Droomteam creeren? Laat jouw team je spiegel zijn

Columns

Het volgende hoor ik van veel leidinggevenden die ontevreden zijn over het functioneren van hun team. “Mijn team neemt geen verantwoordelijkheid, teamleden klagen te veel, er is te weinig een ‘we staan er samen voor’ gevoel (helaas te veel een wij/zij gevoel), teamleden geven elkaar geen feedback maar praten achter elkaars rug om over elkaar.”

De leidinggevende heeft in dit soort situaties de neiging de oorzaak van het onvoldoende presteren van zijn of haar team bij teamleden neer te leggen. Het is mijn perspectief dat een niet goed draaiend team alles over jezelf zegt. Je team is een afspiegeling van je eigen functioneren en dus van je eigen effectiviteit. Je krijgt het team wat je verdient en wat je nodig hebt om zelf van te leren.

Best confronterend natuurlijk om je te realiseren dat een niet goed functionerend team iets zegt over je eigen leiderschap. Dat het misschien wel tijd wordt verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen aandeel in het geheel. En te ontdekken waarom het jou niet lukt het droomteam te creëren wat jij voor ogen hebt.

Het begint met je te beseffen dat je ideale team zeker te realiseren is. Ik vraag leidinggevenden vaak om te visualiseren hoe hun droomteam er uitziet. En dan te benoemen wat daarin het leukste deel is en te voelen hoe dat voelt.

Veel leidinggevenden hebben echter stemmetjes die zeggen dat zo’n ideaal (droom) niet te realiseren is. Stemmetjes als; “dat is te mooi om waar te zijn”, “een ander kan dat misschien, maar ik niet”.

Deze stemmen verbergen een angst. Een droom realiseren en er volledig voor gaan heeft namelijk ook een keerzijde. Het betekent volledig in je kracht gaan staan, succesvol zijn, al je potentieel benutten, impopulaire keuzes maken, nee durven zeggen etc.

Marianne Williamson deed hier de volgende uitspraak over; “we zijn niet het meest bang voor onze onvolkomenheden maar bang om heel krachtig en succesvol te zijn. We vragen onszelf af; wie ben ik om te schijnen? Om getalenteerd te zijn? Om geweldig te zijn? En dus succesvol?”

Het vergt dus moed en lef om in je eigen kracht te gaan staan. Om het licht op te gaan zoeken! Dit gaat over het overwinnen van je angsten.

Het volgende voorbeeld laat dit zien.

Tim is hoofd van een grote afdeling in een ziekenhuis. Hij vindt dat zijn mensen te veel in een slachtoffer- en aanklagerrol zitten. Ze wijzen continu naar anderen, klagen veel en lossen zaken te weinig zelf op. Hierdoor ontstaat een wij/zij gevoel en een gezamenlijk doel ver te zoeken is.

Tim kwam tijdens mijn begeleiding achter zijn droom: een team dat eigenaarschap toont, zelf oplossingen vindt en elkaar aanspreekt waar nodig. Zodat er een team staat dat positiviteit uitstraalt waardoor klanten (patiënten) niet meer klagen over een matige behandeling. Tim vervolgde met de opmerking: “Dan kan ik veel meer achterover leunen en weer energie krijgen van mijn werk!” Dat leek hem heerlijk..

Ik begon met hem te laten ervaren dat deze droom zeker te realiseren is. Iets wat hij eigenlijk niet geloofde en, bleek na doorvragen, ook wel eng vond. Het betekende namelijk dingen doen die hij normaal niet deed, zoals tegen jezelf zeggen waar je kracht ligt, trots zijn op jezelf en dit ook uitdragen, staan voor eigen beslissingen en consequenties aanvaarden. Zijn grootste angst om niet volledig in zijn kracht te gaan staan was de angst om af te gaan, om te mislukken.

Door dit inzicht ging hij begrijpen waarom hij zich altijd een beetje verschool achter uitspraken als “het is niet mogelijk mijn droom te realiseren.” Het gaf hem veel rust en inzicht dat hij zich liet leiden door deze angst. Het zorgde ervoor dat hij zich er minder van wilde aantrekken. Het gaf hem de kracht zijn doelen te gaan bereiken.

Vervolgens kwam hij er achter dat hij een aantal ineffectieve patronen heeft in het leidinggeven (hij ontdekte zijn spiegel; dat wat hij had te leren). Hij realiseerde zich dat hij van harmonie houdt, niet gauw stevige en duidelijke uitspraken doet omdat hij te veel pleasegedrag vertoont. De oorzaak van dit gedrag kwam door de overtuiging om aardig gevonden te worden. Hieronder zat de angst van onzekerheid over eigen kunnen. Het besef en het accepteren van deze angst gaf hem de tools anders met de situatie om te gaan. Hoe? Door veel meer te benoemen wat hem dwars zat, te benoemen wat hij wilde met het team en zelf aan te geven waar hij niet goed in was (hij stelde zich kwetsbaar op). Dit zorgde voor meer begrip in zijn team. Stapje voor stapje leerde hij op een effectieve manier in gesprek te gaan met zijn team. Met als resultaat dat zijn mensen veel meer eigenaarschap tonen in hun werk.

Stappenplan naar het realiseren van je droomteam

Stap 1: Als je team onvoldoende functioneert bedenk dan dat dit alles over jou zegt. Je team is een spiegel over je eigen effectiviteit.

Stap 2: Maak contact met hoe je droomteam er uit ziet. Ontdek je belemmerende stemmen die je er van weerhouden dit te creëren.

Stap 3: Ontdek wat je team jou te leren heeft door je valkuilen helder te krijgen. Achterhaal de angst achter je valkuilen door jezelf af te vragen wat het ergste is wat er kan gebeuren als jij je valkuil loslaat.

Stap 4: Accepteer je angst zodat je ruimte krijgt om anders met de situatie om te gaan.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Team ontwikkeling