De laatste minuut, de 7 mythen van het Duitse voetbal

Vergouw.jpgIn 'De laatste minuut, de 7 mythen van het Duitse voetbal' worden de geheimen van het succes van de Duitse Mannschaft ontsluierd aan de hand van 7 mythen. Waarom winnen de Duitsers altijd als het er op aan komt? Scoren ze echt vaker in de laatste minuut? Hoe zit het met de vechtlust, conditie en hun arbeidsethos? En met strafschoppen? Zijn ze daarin echt zoveel beter dan de Oranje spelers? 'De laatste minuut, de 7 mythen van het Duitse voetbal' geeft antwoord op deze vragen. Bekend van Villa BvD, Studio Sportzomer, Business News Radio, Spijkers met Koppen, met het oog op morgen en vele internetsites, zoal Nu.nl en sportgeschiedenis.nl!

De laatste minuut

De 7 mythen van het Duitse voetbal

'Voetbal is een leuk spel waarin 22 mannen elkaar 90 minuten lang een bal toespelen. Na afloop heeft het Duitse team altijd gewonnen.'
Ga
ry Lineker

In De laatste minuut passeren de zeven mythen van het Duitse voetbal de revue. Op basis van wedstrijdanalyses, historische gegevens en interviews met voetballers en trainers met een 'Duits' verleden, zoals Youri Mulder en Bryan Roy, worden ze al dan niet weerlegd.

* Mythe 1: Duitsers scoren altijd in de laatste minuut

* Mythe 2: Het Duitse elftal heeft steeds geluk met de loting

* Mythe 3: Bij het Duitse team heerst eenheid

* Mythe 4: Duitse voetballers kenmerken zich door vechtlust, inzet, orde en structuur, waardoor zij geen (voetbal)humor bezitten

* Mythe 5: Voor Duitse spelers is voetbal een beroep, voor Nederlandse een spel

* Mythe 6: De pers in Duitsland zorgt stelselmatig voor een underdogpositie van het eigen elftal

* Mythe 7: De Mannschaft neemt strafschoppen beter dan Oranje

  • Gyuri Vergouw (1961) is managementdeskundige en sportliefhebber. Sinds de verschijning van zijn veelbesproken boek De strafschop in 2000 staat hij bekend als ‘Professor Penalty’. De pers: ‘Het lezen van het boek De strafschop van Vergouw zou voor alle internationals verplicht moeten worden gesteld.’
    – de Volkskrant
  • De laatste Minuut
  • de 7 mythen van het Duitse voetbal
  • door: Gyuri Vergouw
  • ISBN: 90 453 0405 8
  • Prijs: € 16,50
  • Bladzijden: 192+16 pagina's full colour foto's
  • Vorm: Paperback

Krijg toegang tot alle toepasbare kennis en gedeelde ervaringen met een Pro-abonnement

Upgrade nu voor €200,— 

Managementsite, kritisch, wars van hypes, interactief en altijd op zoek naar wat wél werkt.

Word een PRO

Gyuri George Vergouw
Auteur
Recensie van sportwebsite sportone.nl over 'de laatste minuut'


"Met het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland op komst kon het niet uitblijven: de stroom voetbalboeken met het WK als thema. Het is niet gemakkelijk om de goede boeken als ware het met een vergiet eruit te halen. Een WK-boek dat echter zeker de moeite waard is om te lezen is 'De laatste minuut', van Gyuri Vergouw. Zeven mythen van het Duitse voetbal passeren de revue.

Gyuri Vergouw heeft in de boekenwereld een goede naam opgebouwd dankzij het succes met 'De strafschop'. Hij staat sinds het verschijnen daarvan in 2000 zelfs bekend als Professor Penalty. Met het uitgeven van 'De laatste minuut' heeft Vergouw wederom zijn naam gevestigd. Op basis van wedstrijdanalyses, historische gegevens en interviews met voetballers en trainers worden de zeven vooraf opgestelde mythen nauwkeurig aan de kaak gesteld en al dan niet weerlegd.

Vergouw zelf over het boek: "Er zijn drie redenen waarom ik met 'De laatste minuut' aan de bestaande literatuur rond de Nederlands-Duitse voetbalverhoudingen iets wilde toevoegen. Ten eerste ben ook ik al vele jaren bevangen door de vele vragen die zowel bij voetballiefhebbers in Nederland als wereldwijd leven over de mythen van het Duitse voetbal. (..) De tweede reden ligt in het feit dat er weliswaar veel literatuur is over de Nederlands-Duitse verhoudingen in algemene zin, maar zelden over de verschillen in de voetbalcultuur tussen beide landen. (..) De derde en laatste reden ligt in het feit dat ik als voetballiefhebber een dubbel trauma heb overgehouden aan de Duitse voetbalsuprematie. Dat moest maar eens afgelopen zijn."

