In een paar stappen naar een succesvolle intake

Columns

Wie kent er niet de fantastische one liners van Louis (van Gaal, red.) ‘’Ben ik nou zo slim of zijn jullie nou zo dom?’’ Of ‘’wij zijn niet alleen de beste van Amsterdam, niet alleen van Rotterdam, niet alleen van Eindhoven, nee wij zijn de beste van Nederland, van Eurooooopaaaa en van de hele Weeeeereld!”

Wat een kerel was dat zeg toen hij daar met de microfoon in zijn ene hand, Baco ’tje in zijn andere hand, een pondje Brilcreme in zijn haar, zijn stropdasje scheef (net als zijn boksneus) en op het eerste gezicht half lam en schuimbekkend en proestend de menigte toesprak in Amsterdam. Ajax had weer zijn zoveelste prijs van dat successeizoen (’95 – ’96) in de wacht gesleept en dat werd even door onze Louis gevierd, op een manier zoals alleen Louis dat kan.

Een paar jaar later deed hij het nog eens dunnetjes over op de befaamde Ramblas in Barcelona, ook hier stond hij, inclusief Baco ‘tje, als een dolle stier de menigte te bespelen en riep hij als een stotteraar met een mengelmoesje van ADHD en Gilles de la Tourette de legendarische woorden; Barca, Barca, Barca en iets onverstaanbaars van Amigos en kampiones. Heel Barcelona op zijn kop en Louis was de absolute held in Spanje (behalve Madrid).

Deze momenten passeren bij mij nog weleens de revue, soms in een droom, soms als ik mij weer eens aan mijn Amsterdamse cluppie zit te ergeren dat we dit jaar al weer geen kampioen gaan worden. Zo heb ik dat ook regelmatig met van der Gijp (Rene) wanneer die, op een manier zoals alleen hij dat kan, op een zeer humoristische wijze de ene na de andere anekdote uit zijn (Armani) mouwen weet te schudden.

Een tijdje terug zat hij zich hard op af te vragen dat de hond van Guus Hiddink maar beter niet op de deurmat kan gaan liggen terwijl de salarisstrook van Guus door de brievenbus wordt gestopt. Dat beest heeft dan meteen een hersenschudding van heb ik jou daar, ha,ha en vervolgens zie je zelfs het beeld trillen omdat (natuurlijk) ook de cameraman om dit soort verhalen moet lachen.

Uiteraard kan ik zo nog uren doorgaan met hoe dit soort gasten iedereen kan vermaken en er zelfs hun beroep van hebben gemaakt he! Van der Gijp geeft wekelijks ‘lezingen’ in het land waarbij er in een uurtje meer gelachen wordt dan 3 seizoenen Moppentappers bij elkaar. Vele bedrijven hebben tijdens hun jaarmeetings en of teambuildingsdagen al een ‘best of showtje’ van Rene van der Gijp meegemaakt, de rode draad is dan altijd ‘Kom op zeg laten we even normaal doen’……

En geloof mij als ik zeg dat al de aanwezige CFO’s, CIO’s en CEO’s en alle lagen van Managers (en dat zijn er heel veel) daaronder dan ook braaf staan ja te knikken van tja, je hebt eigenlijk wel gelijk: ‘Kom op zeg laten we even normaal doen’. Dus even lekker terug naar vroeger en (weer) ons boerenverstand gaan gebruiken.

Onlangs had ik weer zo’n moment, ik moest toen weer even aan van Gaal en van der Gijp denken, waarom zult u zich afvragen?
Op internet zag ik een cursus ‘In een paar nieuwe stappen naar de ideale intake’ voorbijflitsen, nieuwsgierig klikte ik op ‘lees meer’ en kwam ik met een paar klikken de begrippen STAR, SMART, onderscheidend en allerlei CV-OP-PIMP-truuks tegen. Hoezo nieuwe stappen?

Als Consultant denk je dan, hoe zullen ze reageren als ik mij nou eens voor één keer als Louis’tje of Rene’tje zou gedragen? Luister en huiver:

Projectleider vraagt tijdens de intake ‘’Waarom zouden wij voor u moeten kiezen?’’

‘’Ben ik nou zo slim of zijn jullie nou zo dom? Ik ben niet alleen de beste van Amsterdam, niet alleen van Rotterdam, niet alleen van Eindhoven, nee ik ben de beste van Nederland, van Eurooooopaaaa en van de hele Weeeeereld, wat zeg ik van de Melkweg!’’

Daarna veeg ik het schuim van mijn lippen, doe mijn das recht en kijk op mijn Rolex en zeg;

‘’En nou opschieten! Kan ik hier beginnen of niet? Want ik moet nu naar huis anders heeft straks mijn hond nog een hersenschudding!’’

Chris de Graaff

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Organisatieadvies en consultancy