5 redenen tegen een shared services center

Actueel

1. De afstand tot de vloer groeit
Contact tussen shared service centrum en de werkvloer met de medewerkers loopt per telefoon en e-mail. ‘Eigen’ p&o’ers hebben de medewerkers niet meer: per probleem komen ze bij een andere (anonieme) ssc-medewerker uit.
2. P&o raakt versnipperd
Administratief en niet-administratief werk zijn in hrm nu eenmaal sterk met elkaar verknoopt. De werving en selectie volledig centraliseren is niet efficiënt. Dan zouden steeds mensen van het ssc naar een vestiging moeten reizen. En omdat ze die vestiging nauwelijks kennen, kunnen ze hun werk niet goed doen.
3. Het maakt niet strategischer
Begin een shared services center en de hr-functie wordt vanzelf strategischer, luidt een populaire redenering. Bevrijd van uw administratieve ketenen zou u zich eindelijk aan het echte werk wagen. Vergeet het maar. Strategischer worden, heeft te maken met de competenties van hrm. Train of vervang uzelf dus als u de functie wilt upgraden - maar om die reden een ssc starten, is vergeefse moeite.
4. Het is het begin van het eind
Invoering van een ssc blijkt vaak de eerste stap in een reeks. De volgende is uitbesteding, die daarna offshoring. Delen van de hr-functie komen zo buiten de organisatie en uiteindelijk zelfs op een ander continent terecht, met alle communicatie-, organisatie- en afstemmingsproblemen van dien. Denk daar eens goed over na. Wilt u dat echt? Luidt het antwoord negatief, begin dan niet aan stap één. Want daarna is er doorgaans geen houden meer aan.
5. Het wordt niks
De nadelen van grote veranderingen neem je graag op de koop toe als zo’n proces vervolgens tenminste slaagt. Maar dat gebeurt lang niet altijd. Bij zeker de helft verloopt de invoering matig tot slecht. Onvoldoende draagvlak, een verkeerde cultuur en competenties, en onduidelijke doelstellingen bleken de voornaamste faalfactoren.

Gevolg: matig functionerende ssc’s die weinig toegevoegde waarde bieden, en frustraties alom. Als u geen volleerde veranderaar, supertacticus en digitaal deskundige in één bent, wordt het dus gewoon niks met uw ssc. Advies dan ook: niet doen. Wacht liever rustig op de volgende modegril.

Kent u de case:
‘Shared Services’ of ‘Shared Sorrows’?
Hoe krijgen we een shared service center servicegericht?
door: Bas van Rossum, Rolf Sterk en Paul Kloosterboer
‘Shared Service Centres’ (SSC’s) leken de afgelopen jaren de oplossing voor het eeuwige lijn-staf vraagstuk. Maar werkt het?

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (bron: Ondernemen Blog) door Abby Goodyear

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Klantgerichtheid