Zit u op de juiste plek of wilt u een andere baan?

Ben jij iemand die fluitend naar het werk gaat? Die leuk werk doet waarin je goed bent, met leuke collega’s en een inspirerende baas? Die thuis en op feestjes alleen maar positieve verhalen over het werk vertelt? Dan hoef je dit artikel niet meer te lezen. Dan ben je vast heel gelukkig met je huidige baan.

Zelfanalyse.
Analyseer uw beroepsidentiteit: bent u een saneerder, een ontwikkelaar, adviseur? Hebt u heldere richtlijnen nodig? Beslist u alleen of in teamverband? Om meer plezier in je werk te brengen, zul je op vier onderdelen moeten investeren.

- Motivatie.
In de eerste plaats is het zaak te kijken hoe je zelf in je vel steekt. Hoe voel je je over jezelf? Ben je positief gestemd, slaap je lekker, krijg je voldoende beweging, eet je gezond, ben je energiek en actief, maak je je veel zorgen of juist niet? Waarom wilt u van baan switchen? Hoe moet een nieuwe baan eruitzien om voor u interessant te zijn? Wees op uw hoede als u vooral gevoelig bent voor het prestige van de nieuwe baan of werkgever, of voor de beloning.

- Onderzoek.
Wat voor werk doe je en op welke manier? Kun je je ambities kwijt, deel je je tijd goed in, kun je de inhoud van het werk veranderen? Zit je überhaupt wel op de goede plek met je huidige baan? De website of bedrijfsbrochure geeft u alvast een eerste indruk van uw mogelijk nieuwe werkgever. Let op de internationaliteit, de eigendomsstructuur, het werkklimaat en concrete info over carrièremogelijkheden en de bedrijfscultuur. Pas op voor clichés als ‘bij ons staan de mensen centraal': ze verhullen vaak tekortkomingen.

- Persoonlijke contacten.
Doe over de ‘sociale' kant navraag bij (ex-)medewerkers of headhunters. Is de stijl van leidinggeven topdown of participerend? Is de besluitvorming bureaucratisch of loopt die via korte lijnen? Worden prestaties gemeten naar arbeidstijd of resultaten? Let zelf op dat je je afspraken altijd nakomt, je fouten gewoon toegeeft en niet maskeerd. Allemaal kleine acties die op de lange duur grote impact hebben op de relatie met je omgeving.

- Sollicitatiegesprek.
Achterhaal de harde feiten over budgetverantwoordelijkheid, verslaglijnen, verwachtingen en resources. Wordt de bedrijfscultuur via concrete voorbeelden uiteengezet? Klopt de sfeer van het gesprek met de uitgedragen bedrijfscultuur? Belangrijk: beperk u niet tot presentatie van uzelf maar informeert u zich over het reilen en zeilen in het bedrijf. Vergelijk uw eigen indrukken met het publieke imago van het bedrijf. Twijfel? Neem die twijfel dan serieus.

Tip: kom wat vroeger op het sollicitatiegesprek en observeer hoe medewerkers met elkaar omgaan. Zou u met deze mensen willen samenwerken? Dat is het geheim: bewustwording, kiezen en handelen. Ingewikkelder is het wat niet.

Lees ook:
Wat verander je eigenlijk, manager?
Bert Overbeek

Er van uit gaande dat niet iedereen de juiste baan voor het kiezen heeft en er vaak geen sprake is van een fit moet je dus kijken naar de middelen.

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (bron: Mens Centraal)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>