Betere prestaties door eerst met een ander perspectief te kijken

U kunt door het lezen van dit bericht in de komende twee minuten ervaren hoe nieuw inzicht in ontwikkelingen ontstaat door een ander perspectief te hanteren. U kunt door het lezen van dit bericht in de komende twee minuten ervaren hoe nieuw inzicht in ontwikkelingen ontstaat door een ander perspectief te hanteren.

Hoe het werkt
We kennen in Nederland de discussie die Al Gore heeft opgeroepen met zijn film over de opwarmende aarde. Er is weliswaar wat gedoe over de vraag of Al Gore nu wel of niet enigszins heeft gemanipuleerd met bepaalde informatie, maar de meeste mensen zijn er wel van overtuigd dat ons klimaat verandert. Ook herkennen we dat we niet ongeremd met het vervuilen van onze atmosfeer door kunnen gaan.

Nu is er een historicus opgestaan, iemand die geen verstand heeft van klimaatontwikkeling, en deze man is vanuit de historie naar het klimaat gaan kijken. Deze Wolfgang Behringer schreef een boek “Kulturgeschichte des klimas” waarin hij de ontwikkeling van ons klimaat vanaf de vroege middel eeuwen in beschouwing neemt. En dan zie je interessante zaken.

Tussen 1100 en 1300 bereiken de warme middeleeuwen hun hoogtepunt. In deze periode warmt de aarde flink op. De Gletsjers trekken zich terug tot hoog in de bergen en de boomgrens in de Alpen stijgt tot boven de 2000 meter. In die tijd groeien en bloeien er wijngaarden in Engeland en zelfs in Zuid Noorwegen. De malaria mug leeft in Europa!

Deze warme periode wordt gevolgd door een koude periode die omstreeks 1300 start en doorloopt tot in de 18e eeuw. In die tijd vriest bijvoorbeeld de lagune van Venetië regelmatig dicht. De Gletsjers groeien weer en de boeren van Chamonix klagen bij de Hertog van Savoye dat ‘le Mer de Glace’ twee dorpen heeft weggevaagd. De malariamug heeft Europa weer verlaten.

In de tijd die we hierboven beschrijven bestaat ‘het klimaat’ als gespreksonderwerp niet. Men spreekt over ‘het weer’. Frappant is dat ook in deze voeger eeuwen werd gezocht naar een oorzaak voor de verandering in het weerbeeld. Luchtvervuiling, dioxine en chemie kende men nog niet. De zondebok die werd gevonden lag verankerd in de godsdienst. Klimaatverandering werd beschouwt als een straf van God. In de 14e eeuw werden joden als zondebok aangewezen maar toen de progroms niet de gewenste uitwerking hadden zijn in de 15e eeuw Heksen als schuldigen aangewezen. Heksen hadden een verbond met de duivel en in het begin van de zogenaamde kleine ijstijd (1560-1630) belandden Heksen massaal op de brandstapel.

Conclusie
De grote waarde van Behringer’s boek is de illustratie van hoe klimaatverandering blijkbaar van alle tijden is en ook hoe het zoeken naar een oorzaak van alle tijden is. Duidelijk is dat wat schijnbaar voor de hand ligt niet altijd de echte oorzaak blijkt te zijn en dus ook de oplossing niet biedt.

Voor ons is het ook een mooie illustratie van hoe een perspectief verschuiving een andere kijk op de dingen kan geven waardoor ook een andere en vaak effectievere reactie mogelijk wordt.

Wat levert kijken met een ander (extern) perspectief voor U op ?

Een extern perspectief levert met name veel voordeel op wanneer betrokkenen een zodanige verwevenheid hebben met de uitgangspositie en hun mentale schema’s dat zij zich niet los kunnen maken van de oude situatie en daardoor slechts tot kleine aanpassingen en kleine verbeteringen kunnen komen. Als voorbeeld hiervan betoogde Baptiest Coopmans (lid RVB KPN) in het FD van 18 juni dat KPN alleen door bij IKEA in de leer te gaan zijn klantprocessen ingrijpend wist te verbeteren.

Uiteindelijk is wat het een extern perspectief oplevert per bedrijf of organisatie natuurlijk verschillend en mede afhankelijk van de kwaliteit van de adviseur en zijn perspectief. Veel hangt ook af van de implementatie strategie die u toepast.
Koos Overbeeke www.koosoverbeeke.nl

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Jos Steynebrugh
Koos,

Ik heb je stuk gelezen en ben daarna even in meditatie gegaan. Onmiddelijk drong de verpletterende waarheid tot mij door. Als door de bliksem getroffen zag ik ineens dat je over natuurrampen geen belasting kan heffen. Over man-made CO2 uitstoot natuurlijk wél.

Groet,
Jos Steynebrugh

Carl Kunz
Beste Jos,
Zowel het artikel van Koos (denk aan de clou) als jouw opmerking zijn me uit het hart gegrepen. Deze regering wil alleen maar dat we minder mogen en daarentegen meer betalen. Straks komt er ook nog een belasting op ademen. Besef je wel hoeveel CO2 je uitstoot bij elke ademtocht?

Als we er nu eens voor zorgen dat op alle beschikbare plekken veel groene planten komen, die CO2 omzetten in O2 (zuurstof) en koolstof, dat met andere voedingstoffen wordt omgezet in o.a. hout, eiwiten, olie etc... dan zijn we een stuk verder. Laat ze in Wageningen eens iets bedenken, waardoor de opkomende woestijn in Spanje weer groen wordt, en niet te vergeten de Sahara, Kalahari en Gobi woestijn volplanten met koolzaad, waaruit je biodiesel kunt winnen. Klinkt toch veel positiever, niet?
Als onze regering dergelijk positivisme uitstraalt, dan heb je toch veel minder gezeik in Nederland en meer ondernemerslust?
Groet,
Carl

Meer over Performance management