Kan de werkgever de huisvestingskosten van de werknemer onbelast vergoeden?

Kosten van huisvesting zijn in beginsel privé-uitgaven. Een kostenvergoeding voor deze kosten vormt daarom belastbaar loon. Ook het ter beschikking stellen van huisvesting leidt tot belastingheffing (als loon in natura).
Hiervoor gelden normbedragen die de werkgever mag vergoeden:
  • Voor huisvesting en inwoning op de werkplek anders dan voor de behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking, en waarvan de werknemer redelijkerwijs wel gebruik moet maken geldt een normbedrag van € 5,70 per dag (2022). Dit normbedrag geldt ook voor bewassing, energie en water. Het is ook mogelijk dit loon ook als eindheffingsloon aanwijzen. In dat geval is administratie per werknemer niet nodig.
  • Voor een dienstwoning die ter beschikking wordt gesteld voor de behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking geldt een normbedrag per maand van maximaal 18% van het jaarloon van de werknemer bij een werkweek van 36 uur. Bij een vaste arbeidsduur van minder dan 36 uur per week moet het loon worden herrekend tot 36 uur. De mogelijkheid om te kiezen voor de lagere besparingswaarde is binnen de werkkostenregeling vervallen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 208 vragen en antwoorden over Employee Benefits.