Presenteren: van overtuigen naar verbinden

Columns

In het team van Erica werkt sinds kort de High Potential Harald. Harald is pas afgestudeerd en hij is erg gedreven om zichzelf waar te maken. Ik coach het team van Erica. Tijdens een pauze komt ze naar me toe.

‘Harald heeft het voor elkaar gekregen om in korte tijd een groot deel van het team tegen zich te krijgen. Ze vinden hem arrogant, een betweter en drammerig. Hij barst van de kwaliteiten, maar op deze manier kan ik hem niet handhaven en komt hij zijn proeftijd niet door. Dat vind ik erg jammer, want hij is echt heel goed. Heb jij een idee wat de oorzaak kan zijn van zijn gedrag?’

Op de vraag van Erica zijn meerdere antwoorden mogelijk. Kijk je vanuit zijn persoonlijk profiel dan is Harald is weliswaar uitgesproken, maar zeker niet uniek. Misschien is hij een haantje de voorste, wil h...

Harm Klifman
Pro-lid
Beste Norbert,

In je goed te herkennen case zit een misverstand, met name over wat retorica is en vermag. Retorica is vanouds (Aristoteles, Cicero, Quintilianus) wel degelijk de kunst van het overtuigen, met name in de politiek en in juridische geschillen. Retorica heeft een hulpfunctie in het beïnvloeden van meningen, met name van hen die bevoegd zijn te oordelen (rechters, politieke beslissers). Retorica leert je met het oog hierop de kneepjes van een goede redevoering, inclusief het weerleggen van de argumenten van andere woordvoerders. Hier is sprake van eenrichtingsverkeer.
Daarnaast heb je de dialectica als de leer van het debat, het tweegesprek dus, waarbij je vooral erop let of je opponent wel valide argumenten gebruikt of drogredenen.

Misschien denkt Erica dat ze erg goed in het gebruik van retorische middelen maar is dit schijn en is het door de asymmetrie van haar relatie tot haar team, dat ze van sommigen tegengas krijgt en bij geen echt commitment verwerft.
En Harald? Misschien moet die nog leren wat werken in een team van je vraagt.
Inderdaad, beiden lijken nog geen antenne te hebben ontwikkeld voor …. verbinding.

Meer over Presentatie