Wat is de bijdrage die ik via de regeling SDE+ kan ontvangen?

De SDE+ is een exploitatiesubsidie: producenten ontvangen subsidie voor de opgewekte duurzame energie en niet voor aanschaf van de productie-installatie, zoals bij een investeringssubsidie. De SDE richt zich op bedrijven en (non-profit)instellingen die duurzame energie willen produceren (grootverbruikers vanaf 3*100 Ampere)
Het subsidiebedrag (per kWh) is het basisbedrag min het correctiebedrag (de basiselektriciteitsprijs die elk jaar wordt vastgesteld). De SDE+ regeling vergoedt het verschil tussen de kostprijs van grijze energie en van duurzame energie over een periode van 5, 8, 12 of 15 jaar, afhankelijk van de technologie. De energie die u produceert levert u terug aan het net. Daar krijgt u een (teruglever)vergoeding voor. Omdat de productie van duurzame energie nog niet altijd rendabel is, komt u met deze vergoeding niet altijd uit de kosten. De SDE-subsidie vult dit tekort aan.
Hoeveel subsidie er mogelijk is hangt af van de technologie en de energieproductie. De SDE+ heeft één budget (€ 4 miljard) voor alle categorieën en wordt gefaseerd opengesteld gedurende het jaar, waarbij elke fase een vast budget heeft. Per fase verschilt de hoogte van de subsidie per kWh per technologie. Het is dus belangrijk om goed in de gaten te houden in welke fase de aanvraag wordt ingediend. De toekenning van de subsidie gebeurt op volgorde van binnenkomst. Er kan dus gekozen worden om te wachten met de subsidieaanvraag omdat het subsidiebedrag per kWh in een volgende fase hoger kan zijn, echter is de kans ook groter dat deze volgende fase eerder uit budget is en gesloten wordt. Daarnaast heeft elke fase ook een zogenaamde vrije categorie aanvraag voor technologieën die geen aparte categorie hebben, zoals zonne-energie.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 159 vragen en antwoorden over Subsidies.