Wanneer is sprake van een aanmerkelijk belang?

Een natuurlijk persoon die (al dan niet samen met zijn/haar partner) ten minste 5% van de aandelen bezit in een bv, heeft een aanmerkelijk belang. De voordelen behaald met deze aandelen (dividenden en vervreemdingswinsten) zijn belast met 20% voor het belastbare bedrag tot € 200.000 en daarboven met 25% inkomstenbelasting (2016).
Heeft een bv verschillende soorten aandelen, dan is (al) sprake van een aanmerkelijk belang als de aandeelhouder ten minste 5% van de aandelen van een soort heeft, waaronder stemrechtloze en winstrechtloze aandelen.
De aanwezigheid van een aanmerkelijk belang heeft ook consequenties voor diverse andere fiscale regelingen. Daarbij kunt u denken aan: Gebruikelijk loonregeling (de aanmerkelijkbelanghouder moet een fiscaal gebruikelijk loon in aanmerking moet nemen voor zijn werkzaamheden), Bedrijfsopvolgingsregeling Successiewet (om de onderneming/aandelen in de vennootschap fiscaal vriendelijk te schenken of te laten vererven) en de Terbeschikkingstellingsregeling (stelt de een aanmerkelijkbelanghouder vermogensbestanddelen ter beschikking aan zijn vennootschap, bijvoorbeeld verhuur van een pand, dan is niet het regime van box 3 van toepassing maar het terbeschikkingstellingsregime van box 1.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 163 vragen en antwoorden over Rechtsvormen.