Als je baalt van je baan! Hoe groen is jouw gras?

Columns

Hoe maak je er iets van, vergroot je je eigen werkplezier, zónder de stap naar buiten te maken? Dat is de vraag waar een groeiende groep mensen voor staat. Zij balen (soms) van hun werk, hebben last van de reorganisatie of hun manager, zijn uitgekeken op hun werk, maar weten ook: ik vind niet zomaar een andere baan. Voor hen die werken in krimpende sectoren of beroepen, of voor 50 plussers geldt vaak dat er nauwelijks alternatieven zijn. Zo is maar liefst 70% van deze groep na een jaar zoeken nog steeds werkloos. Dus houden veel mensen vast aan hun baan en voelen zich er niet zelden in gevangen.

bruine_hoe_groen_is_jouw_gras_9789462201644_200pix_w215Voor hen schreven we ons boek “Hoe Groen is jouw Gras?” (Academic Service/Boom, oktober 2015), waarmee we willen laten zien aan welke knoppen je nog wel kunt draaien als je niet de stap naar buiten wilt of kunt zetten. Hiermee willen we mensen helpen oplossingsgericht te werk te gaan en voorkomen dat zij in een negatieve spiraal terecht komen van somberte, demotivatie en slechtere beoordelingen.
De knoppen waaraan je (nog wél) kunt draaien. De vraag waar deze groeiende groep mensen voor staat: ‘Hoe deal ik met saaiheid of onzekerheid? Met mijn frustraties en angsten?' Kortom: hoe zorg ik ervoor dat ik een prettig leven heb, óndanks die 'regelmatig-balen-baan' van mij?

Drie mogelijkheden

  1. Onderzoeken van (kleinere) bijstuurmogelijkheden.
    Vergroten van kennis van waar het jou om gaat helpt te voorkomen dat de stuurbewegingen te grof zijn, en daardoor vooral op ontsnappen gericht. Voordat je het weet ben je opeens een B&B begonnen, om er dan achter te komen dat er heel veel in je baan zat, dat je nu mist. Dus op zoek naar kansen om eens met andere collega’s te werken, een andere rol te vervullen. En ook niet alles aan je werk op willen hangen. Soms valt die behoefte aan meer doen met je creativiteit veel beter buiten je werk te vervullen. In het bestuur van de buurtvereniging bij voorbeeld, of in een cursus beeldhouwen. Het klinkt misschien als een open deur, maar de ervaring leert dat het lastig is kansen te zien als de emoties te sterk geworden zijn.
  2. Jezelf een ander verhaal vertellen.
    Als je overmand wordt door emoties ben je vaak niet op je best. En juist als er van alles aan de hand is op je werk, is het van belang dat je energiek en oplossingsgericht blijft. Dat niet alle energie al piekerend weg lekt. Dat je niet je creativiteit verliest omdat je bang bent geworden voor kritiek. Of dat je uit frustratie in een conflict terecht komt, waardoor de problemen alleen maar groter worden. Het gaat in feite om ‘gezond’ denken, een term die afkomstig is vanuit de veelgebruikte methodiek de RET (Rationele Emotieve Therapie). Doel van deze nuchtere methodiek is om meer grip te krijgen op je eigen emoties. Je kunt jezelf bij voorbeeld trainen minder geraakt te zijn door de kritiek van je manager en er daardoor veel oplossingsgerichter mee omgaan.
  3. Een realistisch Plan B maken.
    Daar ook niet mee stoppen als het even wat beter gaat, maar blijven werken aan het onderzoeken van kansen, investeren in je netwerk en upgraden van jezelf als product op de arbeidsmarkt. Omdat je daarmee onafhankelijkheid vergroot, en nooit alleen hoeft te blijven omdat je geen andere mogelijkheden ziet. Bovendien kun je alleen maar goed zijn als je niet te bang bent om je baan te verliezen. Als dat het geval is raak je kwaliteiten als kritisch, initiatiefrijk en integer zijn, gemakkelijk kwijt en is de kans dat je succesvol bent dus kleiner.

Conclusie

Opstappen als je het niet goed naar je zin hebt in je werk, is vaak niet de beste optie. Omdat de alternatieven schaars zijn, of omdat ze andere nadelen hebben. Maar ook omdat er vaak meer mogelijkheden zijn om je beter te voelen dan het lijkt. Door alert te blijven op kansen om praktisch bij te sturen, op het eigen denken en emoties en op de eigen onafhankelijkheid via een goed Plan B, is de kans groot dat er ook in een 'regelmatig-balen-baan' nog flink wat gelukswinst te boeken is. En dat die baan niet meer hoeft te voelen als een gevangenis.

Ester de Bruine

Noot redactie: meer informatie in het Dossier Solliciteren / Recruteren.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Personal Branding