Slecht gedrag van leerlingen is het grootste probleem in het onderwijs. Nederlanders vinden dat het scholieren ontbreekt aan besef van normen en waarden.
Voor dit jaarlijks onderzoek naar opinies over het onderwijs zijn ruim duizend Nederlanders en 1100 ouders van schoolgaande kinderen in het basis-, voortgezet, middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs ondervraagd. Nederlanders maken zich vooral zorgen over wangedrag op basis- en middelbarescholen.
Aan de scholen ligt het echter niet: die schenken volgens de geënquêteerden voldoende aandacht aan discipline, sociale vaardigheden en normen en waarden. Ook veiligheid is steeds meer een punt van zorg, hoewel een grote meerderheid van de ondervraagde ouders vindt dat hun kind zich op school veilig voelt.
Vorig jaar maakten ouders zich vooral druk over het tekort aan leraren. Op dat punt zijn zij nu meer gerustgesteld. Ook over het uitvallen van lessen maken ouders zich minder zorgen, terwijl dit in feite niet is verminderd. In het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs breken ouders zich vooral het hoofd over de hoge bedragen die ze kwijt zijn aan studieboeken en ouderbijdrage.
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>
Scholen moeten dan ook het ouderlijk gezag kunnen uitoefenen, inclusief de "opvoedkundige tik". Scholen zullen ook samenwerking moeten zoeken met o.m. sportverenigingen, scouting, jeugdzorg, recreatiecentra en kinderopvang.
Verder zullen scholengemeenschappen ontstaan waarin peuter-, kleuter-, primair- en voortgezet onderwijs één logische keten vormen. Dat kost geld, maar levert ook veel meer op.
Opzetten van projecten als de brede school en de veilige school zijn een goede eerste aanzet.