6 Principes voor snelle(re) gedragsverandering

Columns

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Een simpele en terechte vraag bij gedragsverandering. Er bestaan namelijk tal van klip en klare principes die het leren van ander gedrag eenvoudig en snel doen verlopen. Zoals de volgende zes.

Kijk naar eigen gedrag
Er is geen betere leerschool dan eigen gedrag filmen en terugkijken. We leren er het meest door. Niet verwonderlijk dat het in de sport en andere disciplines zo is ingeburgerd. Natuurlijk is het een directe confrontatie met het zelfbeeld. Een beeld dat menigeen liever niet wreed verstoord ziet worden. Echter, kijken naar zichzelf opent de ogen. De feiten onder ogen zien maakt het onmogelijk om te ontsnappen in een of andere verdediging. Dus stel eens de vraag waarom het filmen van gedrag in organisaties zelden gebeurt. Zo wordt een kr...

Eva van Sloten
Lid sinds 2019
"Zo was een management trainee net uit de schoolbanken de mentor van doorgewinterde directeuren in anders leren omgaan met klanten."

Hier moet je wel mee oppassen. Grijze haren zeggen niks over de aanwezige inhoud inderdaad, maar uiterlijkheden kunnen wel leiden tot weerstand om te leren (in dit geval bij de directeuren). Kunnen leren en willen leren zijn twee andere zaken.

Voor gedragsverandering is het nodig de weerstand hiertegen te minimaliseren. Dit heeft ook te maken met hoe je de nieuwe informatie brengt: bij mentorschap van een jonger iemand voor een ouder iemand moet heel duidelijk zijn waarom deze persoon geschikt is om mentor te worden.

Lijkt evident, maar in praktijk wordt eventuele weerstand tegen een veranderingstraject vaak genegeerd, terwijl dit met een paar methoden goed te omzeilen is.

Mvg,

Eva van Sloten
www.vijfadvies.nl
Gerard Lappee
Een mooie column. Hugo Meijers geeft daarin het goede voorbeeld door met concrete voorstellen op de proppen te komen; een verademing ten opzichte van eerdere van zijn columns!
De reactie van Eva van Sloten vind ik ook waardevol. Dank!
Hugo Meijers
Auteur
Beste Eva,

Mijn ervaring is dat de doorslag een concrete hulpvraag is. Dat is meer dan erkennen iets niet te weten of kunnen. Weerstand is vaak geen behoefte hebben aan geholpen worden voor wat voor reden dan ook. Welke liggen voor de hand.

Beste Gerard,

Ben blij dat deze column beter in de smaak valt. Hoop dat je er iets mee kan. Kennis die we niet gebruiken is immers dood gewicht (volgens Plato).

Gr. Hugo

Meer over Gedragsverandering