Is een besloten vennootschap fiscaal voordeliger dan een eenmanszaak?

Bij een eenmanszaak is de ondernemer persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. Over de winst moet hij inkomstenbelasting (IB) afdragen. Een bv betaalt vennootschapsbelasting over de winst. (Het tarief voor de heffing van vennootschapsbelasting voor 2021 bedraagt 15% voor het belastbare bedrag tot € 245.000. Daarboven bedraagt het vennootschapsbelastingtarief 25% in 2021 en 25,8% in 2022.)
Over het salaris van de directeur-grootaandeelhouder (dga) wordt daarnaast loonheffing ingehouden (maximaal 52%). Als de overgebleven winst privé wordt uitgekeerd, dan moet de vennootschap ook dividendbelasting inhouden en afdragen. De dga betaalt 25% inkomstenbelasting over het uitgekeerde dividend in box 2, waarmee 15% dividenbelasting als voorheffing wordt verrekend.
Een bv heeft een iets lager gecombineerd belastingtarief dan een eenmanszaak, maar hogere kosten, onder meer door jaarrekeningverplichtingen en accountantskosten. Een eigenaar van een eenmanszaak heeft onder voorwaarden recht op zelfstandigenaftrek. Starters mogen extra startersaftrek toepassen. Ondernemers die inkomstenbelasting betalen kunnen ook gebruikmaken van de mkb-winstvrijstelling (14% van de winst na aftrek van de ondernemersaftrek).
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 163 vragen en antwoorden over Rechtsvormen.