je de keuze maakt. Accepteer dat deze ‘erge gedachte’ er is.

Stap 3 Durf los te laten. Dit gaat over ‘bewust’ in het leven staan; het leven leiden wat jij wilt. Laat het gewoon gebeuren, denk niet na over alle consequenties.

Wat mij vaak helpt? Ik heb soms het antwoord niet op wat ik wil. Dan laat ik het een tijdje liggen. Ik neem er afstand van en vertrouw er volledig op dat het antwoord komt.

Vroeg of laat, is mijn ervaring, komt het antwoord en wordt het maken van een keuze een stuk makkelijker.

Wat levert dit je op?

• Heldere, bewuste keuzes maken geeft je veel rust
• Je krijgt veel zelfvertrouwen
• Je creëert duidelijkheid in je werk naar anderen toe omdat je ergens voor staat
• Dit leidt tot het leveren van een veel grotere bijdrage in je werk
• Je werk kost je minder moeite en levert je meer op

En is dat niet wat we allemaal willen?

Hartelijke groet,

Marjan Haselhoff
BuroKracht

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Jos Steynebrugh
Marjan,

vrij vertaald lees ik stap 1: laat je reddingsboei los. Stap 2 en 3: leer zwemmen
Is stap 1 niet het logisch gevolg van (onder andere) 2 en 3?

Groet,
Jos Steynebrugh
Marketing & Innovatie Consulent
Ronn van Etten
Ik lees:

1. Realiseer je of je kunt zwemmen of niet en waar de reddingsboei ligt.
2. Ontdek hoe ver je (dus) zou moeten zwemmen, of hoe lang je nog aan die vervloekte boei moet of uberhaupt kunt hangen.
3. Laat de reddingsboei maar los, zwem naar de rand van het zwembad en ga weer zonnen.

Maar even serieus: in veel gevallen is er niet een dergelijk reflectief vermogen om goed met een (zware) keuze om te gaan en dan kunnen de stapjes helpen. En daarbij is natuurlijk een beetje zelfzekerheid niet verkeerd. Maar ook het besef dat je in de regel de best mogelijke keuze maakt (zelfs als dat een 'foute' is). Voor veel mensen is het inderdaad zo dat het de beste keuze is om nog maar even te wachten, om nog verder te onderzoeken, nog meer feiten te verzamelen, het aan een ander over te laten, etc, etc, etc.

Kortom: nog werk zat!!

vriendelijke groet,
Ronn van Etten
Van Zelf Advies

Meer over Probleemoplossing en besluitvorming