Channels

Veel bedrijfsinformatie is voor werknemers gemakkelijk toegankelijk. Informatie over producten en relaties is via het bedrijfsnetwerk makkelijk te raadplegen en als je thuis moet werken kan je via de mail informatie aan jezelf doorsturen of je logt in op het bedrijfsnetwerk. Alles vrij toegankelijk. Tot het moment dat een werknemer het bedrijf gaat verlaten. De informatie wordt door de werkgever vaak beschouwd als concurrentiegevoelige informatie. Ook blijken werknemers thuis vaak bedrijfgevoelige informatie te hebben (thuis werken) of via Hyves of Linkedin contact te onderhouden met relaties van het bedrijf. Hoe hier mee om te gaan?

Werkgevers willen vaak dat de toegang tot de bedrijfsinformatie direct wordt geblokkeerd als een werknemer vertrekt. Een werknemer beschouwt de informatie vaak ook een beetje als zijn eigendom omdat hij heeft bijgedragen aan het opbouwen van de informatie. Daarnaast betreft het vaak informatie die vrij toegankelijk is. Voor een bedrijf kan de informatie en de wijze waarop ermee wordt omgegaan echter zeer concurrentiegevoelig zijn. Dat besef komt vaak pas als de werknemer een mogelijk lek naar buiten vormt en de werkgever niet meer volledig kan rekenen op de solidariteit van de werknemer.

Het doorsturen van bedrijfsinformatie naar je privé mailadres, of het benaderen van relaties via bijvoorbeeld Hyves wordt door de rechter afgestraft. Maar dit  geeft vaak slechts een schijnzekerheid. De werknemer heeft de weg naar de informatie in zijn hoofd zitten en zal de informatie op het zo rijk gevulde internet ook weer kunnen vinden.

Marieke Janus
Advocaat

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x