De zeven mythen die in het boek van Vergouw aan bod komen zijn:
Mythe 1: Duitsers scoren altijd in de laatste minuut.
Mythe 2: Het Duitse elftal heeft steeds geluk met de loting.
Mythe 3: Bij het Duitse team heerst eenheid.
Mythe 4: Duitse voetballers kenmerken zich door vechtlust, inzet, orde en structuur, waardoor zij geen (voetbal)humor bezitten.
Mythe 5: Voor Duitse spelers is voetbal een beroep, voor Nederlandse een spel.
Mythe 6: De pers in Duitsland zorgt stelselmatig voor een underdogpositie van het eigen elftal.
Mythe 7: De Mannschaft neemt strafschoppen beter dan Oranje.

Er wordt in 'De strafschop' bij elk verhaal steeds een vertaalslag gemaakt naar één of meerdere van bovenstaande mythen. Een nadeel hiervan is dat er geen duidelijke ordening is tussen de hoofdstukken in het boek en de bijbehorende mythen - het loopt enigszins door elkaar en in elkaar over. Geen ramp, want dat maakt het boek ook wel weer bijzonder; niet standaard, om het maar zo te noemen.

De kopieerbaarheid van de Duitse aanpak is groot. Het baseert zich op aandacht voor fysieke kracht, standaardsituaties, teamgeest en loopvermogen. Het heeft vijftig jaar lang voor veel successen gezorgd en kan als voorbeeld dienen voor Oranje. Dit betekent niet dat het Nederlands elftal alles klakkeloos moet overnemen. (..) Wil Oranje vergelijkbaar succes behalen, dan zal in een aantal cruciale aspecten, zoals fitness en strafschoppen, stevig geïnvesteerd moeten worden. Daarmee kan niet worden gewacht tot de laatste minuut. "
Gyuri George Vergouw
Auteur
Recensie 'Eerste Nederlandsche Voetbalboeken Boekhandel'
www.envb.nl

"Professor penalty Gyuri Vergouw bracht in de aanloop naar het WK wederom een belangrijk boek uit. Dit maal over het Duitse voetbal. En net als bij de Strafschop hoopte Vergouw, zoon van een Hongaarse moeder en een Nederlandse vader - derhalve behept met een dubbel trauma op WK-gebied -, dat Nederlandse spelers en trainers er hun voordeel mee zouden doen. Er is namelijk veel van de Duitsers te leren, meent Vergouw.

Boeken die in de aanloop naar het WK verschijnen hebben als nadeel dat zij na het WK door de actualiteit achterhaald zijn. Wie zal er nog een boek kopen met als titel: We gaan naar Duitsland om te winnen? Een boek over het Duitse voetbal dat vóór het WK verscheen, heeft een nog groter nadeel: het beeld van het Duitse voetbal dat in Nederland overheerste, is door Klinsmann en zijn mannen helemaal op zijn kop gezet met fris en aanvallend voetbal (en verlies in de halve finale door twee tegendoelpunten in de laatste minuut van de verlenging). In het enorme aanbod aan voetbalboeken schoot lezen van De laatste minuut er bij in. Zou het zin hebben het boek van Vergouw na afloop van het WK nog ter hand te nemen? Of moesten we concluderen dat de boekhandel die zijn exemplaren nog niet had verkocht, er lelijk mee zou blijven zitten? Dat laatste hoeft niet, want De laatste minuut blijkt veel meer te zijn dan lesmateriaal over wat wij van de Duitsers kunnen leren. Het is een zeer goede en originele studie over het Duitse voetbal die zijn waarde behoudt ook na het opmerkelijke Duitse optreden op het WK van 2006. Wel zal in een eventuele herdruk een extra hoofdstuk moeten worden opgenomen over het voetbal onder Klinsmann en het rode uit-shirt.

Vergouw onderzoekt het Duitse voetbal (vanaf 1954) aan de hand van 7 mythen die vooral sterk zouden leven in Nederland: 1) Duitsers scoren altijd in de laatste minuut; 2) Het Duitse elftal heeft steeds geluk met de loting; 3) Bij het Duitse team heerst eenheid; 4) Duitse voetballers kenmerken zich door vechtlust, inzet, orde en structuur, waardoor zij geen (voetbal)humor bezitten; 5) Voor Duitse spelers is voetbal een beroep, voor Nederlandse een spel; 6) De pers in Duitsland zorgt stelselmatig voor een underdogpositie van het eigen elftal; 7) De Mannschaft neemt strafschoppen beter dan Oranje.

Met zijn onderzoek hoopt Vergouw antwoord te geven op de vraag: hoe is het mogelijk dat Duitsland met vaak zeer marginale voetballers, drie wereldtitels en drie Europese titels op zijn naam heeft staan? Niet alle mythen blijven na zijn studie overeind. Wel die van de strafschoppen - het blijkt zelfs zo te zijn dat als Nederland de strafschoppen even goed had ingeschoten als Duitsland, het evenveel successen op een eindtoernooi had kunnen boeken als zijn grote Oosterbuur. Dat mag met recht een opmerkelijke conclusie worden genoemd. De mythe van de laatste minuut is ook waar. Dat bewijst Vergouw met uitgebreide statistieken.

