Pas de strategie van de koekoek toe: doe meer met minder!

Cover stories

Het businessmodel van de koekoek is erg eenvoudig en al generaties lang bijzonder succesvol. Met weinig inspanning weet deze vogel toch steeds veel te bereiken. Wat kunnen we opsteken van dit dier? En hoe kunnen we met minder middelen toch het nodige bereiken?

Doe meer met minder!

De koekoek staat bekend als een broedparasiet, maar is een van de meest inventieve vogels die er is. Al generaties lang maakt het vrouwtje slim gebruik van wat er in haar omgeving voorhanden is. Zo legt zij haar eieren in het nest van de buren, en laat het broeden en de opvoeding van het kroost aan verschillende soortgenoten over. Want waarom zou je ieder jaar een nieuw onderkomen bouwen, als er al voldoende nestruimte beschikbaar is? Op die manier bespaar je enorm veel tijd en energie, en haal je toch iedere kee...

Het gedrag van die parasitaire broedvogel staat ook model voor een mentaliteit van plukken en graaien van concepten en primeurtjes bij vakgenoten.Prikkel de integere en transparante vakgenoot, streel zijn beroepsfierheid en werkkracht en haal de concepten binnen. Het koekoeksjong ..eens het ei verlaten kwispelt wel de originele eieren van de nestvogel eruit ! Dit aspect vergeet men ook in het HRM van heden.Te veel parasieten en predatoren in het team die vooreerst het eigenbelang en het ego dienen. Loyauteit loont niet...hoort men meer en meer. Het is een cultuur die wel eens zichzelf kan tegenkomen . Zo halen siervogels en roofvogels het podium....om daarna tot trekvogels om te turnen ! De rustige ijverige loyale betrokken broedvogels blijven in de kou.

Meer over Ondernemerschap