De noodzaak van betekenisvolle verbindingen op de werkvloer

Cover stories

'Mens sana in corpore sano', een gezonde geest in een gezond lichaam, is vandaag de dag relevanter dan ooit. In het bedrijfsleven kom je dit gezegde tegen in een samengevat modewoord ‘vitaliteit’. Vitaliteit betekent letterlijk levenskracht en duidt op de natuurlijke aangeboren drang om te groeien en te floreren. Medewerkers die zich vitaal voelen zijn minder vaak ziek, meer betrokken en leveren betere prestaties. Steeds meer organisaties bieden hun medewerkers daarom programma’s op het gebied van mind, sport en food om de vitaliteit te verhogen.

Betekenisvolle verbindingen

Lichamelijke gezondheid is echter niet de enige randvoorwaarde voor een gezonde geest. Een andere, zeer belangrijke factor voor onze geestelijke gezondheid is verbinding. Als je je verbonden voelt met anderen, komt er o...

Zie voor dit onderwerp ook het boek "Betekenisvolle werkrelaties" van Ina Ahuis.
Maarten van Duijvenvoorde
Mooi artikel Judith, helaas ben ik hier zelf slachtoffer van, terwijl het jaren niet zo was bij mijn huidige werkgever. Daarnaast heb ik het ook wel mede veroorzaakt denk ik als ik dit lees want het 'Tayloriaanse' concept is ook hier toegepast, mede door mijzelf.

Anderzijds lijkt mij de 'purpose' als je in de zorg waar ik werk toch wel duidelijk? Echter merk ik niet dat we met de neuzen dezelfde kant op staan qua kwaliteitsniveau bij mijn collega's.

Als hier ooit nog een antwoord op komt hoe we dit zouden kunnen bereiken ben ik erg benieuwd naar je artikel hierover.

P.S. Mooie presentatie bij TEDx Leiden een aantal jaar geleden met het wonderlijke concept over je restaurant waar je zelf mocht weten wat je betaalde!

Meer over Zingeving in werk en organisatie