Na mijn kritische beschouwingen over Nederlandse strafschopnemers en -keepers vandaag een positief geluid. De penalty's van Giorginio Wijnaldum waren prima, en ik kan heel kort aangeven waarom.
De eerste strafschop liet Wijnaldum de keeper op basis van een lichaamsduding richting schot rechts naar de verkeerde hoek duiken, want hij schoot uiteindelijk bijna dwars door het midden. Zo is te zien dat spelers de lichaamstaal ook kunnen GEBRUIKEN om keepers te misleiden.
De tweede strafschop, hetzelfde laken een pak. Dezelfde aanloop en richting van het standbeen, maar nu schiet Wijnaldum de bal daadwerkelijk WEL in de aangegeven richting. Goed van de keeper dat hij de goede hoek in duikt, maar Giorginio schiet hard, zuiver en hoog in. Dus deze strafschop was moeilijk zo niet onmogelijk te stoppen. Kortom, weinig op aan te merken. Hier stond een speler bij de strafschopstip die wist wat hij moest doen. Geconcentreerd, goede aanloop, gebruik maken van lichaamstaal 'misleiding' en uiteindelijk ook zuiver, hard en hoog inschietend. Hulde, ik ben op deze site zelden scheutig met complimenten, daar is in het Nederlands voetbal ook haast geen reden voor, maar Wijnaldum verdient voor zijn penalty's van vandaag een 10.
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>
<p> </p>
<p>- de keeper (onregelementair) naar de juiste hoek bewoog voordat de strafschop werd genomen, of</p>
<p>- de strafschop werd net goed (hard en zuiver in de hoek) genomen</p>
<p> </p>
<p>Ze toonden middels wiskundige berekeningen aan dat een hard genomen strafschop in een hoek van de goal door de reactietijd van de keeper niet te houden is. Zij betoogden dat wanneer de scheidsrechter oordeelt dat de strafschop hard en in de hoek wordt geschoten, en de keeper houdt de bal toch, deze strafschop afgekeurd zou moeten worden en opnieuw genomen diende te worden.</p>
<p> </p>
<p>Mooie dag voor Wijnaldum overigens.</p>