Uitbesteden en innoveren kunnen samen gaan

Het veel gehoorde pleidooi om het Nederlandse bedrijfsleven zich meer te laten richten op kennis en innovatie is deels achterhaald.

Gezien het feit dat na goederen en diensten ook steeds meer innovatie-processen naar bijvoorbeeld China en India worden uitbesteed, wordt de vraag juist hoe bedrijven die toenemende, externe Research & Development-activiteiten effectief kunnen benutten.

De Oost
Ruim 400 jaar na de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie reizen inkopers weer in groten getale ‘naar de Oost’. Deze zogenoemde ‘offshoring’ trend creëert veel discussie over de toekomst van Westerse economieën. Daarbij wordt vaak verondersteld dat bedrijven alleen blijvend concurrentievoordeel kunnen behalen op basis van interne kennis en vaardigheden. Er komt steeds meer aandacht voor het feit dat bedrijven ook concurrentievoordeel kunnen behalen door op een slimme manier uit te besteden en in te kopen – en vooral door het opbouwen van langdurige en intensieve relaties met toeleveranciers.

VOC
Dat een strategisch perspectief op inkoop- en leveranciersmanagement kan bijdragen aan economische groei is aan de hand van de werkwijze van de VOC rond het belangrijke handelsproduct zwarte peper terug te leiden. De VOC bezat aantrekkelijke handelsconcessies in Palembang, aan de oostkust van Sumatra. Omdat de stad echter negentig kilometer landinwaarts lag, besteedde de VOC een groot deel van het transport van de peper naar Batavia uit aan de lokale sultan. Het was een ‘win-win’ situatie. Voor de sultan bracht dit een aantrekkelijke vergoeding op, en ook getuigde het van zelfstandigheid. Voor de Compagnie was het veel betrouwbaarder en goedkoper dan vervoer per grote Oost-Indiëvaarder. Het succes van de VOC berustte natuurlijk deels op wapengeweld, maar het waren dus ook slimme inkopers en uitbesteders.

Win-win
Ook vandaag de dag, bij de uitbesteding van diverse innovatieprocessen, kan intensieve samenwerking met leveranciers vanuit een lange-termijn, ‘win-win’ visie ondernemingen helpen om hun concurrentiekracht te vergroten. Voorbeelden daarvan zijn te vinden in de automobiel industrie, waar leveranciers liever voor Toyota aan nieuwe producten werken dan voor Ford en GM.

(bron: Managersonline)

Deel uw  ervaringen op ManagementSite

Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.

SCHRIJF MEE, word een pro!  >>