Wat is nodig voor het oprichten van een zzp bv?

De zzp bv kan een prima alternatief zijn voor werken met de modelovereenkomst. Zeker voor zzp'ers met een hogere winst en voor zzp'ers die niet voldoen aan de eisen die door de Belastingdienst worden gesteld om in aanmerking te komen voor de vrijstellingen (de zogenaamde schijn zzp'ers). Of iemand eenmanszaak zou moeten omzetten in een bv is afhankelijk van een aantal factoren. Soms is het aan te raden om de risico’s op naheffingen te voorkomen of vanwege de fiscale voordelen, of mogelijkheden die een bv biedt. De constructie is niet altijd voor iedere ondernemer generiek toepasbaar, de dienstverlening, winst en andere uitgangspunten van iedere ondernemer zijn anders. Een zzp-bv geeft extra zekerheden, maar er zijn ook extra (administratieve) inspanningen en investeringen nodig om die zekerheden te creëren (de eenmalige kosten rondom het opzetten van een dergelijke bv bedragen naar schatting € 2.500).
Om een bv op te richten moet er rekening worden gehouden met de volgende stappen:
  1. Eenmanszaak staken en bv oprichten;
  2. Aandeelhoudersovereenkomst sluiten (afspraken over winstuitkeringen, aanpassing van statuten en vervreemding van aandelen vastleggen omdat een derde in de bv ook stemrechten heeft;
  3. Afstemmen nieuwe bv-constructie met de Belastingdienst. Deze goedkeuring kan worden overlegd aan (toekomstige) opdrachtgevers;
  4. Vastleggen dienstverband directeur in arbeidsovereenkomst;
  5. Verlaging dga-salaris - Mogelijk wilt u uzelf minder dan € 48.000 (gebruikelijk loon - 2022) uitkeren. Ook dit moet worden afgestemd met de belastingdienst.
Naast het oprichten van een bv kan het interessant zijn om een holding op te richten en boven de bv te plaatsen. Verder moet u de zeggenschap en besluitvorming regelen, zodat u eventueel aanspraak kunt maken op sociale voorzieningen. Verder geeft een zogenaamde G-rekening nog extra zekerheid.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 163 vragen en antwoorden over Rechtsvormen.