7 presentatie basisregels en een tip

Voor elke spreker die zijn gehoor wil overtuigen gelden basisregels.

1. Houd het simpel en vooral kort
Een presentatie mag niet langer dan een uur duren en waarschuw vooraf of de bijeenkomst alleen maar informatief is of dat je naar aanleiding daarvan ook actie verlangt.

2. Controleer en oefen
Controleer vooraf alles een, twee, drie keer op eventuele fouten en vergissingen die je duur kunnen komen te staan. Test de presentatie middelen, bereid voor, oefen en schaaf bij. (ga niet improviseren)

3. Houd rekening met gevoeligheden
Ga niet als een wilde stier te keer, maar zorg dat je op de hoogte bent van hoe gevoelig sommige onderwerpen bij je toehoorders liggen. zorg dat je in een onvermijdelijke confrontatie alvast enkele medestanders aan je zijde hebt.

4. Vermijd visueel materiaal tenzij het absoluut noodzakelijk is
Vind je toch dat statistisch materiaal je verhaal ondersteunt, deel dat dan vooraf uit. Kies die feiten en cijfers die belangrijk of essentieel zijn voor een goed begrip.

5. Vertel eerst het slechte nieuws
Elke andere aanpak doet toehoorders vermoeden dat de spreker onoprecht en laf is. En wie wil zijn gehoor met zo'n wrange nasmaak achterlaten?

6. Geen jargon, technische blabla,
Een toespraak met veel bombast doet je vaak de das om.

7. Erken eerlijk dat je het antwoord niet weet als je het inderdaad niet weet
Door te erkennen dat je ook niet alles weet, toon je aan ook maar een mens te zijn. En bescheidenheid siert die mens want als je je onwetendheid toegeeft, is dat een lofwaardige bescheidenheid van geest. Iemand die alles denkt te weten, is vermoeiend.

Tip: Hanteer de Vijfminutenregel
Deel de presentatie in als een serie aparte onderwerpen die elk vijf minuten vergen. In plaats van een presentatie van een kwartier heb je dan te maken met drie korte toelichtingen van elk vijf minuten met een eigen introductie, behandeling en conclusie.Dit heeft bovendien als voordeel dat je de aandacht van de toehoorders vasthoudt.

Begin met deze benadering direct wanneer je gevraagd wordt om een presentatie te houden. Vraag degene die je uitnodigt welke onderwerpen aan de orde moeten komen, waarom die belangrijk zijn voor de aanwezigen en wat ze er al vanaf weten.

Gebruik de vijfminutenregel ook bij de aankleding van je presentatie. Door steeds te wisselen van houding en zaken als volume en toonhoogte, benadruk je dat je overgaat op een ander onderwerp.

Meer over presenteren:
Managen is presenteren
Checklist met de 9 punten waar het om draait
Roeland Schweitzer
Nederlanders zijn banger voor spreken in het openbaar dan voor een terroristische aanslag. Toch is presenteren een noodzakelijke vaardigheid in een werkend leven. Is het te leren? Oefening baart kunst! Weet u waar u vooral op moet letten? De auteur verschaft u negen handvatten.

(bron: Kluwer Management)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>