Valse start Bos/Zalm: (a) goed nieuws, (b) schijndebat, (c) niet zeuren!

De plannen voor de fusie tussen ABN-Amro en Fortis en de benoeming van Gerrit Zalm als de nieuwe topman zijn vanuit een politiek ''overtuigingssperspectief'' succesvol gepresenteerd.

Vanuit een perspectief van people-management dat oog heeft voor het achterliggende organisatievernieuwingsvraagstuk lijkt er niettemin sprake te zijn van een valse start.

Zalm kan het zich niet permitteren daaraan voorbij te gaan. Voor het personeel van de beide banken en voor de belastingbetaler staat er veel op het spel.

Zal Zalm de valkuil zien of is hij er ziende blind voor?

1. Commotie over Zalm’s salaris

In Den Haag en in de media maken politici, debaters en opinieleiders zich druk over de hoogte van Zalm’s salaris dat bijna zes keer zo hoog is als dat van premier Balkenende. De rationalisaties om dit salaris te verfoeien als onverantwoord hoog, evenals om het te vergoelijken als verfrissend redelijk vliegen je om de oren. Goede argumenten hoor je nauwelijks.

De salarisdiscussie krijgt zo het karakter van een bliksemafleider. Zowel goed gedefinieerde als ongedefinieerde gevoelens van boosheid, miskenning, bezorgdheid, etcetera (noem het onvredegevoelens) worden er gemakkelijk door aangetrokken, terwijl deze gevoelens door het verantwoordelijke leiderschap in zo’n discussie niet overtuigend (kunnen) worden beantwoord of weggenomen.

Al met al resulteert dit erin dat onvredegevoelens vanuit een machtsoverwicht in een schijndebat de kop worden ingedrukt. Een typisch politiek spel.

Een relativerend argument in dit verband zou kunnen zijn dat het hier niet gaat om onvredegevoelens vanuit de organisatie(s) waaraan Zalm leiding gaat geven, maar slechts om machtsverhoudingen in de Haagse politieke arena. En straks gaat het niet meer om Den Haag, maar om ABN-Amro/Forits, toch?

Hieronder wordt duidelijk dat deze gedachte een slaapliedje is.

2. De kop indrukken én overrompelen

De geschetste dynamiek van onvredegevoelens die al dan niet bewust de kop worden ingedrukt, werd zichtbaar ná de presentatie van de plannen die Bos met de beide banken heeft. Tijdens de presentatie van zijn plannen overheerste een gevoel van instemming met de voorgenomen fusie van de beide banken en met de meesterlijke vondst om onze briljante ex-minister van financiën als nieuwe topman te benoemen.
De plannen werden als onomkeerbaar ontvangen en over het salaris van Zalm werd niet gerept.

Zo, achteraf bezien, is de succesvolle presentatie van de plannen niet alleen aangenaam en verrassend, maar ook overrompelend. Er bleek immers nog een akelig staartje aan te zitten.

Heeft Bos niet eerder een keer bij de benoeming van een (ex)collega gebruik gemaakt van deze ‘overrompelende onomkeerbaarheidstactiek, gevolgd door een schijndiscussie in de Tweede Kamer’?

3. Consequenties voor het organisatieveranderingsproces bij de banken

De succesvolle presentatie en aanvankelijk goede ontvangst van de plannen van Bos in Den Haag en in de media hebben op nog een heel ander vlak een soortgelijk ‘kop-indrukkend en overrompelend’ effect. Echter, tot nu toe lijkt niemand daar in Den Haag of in de media bij stil te staan.

Bij de presentatie van hun plannen spreken Bos en Zalm met nadruk over de enorme uitdaging die het integreren van de beide bedrijfsculturen met zich meebrengt. Het is een welverdiende eer voor Zalm om daaraan te mogen werken.
Op deze plaats mag dit, zo geformuleerd, misschien een beetje cynisch klinken. Echter, tijdens de presentatie van de fusieplannen door Bos en ook door de persoonlijke toelichting daarvan door Zalm, is dit beeld oprecht zo bij mij overgekomen.

Nu pas echter, realiseer ik mij goed, wat het betekent dat tot vlak voor de presentatie van de plannen, vanuit de organisaties van ABN-Amro en Fortis steeds sterker klinkende geluiden te horen waren dat men gezien de grote cultuurverschillen niet met elkaar in één bedrijfscultuur wil en/of kan opgaan.

