Bankzitter(s)

Columns

Het begrip bankzitter (vrij vertaald: werknemers die beschikbaar zijn voor een betaalbare opdracht) is met name binnen de IT-branche een bekend , maar helaas niet altijd tijdig onderkend fenomeen. Werkgevers willen hun consultants en ICT'ers voor wie geen werk is bij een klant (nog) niet ontslaan in afwachting van een opleving van de economie. Bovendien gaat het vaak om hoogopgeleide krachten in wie vaak flink geïnvesteerd is met dure opleidingen.

Over aantallen bankzitters wordt liever gezwegen . 'Dat ligt commercieel gezien nogal gevoelig. Maar het is momenteel enkele procenten meer dan we wensen', valt veelal in interviews terug te lezen.

De ene CEO roept: “Als ik veel bankzitters heb, maak ik geen winst meer. Toch hebben wij ervoor gekozen de winst te laten gaan om zoveel mogelijk mensen in dienst te houden. Want als de economie straks aantrekt, heb ik wel voldoende mensen paraat."
Andere roepen (of zwijgen) dat het allemaal wel meevalt en dat straks alles weer anders zal zijn, maar er zijn ook CEO’s die de groep bankzitters binnen hun bedrijf als een soort van onrendabelen zien.

Hoeveel bankzitters er dus eigenlijk momenteel binnen de IT-branche zijn is niet bekend en fluctueert sterk. Het moge duidelijk zijn dat de IT-branche (altijd) sterk afhankelijk is van vraag vanuit de markt, ja, wie niet? zou ik bijna zeggen. De restaurateur, de dealer op de hoek (autodealer wel te verstaan, al hoewel), de juwelier, de glazenwasser en noem maar op. Zij zijn toch ook afhankelijk van de markt, sterker: wij zijn allemaal afhankelijk van vraag uit de markt!
Hoe overleven zij dan? Welke middelen zetten zij in of is het een kwestie van kalm blijven en geen paniek zaaien! Hetgeen door velen wordt gezien als dé oorzaak dat er momenteel vanuit de markt ‘minder vraag wordt gegenereerd’ dan de oorspronkelijke kredietcrisis zelf.

Een rondje surfen op het internet geeft al een behoorlijk beeld van hoe er vanuit de IT-branche wordt ingespeeld om dit euvel al dan niet met creatieve oplossingen en goed forcasten zo veel mogelijk te beperken en waar mogelijk volledig de kop in te drukken.
Zie daar de homepage (IT) bankzitter.nl en andere homepages die vanuit een creatieve ‘mindset’ wellicht hier en daar een Idle (zo worden deze onrendabelen ook wel genoemd) weer aan het werk proberen te krijgen. Sommige managers geven  bakken geld uit aan het oppimpen van de CV’s en het massaal aanmelden van hun consultants voor (peper) dure cursussen omdat de bankzitters iets op hun CV zouden missen. In de praktijk blijkt echter vaak dat deze bankzitters niet zo zeer die ene cursus nodig hebben, maar afhankelijk zijn van anderen die hun naar de gewenste opdracht zouden moeten begeleiden.

Sommige bedrijven gaan ‘creatief’ door met het recruiten van tientallen al dan niet honderden nieuwe medewerkers, terwijl zijzelf honderden consultants op de bank hebben zitten! Je zou dan geneigd zijn om te denken hé dat riekt naar struisvogelpolitiek? Is deels waar, want als je deze mensen wel aan het werk krijgt dan verzacht je de (financiële) pijn van je huidige populatie bankzitters. Hoe dan? Nou van de (meer) opbrengst van je nieuwe joiners financier je de bankzitters en tegelijkertijd hoop je op betere tijden……zodat ook deze bankzitters aan spelen toe komen. Aandeelhouders verwachten namelijk wel dat de winst-doelstellingen van deze bedrijven worden gehaald, dus moeten er meer mensen worden binnengehaald om aan deze doelstellingen te kunnen voldoen!

Het doet mij  denken aan de voetbalwereld, ook hier kent men het begrip bankzitter en wie herinnert zich niet het Bosman-arrest (Vrij vertaald: de start van de Kredietcrisis in de voetbalwereld). Ondanks de crisis zie je nog steeds bij de grote clubs dat er nieuwe spelers worden aangetrokken terwijl de bank vol zit met (reserve)spelers en de clubschulden de (paella en pasta) pan uitreizen. Zouden deze managers óók denken dat met de opbrengsten van deze nieuwe spelers de onkosten van de bankzitters (voorlopig) kunnen worden gedekt.
Als dit zo blijkt te werken dan is deze ‘creatieve’ oplossing zo gek nog niet. Zo niet, dan wordt het probleem m.i. nog vele malen groter!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Human Resources Management