Nieuws uit de dagbladen

Columns

Elke blogger weet het. Gebruik nooit, echt nooit, een foto van Internet voordat je weet wie de rechten van die foto heeft. Je krijgt direct een claim van juristen. Terecht! De fotograaf heeft zijn werk gedaan en verdient hiervoor alle ‘credits’.

Nu jagen de dagbladen achter bloggers aan om hun dalende inkomsten te compenseren. Bloggers worden aangepakt, als ze een stukje uit de krant hebben overgenomen op hun blog. Nieuws delen mag niet.

Mijn eigen knipsels

Ik heb een abonnement op een dagblad. Elke ochtend ligt een verse krant op tafel. Als ik een waardevol nieuwtje zie, dan deel ik dat via social media. Als het een journalistiek pareltje is dan maak ik een korte samenvatting voor mijn persoonlijke blog. Ik neem de kop van het artikel met wat tekstregels, noem de journalist, en link dan naar de website van het dagblad.
Ere wie ere toekomt. Ik ben er zelf trots op als een andere blog weer verwijst naar mijn blog. Het komt niet in mijn hoofd op om daarvoor een rekening te sturen.

Dat nieuws is voor een select gezelschap van vakgenoten en studenten die stof voor hun scriptie zoeken. Vroeger knipte je zo’n artikel uit de krant en het hing het op het prikbord. Het waren mijn knipsels uit mijn krant! Maar, nu ineens is die krant is niet meer van mij; delen is verboden.

Schikkingsvoorstel
Ik kreeg een aangetekende brief met een stevig schikkingsvoorstel van de juristen van mijn eigen dagblad. Overnemen van nieuws mag niet. Ook niet een paar regeltjes met een verwijzing. Hierover kun je heel lang, en heel en principieel praten. Maar, ik betaal die schikking gewoon. Ik beloof plechtig nooit meer te zullen verwijzen naar die krant, echt nooit meer, en ook nergens meer. Zelfs niet in deze column.

Hoeveel recht krijgt de auteur?
Ik schrijf zelf boeken. Een auteursrechtloze samenleving is geen goed idee. Waarom zou ik anders nog die inspanningen doen? Maar, ik vraag me toch af. Hoeveel zou er, na aftrek van alle juridische kosten, nu echt terecht komen bij de journalist en de uitgever? Graag draag ik bij aan het behoud van goede media en onderzoeksjournalistiek. Daarom heb ik een abonnement.

Slot en grendel
Met de huidige beperkingen op het overnemen, of zelfs maar verwijzen naar, artikelen snijden de dagbladen zich diep in hun eigen vingers.
Ik wil dat mijn studenten weer serieuze dagbladen lezen in plaats van de Metro te scannen. Maar, dat kan niet meer nu het goede nieuws achter slot en grendel gaat. Dagbladen raken zo snel in de vergetelheid.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Chido Houbraken
Ik hoop dat u uw neiging tot betalen kunt onderdrukken en het gevecht aangaat.
Ten eerste is het (her)publiceren van nieuws altijd toegestaan. Kranten doen dat geregeld, onderling en uit andere media. En een blog is gewoon een journalistiek medium ook al haten journalisten de 'burgerjournalistiek'.
Ten tweede moet u eens nagaan of kranten ooit uit uw werk of uw woorden hebben geciteerd. En hebben ze daar u toen ook voor betaald?

Met de opkomst van de de 'blogosfeer' is er een intellectueel eigendom maffia opgestaan. De bescherming van de belangen van de auteur, ooit het doel van de Auteurswet, zijn al lang niet meer het werkelijke doel.

Ik hoop echt dat u het er op aan laat komen.
Vivienne van Leuken
Ik ga dit artikel i.i.g. 'copy en past'-en!
Walther Ploos van Amstel
Lid sinds 2019
Ik ben overigens juridisch aangesproken door Trouw (om misverstanden te voorkomen)....

Wel heeft collega Dagblad Volkskrant keurig gereageerd…
http://vkredactieblog.wordpress.com/2013/07/10/verwarring-na-opiniestuk/

Het is geen probleem om met bronvermelding een paar regels over te nemen uit de krant. De Volkskrant staat er net als andere kranten wel op dat bij de overname van hele artikelen of grote delen daarvan uit de krant of van de site toestemming wordt gevraagd. Die krijgen niet commerciële organisaties doorgaans. Wie zonder toestemming een artikel overneemt, ontvangt eerst een brief met het verzoek om alsnog toestemming te vragen, of het artikel te verwijderen. Als aan dat verzoek niet wordt voldaan, volgt een brief van de advocaat.
Verzoeken om artikelen en beeldmateriaal van de Volkskrant te gebruiken kunnen worden gestuurd aan copyright@volkskrant.nl.

Meer over Social Media in en om de organisatie