Bureaucraten en lemmingen: bestrijding ervan als libido-impuls

Elk individu heeft zijn of haar eigen interne tegenstrijdigheden. Zo ben ik lid en vrijwilliger van Natuurmonumenten, “beschermer” van het Overijssels landschap, ga ik graag ganzen kijken langs de IJssel, maar ben ik ook lid van de KNJV en wandel graag gewapend met een hagelgeweer door mijn jachtveld.

Veel in de natuur verkerend wordt een mens soms wat contemplatief en kwam ik op de volgende gedachte, mede geïnspireerd door Midas Dekker’s column tijdens Vroege Vogels op zondagmorgen. Hij hield een verhaal over de muskusrat, dat bij mij associaties opriep met onze verregaande bureaucratisering. Mijn associatieve link tussen de bestrijding van de muskusrat, want daar ging zijn verhaal over, en de bestrijding van de bureaucratie wil ik hieronder graag met u delen.

Midas vertelde dat de afgelopen 25 jaar ongeveer 5.000.000 muskusratten zijn omgebracht door verdrinking. Want zo gaat dat: een val onder water, waarin de muskusrat gewoon verdrinkt. Natuurlijk is dit een triest gegeven, zeker als men zich bedenkt dat verdrinken van een muskusrat altijd nog zeker een kwartier duurt. Belangrijker in het kader van deze column is de constatering van Midas dat onuitroeibare soorten zich, zeker in Nederland (waar heb ik dat meer gehoord?), explosief uitbreiden bij bestrijding. Denk dan bijvoorbeeld aan de zwarte kraai.

Midas stelde ook dat van het totale aantal muskusratten bij niet-bestrijding jaarlijks driekwart op een natuurlijke wijze overlijdt. Zijn stelling: door bestrijding neemt het aantal explosief toe. Midas: bij de begrafenis van één muskusrat zijn er altijd minimaal twee treurenden. De soort wil zichzelf in stand houden en dat lukt goed. Bestrijding werkt als een libido-impuls. Lukt kennelijk evenredig beter als de bestrijding toeneemt.

De moraal van dit verhaal: meer van hetzelfde werkt niet en is zelfs uitermate contraproductief. Dit laatste, meer van hetzelfde, is een typisch bureaucratisch kenmerk. Bureaucratiebestrijders doen in feite eigenlijk niets anders dan steeds maar meer van hetzelfde: Bureaucratiebestrijders, waaronder ik, tonen telkens onomstotelijk aan dat bureaucratie niet werkt, slecht is voor organisaties, slecht is voor mensen en slecht is voor de samenleving. Deze site bijvoorbeeld is een openbaar forum waar dit soort van gedachtengoed interactief wordt gedeeld, maar het effect is nul komma niënte.

Zouden bureaucratiebestrijders iets kunnen leren van de constateringen van Midas? Ik denk het wel. Ik meen dat ook de muskutratbestrijders iets kunnen leren. Op de eerste plaats zal de muskusrat in aantal sterk afnemen als de bestrijding stopt. Bestrijders zorgen kennelijk voor een extra impuls tot voortplanting. Dat is overigens niets nieuws. Bureaucraten zijn net als muskusratten, met alle respect overigens: zij bureaucratiseren heftiger en intenser bij verzet. Verzet in de vorm van bijvoorbeeld het zoeken van rek in de regels, het op inhoudelijke gronden protesteren tegen regels, het ontwijken van regels of het geven van creatieve uitleg aan regels. Als reactie hierop plant de bureaucratie zich heftiger voort.

Ergo, niets doen werkt beter als bestrijdingsstrategie dan verzet. Dat wordt door de geschiedenis bevestigd. Al eeuwen is sprake van golfbewegingen. Die golfbewegingen zijn altijd iets later dan het gegroeide besef van dat moment. Het is net als bij een vacaturstop: net daarna zie je het aantal personeelsleden toenemen, voordat het aantal uiteindelijk toch afneemt. Dit terzijde.

Een eerste conclusie zou kunnen zijn het verzet tegen bureaucratie massaal te staken en te vertrouwen op die golfbeweging. Als we dat met zijn allen doen, dan biedt dat een hoopvol perspectief. Maken we dan de ontluistering van de bureaucratie dan allemaal nog wel mee?

Ik denk het niet. Ik ben nu 55 en ik verwacht dat zo’n proces wel een jaar of 20 zal duren. Ook als we met zijn alleen het verzet zouden staken. Mijn voorstel is een forse stap verder te gaan en de biotoop van de bureaucratie actief van nieuwe impulsen te voorzien. Eigenlijk kan dat net zo simpel als bij de muskusrat: zorg voor een goede leefomgeving en de soort zal zich in een acceptabel aantal manifesteren.

Ik pleit dus voor een actievere support van de bureaucratie en dat kan alleen maar door zelf ook bureaucratisch te worden. Dat kan heel gemakkelijk door verzet te staken en vanuit hetzelfde perspectief te gaan opereren. Bestrijdt regels dus niet meer op inhoudelijke gronden, maar op de regels. Reageer op fouten van het systeem niet meer met triomfantelijke opmerkingen als “Zie je wel”, maar doe voorstellen om met meer regels de zaak op te lossen en dit soort van missers in het vervolg volledig uit te sluiten.

Ik ben van mening dat dit de enige strategie is tegen bureaucratisering. Overigens zijn bureaucraten niet per definitie vervelende mensen. Zeker niet. Ik ken er genoeg die met de meest integere overtuiging regels bedenken die niet werken. Een muskusrat is overigens ook geen naar beest, zoals de naam doet vermoeden. Een muskusrat is niets anders dan een grote woelmuis. Een soort van lemming.