Deze gedachten zijn met de succesvolle media-presentatie van de fusieplannen in één klap in de kern van de zaak onbespreekbaar geworden.
Een weg terug is er niet. En het is een kniesoor die nu nog over mogelijke problemen met de integratie van de bedrijfsculturen begint. Dat is immers precies wat Zalm stráks moet en zal gaan doen: een succes maken van het lastige proces om van twee culturen één cultuur te maken.

Een betere topman voor de nieuwe bank is er niet en de salarisdiscussie leert ons dat hij nog relatief goedkoop is ook. Niet zeuren, dus!
De starttoon van het organisatievernieuwingsproces is hiermee al gezet. Of anders gezegd: zonder reflectie en daarop gebaseerde corrigerende acties begint Zalm stráks niet met een schone lij!

4. Valse start vraagt om herstart

Alles wat door wie dan ook gezegd wordt over bedrijfsculturen en veranderingsprocessen, mag wat mij betreft worden gerelativeerd als perceptie. Daarover geen misverstand.

Van nabij heb ik echter meegemaakt hoe een valse start in een fusieproces tussen twee organisaties met een vergelijkbaar primair proces en sterk uiteenlopende bedrijfsculturen gedurende vele jaren een destructief effect heeft gehad op de bedrijfsvoering. Daarom weet ik toch één ding zeker: een valse start in een fusieproces is zo gemaakt en kan niemand zich veroorloven!

Ondanks de vele goede kaarten van Zalm en het prijzenswaardige optreden van Bos als crisismanager, heb ik een sterk voorgevoel dat er met Bos en Zalm als people-managers in de hoofdrol in deze juist ook op dit terrein zo gevoelige zaak iets fundamenteel niet goed gaat.

Het lijkt mij zeer onverstandig om er zondermeer in goed vertrouwen vanuit te gaan dat het personele vraagstuk in het lastige veranderingsproces van de integratie van de verschillende bedrijfsculturen bij Zalm in goede handen is.

Daarmee wil ik niet zeggen dat hij niet de juiste man is. Mijn waardering voor Zalm is groot.
De geschetse valse-start-bewegingen lijken ook niet door hemzelf te zijn op gang gebracht. Het is niettemin wel degelijk aan hem en in ons aller belang dat hier overtuigende reparatiewerkzaamheden worden verricht.

Een valse start vraagt om een herstart. Nu kan het waarschijnlijk nog!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Nico Viergever
Pro-lid
Ik heb een dubbel gevoel bij de benoeming van Zalm. Als aardige en populaire man kan Zalm een grote rol spelen bij het kalmeren van het personeel dat de afgelopen tijd natuurlijk klap na klap heeft opgelopen. Maar hoe zit het met het opbouwen van een nieuwe bank zonder buitenlands netwerk? Hiervoor is een leider nodig. Is Zalm een leider? Ik denk dat Zalm een manager is en zeker geen leider. Een manager maakt zich druk om het volgen van plannen en budgetten. Een leider creëert een toekomstvisie. Zalm was het hoofd van de boekhouding van de BV Nederland en helaas is het tegenwoordig zo dat het hoofd van de boekhouding In Nederland een buitenproportionele macht heeft. Wat dit voor gevolgen heeft? Een voorbeeld: insiders hebben mij bevestigd dat de Betuwelijn uit de hand is gelopen doordat Financiën zich overal mee bemoeide om de zaak financieel onder controle te houden. Al die financiële controle haalt de focus weg en gaat uiteindelijk ten koste van financiële controle: het wordt schijncontrole. Er is helaas veel te weinig besef dat het financiële plaatje een gevolg en geen doel is. En iedereen die ervaring heeft met budgetgedreven organisaties met een sterke rol van de afdeling Financiën (waarvoor de budgetten doelen zijn en geen middelen!), weet dat zo’n organisatie buitengewoon bureaucratisch wordt en, nog erger, penny wise – pound foolish.
Zalm heeft dit plaatje voor mij enorm versterkt in de Nederlandse overheid; ik zet daarom vraagtekens bij hem als strategische topman. Hij is voor mij hooguit een goede hoofdboekhouder die echter wel sterk binnen zijn verantwoordelijkheden moet worden gehouden. Een van zijn eerste uitlatingen na zijn benoeming versterkt voor mij dit gevoel: Zalm zei dat hij zich verheugd op het onder controle krijgen van de kosten bij AAB/Fortis.
Dit is geen visie die een leider kenmerkt. Het is een taak die een manager kenmerkt. Nogmaals: hoe zit het met het opbouwen van een nieuwe bank zonder buitenlands netwerk? Hiervoor is een leider nodig.
Lex van Haarlem
Nico Viergever maakt een onderscheid tussen leiders en managers en benadrukt het belang van leiderskwaliteiten voor de nieuwe topman van ABN-Amro/Fortis. Okay.

