Werk uitbesteden: wat zijn de voor- en nadelen?

Columns

Als ondernemer heb je het liefst zelf alles in de hand. Maar toegegeven, de notaris komt erg goed van pas bij het opzetten van een BV en een goede accountant is bijna onmisbaar. Werk uitbesteden lijkt de oplossing, maar wat zijn de voor- en nadelen?

Dit is waarschijnlijk voor iedere ondernemer herkenbaar: de praktische zaken en andere bedrijfsprocessen nemen steeds meer de plek van core business in. Een voordeel van het inschakelen van een zakelijke dienstverlener is dat de onderneming zich meer kan richten op deze kernactiviteiten. Dat is, zeker in deze tijd van recessie, erg belangrijk. De extra tijd en middelen die je steekt in de core business, heeft direct invloed op je winst. Net als het reduceren van kosten. Uitbesteden kan hieraan bijdragen en tot een flinke kostenbesparing leiden.

Niet alleen geld, maar ook het ontbreken van expertise en middelen zijn goede redenen om werk uit te besteden. Denk maar aan de personeelsadministratie, belastingaangifte en systeembeheer. Het voordeel hierin is dat je niet hoeft te investeren in (om)scholing van je werknemers, geen extra personeel hoeft aan te nemen of dure software hoeft te installeren. Nog een bijkomend voordeel is dat problemen met ziekteverzuim op deze manier verminderd worden.

Gebrek aan controle

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan diensten uitbesteden. Bijvoorbeeld dat je geen (of voldoende) controle hebt. Vaak kun je pas bij de levering van de dienst contoleren, maar precies inzicht in het werkproces heb je niet.

Frank Loots, eigenaar van post, transport en koeriersbedrijf Franconique, merkte dit ook: “Ik had een accountantskantoor, maar vond de facturen niet inzichtelijk genoeg. Er werden uren gefactureerd waar ik achteraf mijn twijfels over had. Met name omdat ik niet wist waaraan ze precies besteedt waren en waarom. Daarom besloot ik een ander kantoor te zoeken en een vast bedrag per maand af te spreken. Toevallig kwam ik op een online marktplaats voor zakelijke dienstverlening terecht. Daar kon ik eenvoudig en gratis een opdracht plaatsen, aangeven wat ik zocht en hoeveel offertes ik wilde ontvangen.”

Als je een opdracht uitzet bij een dienstverlener spreek je van te voren meestal een prijs af. Het kan voorkomen dat de kosten hoger uitvallen dan in de contracten besproken is. Dan is uitbesteden helemaal niet voordeliger dan het intern laten doen. Stel in het contract een lijst met eisen op en wat te doen als de afgesproken uren dreigen overschreden te worden. Op deze manier ben je dit voor.

Kosten versus baten

Dan is er ook altijd het gevaar dat leveranciers niet aan hun verplichtingen voldoen. Niet houden aan deadlines of mindere kwaliteit leveren dan verwacht, bijvoorbeeld. Als je van te voren referenties opvraagt, kun je beter inschatten wat je van de desbetreffende leverancier kunt verwachten. Referentiesites, offertesites en online marktplaatsen bieden hierin uitkomst.

Er zitten dus veel voordelen aan het uitbesteden van werk, maar je moet ook bekend zijn met de nadelen en deze zeker meenemen in je afweging. Het kan dus zo zijn dat het zelf doen goedkoper is dan uitbesteden, maar gebeurt het dan net zo goed? Maak een weloverwogen keuze en weet waar je de juiste dienstverlener vandaan haalt.

Auteur: Anthony Carter, directeur/eigenaar van Rizzo!Rizzo!

Zie in de kennisbank van ManagementSite: Outsourcing: De voor- en nadelen van uitbesteden. Voorbeelden, inzichten en tips. Valkuilen en succesfactoren.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Outsourcing en off-shoring