De stilte in je presentatie

Ervaren interviewers weten het. Laat de stilte hangen na een vraag. Mensen beginnen vanzelf te praten. Verkopers weten het. Doe je aanbod en hou je mond, de verkoop komt. Als je nog meer zegt, dan komen er nog meer vragen.

Eigenlijk is het geweldig. Je kunt een presentatie rustig in stilte beginnen. Je hoeft van te voren geen woorden te weten. De stilte reikt je alles aan. Daar is alleen maar moed voor nodig. En vertrouwen. Als jij stil bent, dan wordt iedere zaal vanzelf stil.

Bij presenteren is stilte altijd raak, vanaf het eerste moment.
Stil zijn, totdat je publiek stil is. Stil zijn tussen je zinnen. Stil zijn om de spanning op te voeren. Stil zijn om te luisteren. Stil zijn als contrast met je woorden. Zonder contrast is er niets te horen of te zien. Zonder stilte is er niets te horen of te ontdekken. Stil zijn om de juiste woorden te vinden. Stil zijn om je emotie te delen.
De stilte is cruciaal in je presentatie.

‘Iedere keer als ik de stilte opnieuw ontdek, wordt mijn presentatie een feest. Opeens hoor ik de vogels fluiten, zie ik nieuwe dingen, sta ik open voor ontdekkingen. Kan ik inspelen op wat er gebeurt. Als ik stil ben ervaar ik de schoonheid van het moment. ’

Hoe kun je de stilte toepassen, ontdekken, inzetten?
Daar zijn technieken voor die helpen.
- Oefen je om te luisteren tijdens je presentatie. Door vragen te stellen!
- Tel tot vijf of liever nog tien. Vóór dat je begint te praten. Doe dat ook tijdens je verhaal regelmatig.
- Spreek uit je hoofd in plaats vanaf sheets of papier. De stilte brengt je woorden en als je het even niet weet, geniet dan van de stilte.

Tijdens onze presentatietrainingen oefenen we ‘het treintje van woorden’. Daar gaat jouw zin als een treintje van woorden de zaal in. Wees stil, totdat je je zin in jezelf hebt herhaald. Dat is ongeveer de reistijd van je zin. Zie je je woorden landen en doordringen? Dat kost allemaal tijd. Al die tijd kun je maar beter stil zijn, want anders overvoer je je luisteraars. Dan pas is het tijd voor de volgende zin.

Stilte is ook dé manier om je voor te bereiden op je presentatie. Even je geest opruimen, je gedachten ordenen. En dan is er het sensationele begin van je presentatie. Het juiste moment, het moment dat de stilte valt in de zaal en dat de band tussen jou en je luisteraars er is. Dat moment van stilte is prachtig. Als je het oppakt, dan begint je presentatie vreugdevol, vanuit de gemeenschappelijke ervaring van de stilte.

Iedere presentatie eindigt bovendien ook met stilte. Een mooie stilte, als het goed is. Vlak voordat de waardering naar je toekomt.

Succes.
Roeland Schweitzer,
presentatietrainer
www.speechen.nl

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>