Gerrit Zalm ziet hij als een "aardige en populaire man" en als een "hoofdboekhouder" en manager, maar niet als een leider. Daarom begrijp ik dat hij vraagtekens zet bij Gerrit Zalm als de "strategische topman" van de nieuwe organisatie.

Wat ik niet begrijp is dat hij er wel vertrouwen in heeft dat Gerrit Zalm "een grote rol kan spelen bij het kalmeren van het personeel dat de afgelopen tijd klap na klap heeft opgelopen". Immers, ook om de uitdaging op het personele vlak in goede banen te geleiden zal Gerrit Zalm zich meer moeten tonen als leider van de medewerkers van de nieuwe organisatie dan als manager. Op een "hoofdboekhouder" en manager die als mens een "aardige en populaire man" is, zit bij ABN-Amro/Fortis niemand te wachten, lijkt mij.

Mijn inschatting is dat Gerrit Zalm als Nederlandse minister van financiën ook internationaal een invloedrijke en mede-richtinggevende rol heeft gespeeld. Daarvoor heeft hij ook brede erkenning gekregen. Dit pleit juist voor zijn leiderskwaliteiten als strategische topman die de nieuwe bankcombinatie ook internationaal gezicht moet geven.

Daar komt bij dat hij inderdaad een “aardige en populaire man” is, die op niet-onverdienstelijke wijze leiding heeft gegeven aan het ministerie van financiën.
Daarom mag hij ook als leider van de medewerkers van de nieuwe organisatie het voordeel van de twijfel verdienen.

In mijn column heb ik de lastige valkuil voor Gerrit Zalm geschetst van een valse start op het personele en culturele vlak, die voortvloeit uit een politiek proces waarin grote belangen op het spel staan. Als het hem lukt om deze valse start voor de medewerkers van ABN-Amro/Fortis op een overtuigende wijze ongedaan te maken, zie ik geen reden om nog vraagtekens te zetten bij Gerit Zalm als de “strategische topman”.
simon snouckaert
Gerrit Zalm gaf meer dan een jaar lang mede leiding aan een immorele organisatie.
Als CFO wist hij hoe DSB aan zijn riante inkomsten kwam.
Deze wetenschap gekoppeld aan het door hem laten voortwoekeren van de modus operandi van DSB diskwalificeert hem nu voor wat hij thans doet.
Het kan niet anders of Zalm moet vertrekken bij ABN.
Hij is daar misbaar als wat en sterker nog, men staat er sterker voor zonder Zalm,
Er staan meer dan genoeg andere en veel bekwamere lieden klaar om van het komend traject een succes te maken. BrgdS
Lex van Haarlem
ZAKT ZALM DOOR HET IJS? ONDENKBAAR, MAAR ZEG 'NOOIT, NOOIT'
Of Gerrit Zalm daadwerkelijk het veld zal moeten ruimen, hangt af van de (harde) feiten die boven water komen uit de onderzoeken die nu gaan plaatsvinden.
.
Echter, als Gerrit Zalm een professional is, die met enige regelmaat aan kritisch zelfonderzoek doet, staat nu al voor mij vast dat het ondenkbaar is dat hij door het ijs zakt, omdat hij 'DSB-boter' op zijn hoofd heeft.
.
Dit kun je ook omdraaien. Als Gerrit Zalm toch door het ijs zakt, omdat hij wel 'DSB-boter' op zijn hoofd heeft, heeft hij dat met terugwerkende kracht aan zichzelf te wijten. Immers, met enig zelfonderzoek had hij dit kunnen voorkomen.
.
Waarom kan ik dit met zoveel stelligheid beweren? Eind vorig jaar (zie mijn column hierboven) heb ik als buitenstaander op basis van eenvoudige informatie in de media al kunnen zien dat Gerrit Zalm als 'mensen-leider' bij ABN AMRO een 'valse start' heeft gemaakt.
Als Gerrit Zalm toen al met enige regelmaat aan zelfonderzoek deed, zou daarin dus zeker ook zijn gedrag als 'mensen-leider' - en daarmee tevens de vraag of hij voldoende open en eerlijk (lees: integer) is - aan de orde zijn gekomen.
.
Bij topmensen van dit kaliber, mogen we verwachten dat het zo werkt. Het is een oude volkswijsheid die ons echter leert: "zeg nooit, nooit".
Omdat de 'valse-start-situatie' waarover ik een jaar geleden sprak, door Gerrit Zalm niet is hersteld (zie onderstaande weblinks), houd ik mijn hart vast. Dit weekend ga ik hier ook in een column nader op in.
.
WEBLINKS
.
[1] naar column (Grimbert Rost van Tonningen) op PlusPost in mei 2009 over tussenstand van zaken bij ABN AMRO
http://www.pluspost.nl/abnamro-aaaa-niet-lachen.-brandt-zalm-af/9340
.
[2] naar uitgebreide reactie (Lex van Haarlem) hierop, in het verlengde van de column in december 2008 over de benoeming van Zalm
http://www.pluspost.nl/abnamro-aaaa-niet-lachen.-brandt-zalm-af/9340%20#comment-823
Tony de Bree
Lid sinds 2019
Misschien goed om het even vanaf een afstand te bekijken en te bezien of het verstandig is om Zalm nu te willen "vervangen"? En wat daar dan de consequenties van zouden kunnen zijn? Zie ook hier:

