Zo werkt de lockdown in jouw voordeel

Columns

Lockdown, een voordeel? Ja, je kunt de lockdown per direct in jouw voordeel laten werken.  De psychologische afstand die er door de lockdown ontstaat kun je geweldig gebruiken voor goede reflectie.

Wat zou Socrates doen in deze lockdown?

Voor de oorsprong van reflectie gaan we helemaal terug naar de tijd van misschien wel de bekendste filosoof aller tijden: Socrates (470-399 v. Chr.). Hij was één van de eerste filosofen die reflectie toepaste toen hij probeerde de aard van 'goedheid' te ontdekken door vragen te stellen aan anderen. In het geval van deze lockdown gaat het over het vragen stellen aan jezelf. Hoe handelde je vóór de coronacrisis en hoe handel je nu? Wat zou je daarvan willen behouden en waarvan zou je afscheid willen nemen? Om antwoord te geven om die vragen moet je normaal gesproken expliciet de tijd nemen om de zaken eens van een afstand gade te slaan. Voor goede reflectie moet echt tijd worden gemaakt. Het liefst zonder afleiding van bijvoorbeeld de radio, om zo rustig de dag even te kunnen terugspoelen en opnieuw te kunnen beleven. Hierdoor wordt de mogelijkheid gecreëerd om nog eens goed over dingen na te denken of er het welbekende nachtje over te slapen. Sommigen noemen dit de helicopterview of even uit de rijdende trein stappen. Nu ja, als je de samenleving als een trein zou zien, zijn we met z’n allen uitgestapt tijdens deze lockdown.

En dan?

In mijn onderzoek ben ik tot een reflectiemodel gekomen dat bestaat uit zeven gemakkelijke stappen verbonden met een actieve reflectie per stap

Zeven makkelijke stappen:

  • Tijd & afstand: Dat krijgen we nu cadeau door de lockdown
  • Verleden: Denk eens na over hoe je je werk deed voor corona
  • Verkennen: Wat deed je precies, wat vond je daarvan en wat voelde je toen?
  • Evaluatie: Wat was fijn en niet fijn aan jouw werkwijze toen?
  • Blinde vlek: Vraag aan een collega hoe jij in die tijd overkwam
  • Conclusie: Zou je het nu anders doen?
  • Actie: Als het zich weer voordoet dan….

En als ik deze stappen nu eens omzet naar de praktijk, krijg je het volgende treffend voorbeeld:

“Kijk in het gaatje!”

  • Tijd & afstand: Dat krijgen we nu cadeau door de lockdown.
  • Verleden: Voor corona keek ik bij digitale vergaderingen altijd naar het scherm van mijn computer terwijl ik aan het praten was.
  • Verkennen: In iedere vergadering sprak ik alleen maar tegen het scherm en merkte dat ik geen echt goede connectie kon maken met de andere kant.
  • Evaluatie: Ik vond dat storend omdat ik dat juist in live situaties zo goed kan.
  • Blinde vlek: Ik vroeg mijn collega hoe ik overkwam op haar. Ze zij dat ik altijd maar naast het beeld keek waardoor het leek alsof ik helemaal niet tegen de andere aan het praten was. Zij gaf mij toen de tip om in het kleine gaatje van de camera te praten. Heel erg klein, bijzonder onwennig, maar een geweldig effect.
  • Conclusie: Vanaf dat moment kijk ik als ik praat in het kleine gaatje en doe alsof dat een minihoofd van een collega is. Als ik naar de andere luister kan ik wel op het scherm kijken.
  • Actie: Iedere toekomstige digitale vergadering zal ik dus in het gaatje kijken als ik spreek.

Dit is een voorbeeld over digitaal vergaderen, maar uiteraard kun je reflecteren op alles wat de laatste tijd voor jou in het werk relevant is geweest. Werkdruk, collega’s, aandacht, waardering, communicatie, toekomst en zo kun je eindeloos doorgaan.

Gebruik deze laatste weken van het jaar om lekker door de reflectieve cirkels te gaan. Zet voor jezelf op papier wat je wilt behouden en wat je zeker anders wil gaan doen. En start 2021 vastberaden en schoon in jouw hoofd.

Happy Lockdown iedereen! Ik wens iedereen een prettige lockdown en een reflectief 2021

Een weetje

Het reflectieve vermogen wordt vergroot door de tijd te nemen en de zaken eens van een afstand te bekijken. De hofnar had deze rol vroeger ook, doordat hij een sociale outcast was die alles vanaf de zijlijn kon aanschouwen.

Over de schrijver

Juri Hoedemakers is een verbinder, coach en inspirator die bedrijven en mensen helpt  Hij werkt aan het boek “Hofnar gezocht: m/v”.

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Probleemoplossing en besluitvorming