Het boek wordt afgesloten met een heuse quiz: de 'ben ik van Duitschen bloed' - triviaquiz, en een achttal bladzijden citaten. Dat de Duitsers niet altijd het geluk aan hun zijde hebben, blijkt uit het hoofdstuk 'Legendarische wedstrijden: schande, succes, shock, strafschoppen en ... neergang, waaruit ons citaat over de ‘Schmach von Cordoba’.
Gyuri George Vergouw
Auteur
recensie Nederlandse Bibliotheek Dienst/Biblion, afkomstig van de website van Bol.com

NBD|Biblion:
De auteur, managementdeskundige en voetballiefhebber, heeft op basis van oude en recente wedstrijdanalyses aangevuld met informatie van oud-trainers en spelers, trachten vast te stellen in hoeverre een zevental denkbeelden (mythen betreffende het Duitse voetbal) wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden. De mythen rond het voetbal van onze Oosterburen zijn: scoren altijd in de laatste minuut; altijd geluk met de loting; strakke eenheid in de ploeg; vechtlust en inzet; voetbal is een beroep en geen spel; Duitse pers zorgt voor een Duitse underdogpositie en ze nemen beter strafschoppen. Velen denken dat dat waar is, maar is er wel voldoende bewijs voor en als het waar is, waar komt dat dan door. Op een prettige en meeslepende wijze worden het Duitse nationale elftal en de perikelen rondom de interlands belicht, waarbij duidelijk wordt waarop ons gevoel van onbehagen gebaseerd is. Voor voetballiefhebbers, voor of tegen Duitsland, een aanrader. Bevat enkele zwart-witfoto's en kleurenfoto's van legendarische momenten, een quiz, citaten over Duits voetbal, een literatuurlijst en een lexicon van het Duitse voetbal.

(Biblion recensie, Redactie)
Strafschoppen, Duitsers en kampioenschappen
[...] strafschop en wordt uitgeschakeld door Fiorentina. Bayern München ontsnapt tot tweemaal toe in de laatste minuut. En vechtlust (Willem II, Liverpool. Bayern) wordt vaker beloond dan mooi voetbal, want de mooist [...]
Professor Penalty clinics tijdens het EK 2008
[...] geschreven over het wel en wee van het Nederlandse en internationale voetbal. In 2006 verscheen ‘De laatste minuut’, over de kracht van het Duitse voetbal. In 2007 won Vergouw de professionaliseringsprijs van de [...]
Professor Penalty clinics tijdens het EK 2008
[...] geschreven over het wel en wee van het Nederlandse en internationale voetbal. In 2006 verscheen ‘De laatste minuut’, over de kracht van het Duitse voetbal. In 2007 won Vergouw de professionaliseringsprijs van de [...]
Het lootgeluk van de Duitsers
[...] Duitsland dan zoveel geluk met de loting? Nou, dat heb ik in mijn boek ‘De laatste minuut’ twee jaar geleden uitgezocht. Ik heb alle toernooien sinds 1954 (EK en WK) geanalyseerd op basis van [...]
Gyuri Vergouw
Naar aanleiding van de onterechte overwinning in de laatste minuut van Duitsland tegen Turkije toch maar weer even dit artikel naar aanleiding van mijn boek herplaatst (oorspronkelijk gepubliceerd mei 2006). Wellicht dat het boek verplichte lectuur wordt voor Nederlandse coaches. U kunt het boek nog steeds bestellen via de uitgever, Bol.com om www.envb.nl,
Duitsland wereldkampioen voetbal bij de vrouwen
[...] WK finale uit te zenden. Daar maken ze dus de enig terechte keuze, met als winnaar de fysiek sterke (waar hebben we dat eerder gehoord) Duitse vrouwen. De Braziliaanse tegenstander mistte door sterspeler Marta nog een belangrijke penalty, [...]
Interview met Bryan Roy over het Duitse voetbal
[...] Bryan Roy brak op zeventienjarige leeftijd door bij Ajax en speelde 126 wedstrijden in het eerste van Ajax. Hij speelde 32 wedstrijden voor Oranje, waarin hij 9 maal scoorde. Zijn voetbalcarrière bracht hem na zes jaar Ajax naar Italië, waar hij voor Foggia ging spelen. Daarna volgden drie jaar Nottingham Forest in Engeland en vier jaar Hertha BSC in Duitsland. Nu is hij jeugdtrainer van Ajax. Tekst van dit interview is ontleend aan mijn boek ‘De laatste minuut, de 7 mythen van het Duitse voetbal’. [...]