http://www.go4estrategy.nl/dagboekvaneenbankier/zalm-moet-blijven/

Tony de Bree
Lex van Haarlem
NU EVEN PAS OP DE PLAATS
.
Met Tony de Bree ben ik het eens dat het goed is om de ontwikkelingen nu even vanaf een afstand te bekijken.
Dat wil zeggen voor wat betreft mijn opstelling in deze zaak. Niet alleen in mijn rol als belastingbetaler en belanghebbende, maar vooral ook in mijn hoedanigheid als organisatieveranderkundige op afstand. En daarmee als columnist op ManagementSite.
.
Vooruitlopend op de berichtgeving van dit weekend (zie weblink-1) eindigde ik mijn column: "Zalm ‘ziende blind’ in klassiek Grieks drama"? van 24 oktober jl. (zie weblink-2) met de zin:
.
"En nu wordt iedereen wakker geschud door het DSB-debacle. Een onverwachte herkansing voor ABN AMRO en de belastingbetaler? En wie weet, misschien ook wel voor Zalm? Zeg nooit, nooit"!
.
Als belastingbetaler-belanghebbende kan ik nu alleen maar hopen op zo'n "zeg-nooit-nooit-herkansing".
Als organisatieveranderkundige op afstand, zou het niet integer zijn om nu het proces ongevraagd actief te proberen te beïnvloeden, en zou ik het zien als een signaal van zelfoverschatting om te denken dat dit voor mij op een zinvolle manier mogelijk is.
Aan deze twee rollen maak ik daarom 'nu even' mijn rol als columnist in deze spannende fase van het proces ondergeschikt.
.
WEBLINKS:
.
[1] naar artikel in de Volkskrant: "Zalm verdedigde wanbeleid DSB"
http://www.volkskrant.nl/economie/article1318947.ece/Zalm_verdedigde_wanbeleid_DSB
.
[2] naar de column: "Zalm 'ziende blind' in klassiek Grieks drama"?
http://www.managementsite.nl/6451/leiderschap/zalm-ziende-blind-klassiek-grieks-drama.html
Lex van Haarlem
HET GAAT NU EVEN HELEMAAL 'VANZELF', EN GELUKKIG MAAR
.
Tony,
.
Zoals je vandaag in de media zelf ook al wel zult hebben gezien (zie ondermeer de Volkskrant achter onderstaande weblink), gaat het m.b.t. de positie van Zalm nu even helemaal 'vanzelf', en heeft het nu ook voor jou - laat staan voor mij, en velen met ons - even geen zin meer om met het oog op mogelijk nieuwe initiatieven in deze kwestie nog na te denken over wat het beste zou zijn.
De natuurlijke loop is nu hoe dan ook de beste, ook al gaat het anders dan jij of ik zouden wensen of hebben gewenst.
.
De "zeg-nooit-nooit-herkansing" voor Gerrit Zalm lijkt vrijwel volledig 'academisch' te zijn geworden.
Niettemin is vanuit mijn wereldbeeld het goede bericht voor de 'bankier met de burka' die vindt dat Zalm moet blijven, dat de natuurlijke loop nu ook even voor de Bank het beste is, ondanks dat ook deze loop heel anders zal kunnen zijn, dan de 'bankier met de burka' en jij het jezelf zouden wensen of hebben gewenst.
.
De wereld is maar een heel klein beetje maakbaar, en sommige mensen zien een beetje meer dan andere.
Hopelijk zie jij dit ook zo en geeft dat enige gemoedsrust, zodat je optimaal in vorm kunt zijn zodra dat weer nodig is.
.
Groet,
.
Lex
.
Weblink naar de Volkrant dd 251109
http://www.volkskrant.nl/economie/article1320298.ece/Opnieuw_belastend_bewijs_tegen_Gerrit_Zalm
Lex van Haarlem
PERSONEEL HEEFT WEINIG VERTROUWEN IN ZALM; HIJ STOND ERBIJ EN KEEK ERNAAR
