Channels

De corona-crisis heeft invloed op mens en organisatie. Snel kunnen schakelen, je aankunnen passen en leiderschap tonen zijn enkele voorbeelden. Hierbij een opsomming van enkele inzichten die de afgelopen periode op ManagementSite zijn gepubliceerd.

Niet iedereen realiseert zich dat we zitten in een ‘ongewisse situatie’, die vaak vergeleken wordt met een oorlogssituatie. Zekerheden ontbreken en wie niet zonder zekerheden kan, heeft een probleem. Hoe met dit probleem om te gaan? Door zelf, in je eentje, informatie te gaan verzamelen en eigen statistiekjes te maken van onvergelijkbare data? Door met vermoedens aan hogere machten te strooien, machten die commerciële belangen hebben? Door oplossingen die regeringen van andere landen kiezen, te propageren als beter dan de Nederlandse?

Communicatie & Leiderschap

Premier Rutte beschikt, retorisch gezien, over drie strijdwapens: ethos, pathos en logos. Twee van de drie doen een appel op emoties, de derde, logos is argumentatief van aard. In crisistijden heb je een sterke leider nodig. Iemand die de lijnen uitzet, knopen doorhakt, de mensen bemoedigt, weerstand overwint en vooral vertrouwen wekt.

Lees: Retorica van het corona-virus >>
Waarom premier Rutte (totnutoe) overtuigt

Lees: Leiderschap in tijden van Corona
Minder Kamer, meer RiVM en geen Twitter?

Covid-19 communicatie: nog veel te leren>>

ArrayDe constante updates over Corona overweldigen ons. Interacties tussen mensen worden drastisch beperkt om Corona te temmen. De mentale gezondheid lijdt eronder. Angst en onzekerheid moeten worden voorkomen. 
Voor organisaties is dit het moment om op een open, transparante en tweezijdige manier te communiceren met de werknemers om ervoor te zorgen dat de zorgen worden gehoord en aangepakt.  Alles wat ongezegd blijft, kan op een negatieve manier blijven sudderen.

Maar je kunt niet op elke vraag een antwoord hebben. 

Hebben we het belang en de kwaliteit van de interactie met elkaar de afgelopen decennia verwaarloosd? Veel mensen vertonen burn-out klachten. Relaties vallen uit elkaar. Overheden lopen vast. Corona gaat leiden tot een herwaardering van de interactie.

De menselijke interactie kan de lastigste problemen aan. 

Lees: Communicatie rondom het coronavirus, hoe pak je dat aan? >>
Zorg voor tweerichtingsverkeer. Checklist met vier vragen.

Hebben we de menselijke interactie verwaarloosd? >>

Is Corona een wake-up call?

Maar niet alleen een virus verspreidt zich, ook verandering gaat ‘viral’.  Wat leren we hiervan als het gaat om verandering in ‘normale’ organisaties? Er ontstaat een nieuwe werkelijkheid in ons land. We blijven binnen, we werken thuis, we houden afstand en we gaan op raamvisites. Geen file-rijden, maar file-lopen. Wat leren we van deze nieuwe werkelijkheid als het gaat om verandering in ‘normale’ organisaties?

Wat kunnen we van leiding en medewerkers verwachten onder de veranderende omstandigheden? . Om wat voor zaken gaat het dan?

Houd goed zicht op de ontwikkeling van de actuele bedrijfssituatie. Wees realistisch. Iedere organisatie krijgt te maken met verandering van capaciteit en businessmodel. Duidelijkheid is van groot belang. Zelfs duidelijkheid over wat nog onzeker is. Nog belangrijker is geloofwaardigheid. Toedekken, afschermen, vage toezeggingen, holle geruststellingen zijn de dood in de pot.

De veranderlessen van het Coronavirus
Een ander perspectief op ‘viral change’. Deel 1 >>  en  Deel 2 >>

Coronavirus: stel verwachtingen en eisen bij >>
Managers, geef het goede voorbeeld!

De Corona-crisis brengt niet alleen maar kommer en kwel. Diverse Nederlandse bedrijven gooien het roer om en bouwen voort op het nieuwe normaal.

Never waste a good crisis! >>
Het Corona-virus definitief de lucht uit? Pak het reizigers-virus aan!

Gaat er echt veel veranderen. Zitten we op een breuklijn. We weten het niet. We zweven tussen een ingrijpende transformatie naar het nieuwe normaal en een terugkeer naar de situatie zoals die was. Dat de Corona crisis veel losmaakt is inmiddels wel duidelijk. Tal van andere ontwikkelingen brengen ook veel beroering in de samenleving. Versterken de veranderingen elkaar? Komen we terecht in een ‘perfect storm’? Wie het weet mag het zeggen.

Bekijk het volledige corona-dossier >>

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x