Hans Waltman

Dit artikel verscheen eerder op http://www.probleemoplossing.nl

Hans Waltman is docent Management en Organisatie aan de Saxion Hogeschool Enschede, verbonden aan de kenniskring van het lectoraat Strategisch HRM en docent Verandermanagement aan de Masteropleiding HRM van de Saxion Hogeschool Ijselland. Daarnaast voert hij nog opdrachten uit op het gebied van organisatieontwikkeling.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Joke van Galen
Beste Hans,
Instabiele relaties (binnen organisaties, bijvoorbeeld) hebben de neiging om zich toch weer te stabiliseren. Zo kan een win/win situatie (waar jij zo graag naar toe wilt) door omstandigheden op een win/loose relatie uitlopen. Mensen streven binnen relaties naar evenwicht. En zo kan het heel gemakkelijk gebeuren dat er straks twee verliezers zijn, maar wel in evenwicht, nietwaar?
Regels bestrijden door regels? Ik weet het niet, hoor, het gaat er bij mij niet gemakkelijk in. Het heeft iets van kwaad met kwaad bestrijden. In mijn optiek kan dat nooit wat worden.
In je eentje ten strijde tegen het kwaad is nog slechter: voor jou, althans.
Misschien toch nog verder zoeken naar (gemeenschappelijke) kansen op succes?
Groeten van Joke
Hans Waltman
Hoi Joke,

Grappig dat jij over win=win begint, terwijl ik het daar in mijn column niet over heb gehad. Grappig, omdat ik dat natuurlijk wel nastreef. Ik streef dan niet naar evenwicht waarin twee partijen beiden niet verliezen, maar waarin beide partijen winnen. Win=win is voor mij dus iets totaal anders dan relaties die in evenwicht zijn.

Nu over de column: je hebt inderdaad gelijk als je de associatie hebt met kwaad met kwaad vergelden. Mijn verhaal heeft iets spottends of ironisch, maar is toch weldegelijk serieus bedoeld. Ik probeer te duiden, middels een oplossingsstrategie, waar het probleem zit: namelijk in het mechanisme meer regels te bedenken bij verzet. Iedereen die iets tegen de bureaucratie doet veroorzaakt meer bureaucratie, is mijn stelling. Me dunkt dat we hier toch wel een fors vraagstuk aan de staart hebben.

Mvrgr, Hans Waltman
Joke van Galen
Hallo Hans,
Ik heb de (soms vervelende) gewoonte om tussen de regels door te lezen, maar gelukkig vond jij het wel grappig.
Als ik je goed begrijp zeg je dat protesteren tegen bureaucratie niet helpt. Dat veroorzaakt alleen nog maar meer "regeltjes". Niets doen duurt te lang en " zie je wel" zeggen helpt ook niet. En daarom is je conclusie om de regels met regels te bestrijden.
Stel, dat ik daarin meega. Welke regel(s) stellen we dan als eerste in?
Groeten van Joke
Hans Waltman
Hoi Joke, Natuurlijk stel ik geen regels in! Ik was heel duidelijk om bestaande regels te verscherpen als ze blijken niet werken. Zeker niet: nieuwe regels invoeren! Mvrgr, Hans
H.A.M.M. de Ruyter
-Als ik dan de lijn doortrek naar de problemen in onze huidige westerse samenleving aangaande terrorisme,asocialiteit,
illigaliteit e.d. vraag ik mijzelf af of deze wat taoistische houding
wel werkt.Ook het gelijke met het gelijke bestijden is niet altijd effektief.
Lijkt mij beter een goed doortimmerde inzichtgevende therapie
te verstrekken om ondieren tot een andere attitude te bewegen.
Deze wordt individueel gegeven ivm het verlangde resultaat.
-Met dank voor deze kolom:
H de Ruyter
Breda.
Hans
Beste H.A.M.M., Ik meen dat jouw reactie exact bevestigt wat ik betoog. Ik ben er nl. van overtuigd dat niet elk probleem op dezelfde manier opgelost kan worden. Terrorismebestrijding bijvoorbeeld, en we zijn het daar grondig over een, kan niet op de manier zoals ik voorstel met lemmingen en bureaucraten. Elk probleem op dezelfde manier tackelen is bureaucratie ten top en dat moeten we niet willen. Ik meen dat Bureaucraten wel af zullen druipen met mijn tactiek. Hoewel nog in een experimentele fase, ben ik benieuwd naar wat de tactiek gaat opleveren. Mvrgroet, Hans

P.S. Ervaringen hiermee verneem ik graag. Kan ook via probleemoplossing.nl...
Sebastiaan Boer
Het begrip 'Bureaucratie' en deze wijze van bedrijfsvoering moet toch ooit eens zijn ontstaan met als doel een positieve bijdrage aan de bedrijfsvoering? Heeft bureaucratie dan echt geen voordelen?
Ik ben namelijk voor mijn afstuderen bezig met het onderwerp bureaucratie en ik lees en vind op internet eigenlijk alleen maar negatieve stukken over dit onderwerp. Kan het bij een goede toepassing en implementatie niet juist zijn voordelen hebben?
Hans Waltman
Beste Sebastiaan,

Ik ben bang dat ik het eens moet zijn met alle negatieve reacties op bureaucratie. Hoewel, het is natuurlijk wel ergens goed voor. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan overheden, die burgers gelijk dienen te behandelen. Daar heb je dan regels en protocollen voor nodig. Wanneer vraagstukken echter meer de richting van ontwikkeling en groei op neigen, en dat doen ze snel, dan werkt bureaucratie contraproduktief. Zie ook probleemoplossing.nl. Succes, Hans