.
In NRC Handelsblad was 21 april te lezen:
.
“Het personeel van ABN Amro en Fortis Nederland voelt zich ‘ontredderd’. Dat blijkt uit een enquête onder 1.500 werknemers. ‘Wij zijn een zinkend schip met de medewerkers als ballast’, beschrijft een bankmedewerker het gevoel onder het personeel” (zie weblink-1).
.
De benoeming van Gerrit Zalm door Wouter Bos eind 2008 kwam in Den Haag en voor het grote publiek - inclusief het personeel van de bank - als een onverwachte verrassing. De toen naar buiten komende geluiden vanuit de net nieuw gecreëerde bankenorganisatie, dat de bedrijfsculturen in de kern van de zaak niet-integreerbaar waren, werden met de benoeming van Zalm en de spectaculaire mediapresentatie in één klap effectief de kop ingedrukt.
.
In december 2008, in bovenstaande column, heb ik daarom de benoeming van Zalm onder leiding van Bos een “valse start” op het vlak van ‘mensen-leiderschap’ genoemd, en voorspeld dat dit nooit goed kan aflopen, als Zalm niet alsnog zelf met het personeel in gesprek gaat en met een open vizier op onderzoek uitgaat naar haar grootste zorgen.
Zou hij dat niet doen om daarmee het bij zijn benoeming in wezen geschoffeerde vertrouwen van het personeel alsnog te winnen, dan zal er van een succesvolle integratie van de verschillende bedrijfsculturen hoe dan ook nooit sprake kunnen zijn. Zalm noemde dit in de toelichting op zjn benoeming zelf de ware uitdaging en test van zijn functioneren als leider.
.
In mei 2009 heb ik - opnieuw kijkend vanuit een leiderschap- en procesinvalshoek - in een uitgebreide bijdrage in een discussie over de bank op PlusPost (zie weblink-2) voorspeld, dat de kans dat het met de 'Grote Leider Zalm' en de bank nog goed gaat komen, zo goed als verkeken is.
.
Kort na de plotselinge vervanging van minister Vogelaar door minister Van der Laan, was de benoeming van Zalm een tweede opmerkelijke ‘overrompelingsactie’ van Bos op het vlak van het people-management. Intussen is Bos zelf in een derde verrassingsactie met de noorder zon van het toneel verdwenen.
.
Voor Zalm, voor het personeel van de bank en voor de belastingbetaler zijn de druiven nu zuur. Toch wordt waarachtige aandacht voor het onderwerp “leiderschap” nog steeds door een niet verwaarloosbaar ‘collectief van eigenzinnige eenlingen’ maar al te graag afgedaan als ‘vaag’ of zelfs ‘ouderwets’. Als het niet domweg wordt gesimplificeerd tot het bekende ‘zwaktebod’ van de roep om een sterke man (zie hiervoor ondermeer ook weblink-3).
.
WEBLINKS
.
[1] naar het artikel in NRC n.a.v. de enquete onder het bankpersoneel
http://www.nrc.nl/economie/article2529062.ece/Personeel_van_ABN_en_Fortis_negatief_over_bank
.
[2] naar een tussentijdse evaluatie over het het leiderschap van Zalm in een uitvoerige discussie op PlusPost
http://www.pluspost.nl/abnamro-aaaa-niet-lachen.-brandt-zalm-af/9340%20#comment-823
.
[3] naar de discussie op PlusPost over het belang van leiderschap bij de vorming van een ‘mensenkabinet’ i.p.v. een ‘zakenkabinet’, aangezwengeld door Mickey Huibregtsen
http://www.pluspost.nl/een-mensen-kabinet/34486

Meer over Leiderschap