Wat is impact eigenlijk precies?

Actueel · Boeken

Negen impactversnellers om meer resultaat uit je werk te halen, presenteert Rini van Solingen in zijn nieuwste boek Alle ballen op impact. Maar wat is impact eigenlijk precies? En wat vond hij zelf een verrassend inzicht? ‘Accepteer elke situatie als het nieuwe vertrekpunt. Verspil geen energie aan waarom iets niet werkte, maar leer ervan en ga verder.’

We zijn gewend om werk te beoordelen op basis van wat we doen: de uren die we maken, de taken die we afvinken, de processen die we volgen. Maar wat als dat niet is waar het werkelijk om draait? Wat als het niet gaat om de inspanning, maar om het resultaat dat daaruit voortvloeit? Dáár zit de echte waarde. Dáár zit impact.

Impact is datgene wat je achterlaat nádat jij klaar bent. Het is het effect van jouw werk, het resultaat dat blijft hangen, het merkbare verschil. En in een tijd waarin digitalisering, globalisering en kunstmatige intelligentie ons werk razendsnel veranderen, wordt die focus op impact alleen maar belangrijker. 

Verleg je focus

De reden om je vooral op impact te richten is dat dat dus is waar je voor wordt betaald. Maar in een wereld waarin oorzaak en gevolg steeds meer door toevalligheden aan elkaar lijkt te hangen, leidt het werk zelf niet meer automatisch tot de beoogde impact. In een voorspelbare wereld weet je dat je werk leidt tot datgene wat je wilt bereiken. Dan is het focussen op processen, activiteiten, aanwezigheid en inzet, prima. Maar zodra deze gegarandeerde relatie tussen werk en impact vervaagt, wordt het erg onduidelijk. Dan kun je nog zo hard werken en je best doen, en toch niets bereiken. Aan de andere kant kun je met een simpele actie – die niet in de procedures of protocollen staat – vaak veel sneller meer impact voor elkaar krijgen. Dergelijke acties ontdekken en uitzoeken is daarom dus veel effectiever. 

Maar dat vraagt dat jijzelf je focus van het werk, de processen en de activiteiten verlegt naar de impact die je zoekt. Omzet, groei en efficiëntie zijn niet langer indicaties dat het goed gaat. Aantoonbare impact wel.

Misvatting

Veel mensen denken dat ze toestemming nodig hebben om impactvol te mogen werken. Van hun manager, van de klant, van de regels. Dat je eerst nieuwe processen moet afspreken voor je het anders mag doen. Maar dat is een misverstand. Als je ongevraagd méér impact maakt, in minder tijd, dan is dat bijna altijd prima. Sterker nog: daar wordt meestal helemaal niets van gezegd – behalve dat het goed is.

Het eigenaarschap over impact ligt dus niet bij de organisatie, maar bij jouzelf. Het vraagt geen grote verandering, maar een andere manier van kijken. Jezelf steeds de vraag stellen: waar ben ik eigenlijk van? Waarom word ik feitelijk betaald? Wat is mijn impact – in mijn werk – en misschien wel in het hele leven?

Kleine stappen, groot effect

In Alle ballen op impact bespreek ik negen impactversnellers, negen praktische interventies die je morgen al kunt toepassen. Als je morgen wilt beginnen zijn twee impactversnellers bijzonder krachtig. De eerste is: maak het klein. Als je zelden tijd over hebt, is sturen op maximale impact met minimale inspanning essentieel. Door het kleiner te maken – en dan nóg kleiner – verhoog je je effectiviteit enorm.

De tweede is: doe het dáár. Impact gebeurt niet op kantoor, niet in je hoofd, en niet in plannen. Impact gebeurt daar waar je klant is. Dáár moet je dus zijn. Aanwezig zijn op het moment en de plek waar het verschil gemaakt wordt, is een enorme versneller van impact.

Accepteren als versneller

Een van de belangrijkste inzichten uit het boek is dat je impact makkelijk uit het oog verliest als je te veel kijkt naar je taken en inspanningen. Juist omdat die zo tastbaar zijn, lijkt het alsof ze het belangrijkste zijn. Maar wat je doet, zegt weinig over wat je bereikt. Acceptatie helpt daarbij. Accepteer elke situatie als het nieuwe vertrekpunt. Verspil geen energie aan waarom iets niet werkte, maar leer ervan en ga verder. Of zoals Pieter van den Hoogenband het in het voorwoord van het boek verwoordde: Accept, Adapt and Move on.

Gecontroleerd uitbranden

Soms voelt het alsof je je handen vol hebt aan het blussen van brandjes; dan denk je misschien helemaal geen tijd te hebben om met impact bezig te zijn. Vergeet dan niet: brandjes blussen kan ook impactvol zijn. Maar vraag jezelf wel af: bereik ik hiermee de meeste impact tegen de minste inspanning? De brandweer blust ook niet elke brand. Soms is gecontroleerd uitbranden effectiever. Misschien geldt dat ook voor jouw werk. Alles wat je aandacht geeft groeit. Geef dus aandacht aan impact.

Want steeds sneller, meer impact maken – met minder inspanning – is misschien wel de slimste strategie van allemaal.

Deel uw  ervaringen op ManagementSite

Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.

SCHRIJF MEE  >>

Als u 3 of meer artikelen per jaar schrijft, ontvangt u een gratis pro-abonnement twv €200,--

Meer over Prestatie indicatoren