Hoewel tekorten aan arbeidskrachten in de huidige politieke discussies minder aandacht krijgen, blijven ze een voortdurend probleem. Het aannemen van kandidaten lijkt misschien wat eenvoudiger, maar dat betekent niet dat het tekort aan arbeidskrachten is verdwenen. Integendeel, dit tekort lijkt structureel van aard te zijn en vormt in toenemende mate een bedreiging voor de toekomst van de Nederlandse BV's. De volgende signalen geven duidelijk aan dat dit probleem nog lang niet is opgelost.
De krapte houdt aan
Volgens cijfers van het CBS neemt het aantal vacatures per 100 werklozen af. Dit betekent dat de spanningen op de arbeidsmarkt enigszins zijn afgenomen. Ondanks deze cijfers blijft het aantal vacatures op een historisch hoog niveau van 410.000. Aan de andere kant neemt het aantal ondernemers dat klaagt over een tekort aan arbeidskrachten geleidelijk af.
Ruim een derde van de bedrijven zegt nog steeds de gevolgen van de krappe arbeidsmarkt te voelen, blijkt uit de laatste arbeidsmarktupdate van Randstad Groep Nederland. Zij melden dat een gebrek aan geschoolde arbeidskrachten de bedrijfsvoering belemmert. UWV vermeldt dat sommige bedrijven (69%) vanwege personeelstekorten alternatieve wervingsmethoden overwegen en voorrang geven aan kandidaten die nog opgeleid moeten worden (68%).
Omzet daalt
De economische gevolgen van een tekort aan jong professionals worden steeds duidelijker. Hoewel soms wordt beweerd dat vacatures bedrijven geld besparen, is de realiteit vaak het tegenovergestelde, want bedrijven lijden vaak omzetverlies. Zo daalde de Nederlandse industriële omzet in het eerste kwartaal van dit jaar met 5,5% op jaarbasis, wat volgens statistieken van het CBS de vierde achtereenvolgende kwartaaldaling betekent. Maar wat is de belangrijkste reden? Dat is simpel: het aanhoudende tekort aan nieuw talent vermindert ook de productiviteit van veel bedrijven.
Structurele tekorten aan talent leiden tot toenemende conflicten tussen werkgevers en werknemersorganisaties. Medewerkers zijn zich er steeds meer van bewust dat ze geen middel onbeproefd moeten laten en iets van zichzelf moeten eisen. Zij laten dit dan ook zien. Momenteel zijn er ruim duizenden openstaande vacatures in de techniek- en metaalsector. Om deze reden eist vakbond FNV een loonsverhoging van minimaal 10% voor haar medewerkers. Overigens geldt dit voor meerdere sectoren.
Het is voor werkgevers altijd een uitdaging om de arbeidsomstandigheden te verbeteren en aantrekkelijker te maken voor werknemers, maar tegelijkertijd brengen deze verbeteringen hoge kosten met zich mee.
Johan Honders, onderhandelaar namens CNV, benadrukte: "Jongeren geven liever de voorkeur aan sectoren die betere arbeidsvoorwaarden bieden." Deze situatie weerspiegelt zich in toenemende stakingen die ook andere sectoren treffen.
Zorgsector slaat opnieuw alarm
Het is bekend dat de zorgindustrie al jaren kampt met een tekort aan personeel. Of het nu gaat om functies in de kraamzorg of geriatrie, er zijn overal ernstige tekorten. Daarmee lijkt het erop dat dit probleem bij lange na nog is opgelost. Uit onderzoek van RTL Nieuws onder duizenden verplegend personeel blijkt dat verpleegkundig personeelstekorten in ziekenhuizen zelfs leiden tot levensbedreigende situaties voor patiënten. Het tekort aan medisch personeel lijkt met de dag ernstiger te worden. Er zijn zelfs zorgen dat de sector over ongeveer tien jaar een tekort zal hebben aan ongeveer 190.000 werknemers. Dit baart men zorgen met oog op de toekomst.
Krapte begint steeds normaler te worden
Momenteel is het in Nederland gebruikelijk om voortdurend te praten over het aanhoudende tekort aan arbeidskrachten op de arbeidsmarkt. Door het tekort aan talent wenden werkgevers zich steeds meer tot buitenlandse arbeidskrachten. Tot nu toe werd vooral gewerkt op locaties buiten het bereik van klanten, zoals distributiecentra. Tegelijkertijd blijft de arbeidsmobiliteit een gevoelig onderwerp. De internationale concurrentie om geschoolde arbeidskrachten wordt heviger, waarbij het management actief plannen ontwikkelt om meer werknemers aan te trekken.
AI lijkt geen oplossing te bieden
Ondanks alle opwinding rondom AI (Artificial intelligence) blijft de groei van de arbeidsproductiviteit al jaren achter. Naar verwachting zal deze nieuwe technologie het tekort aan arbeidskrachten niet oplossen. ServiceNow en Pearson geven in hun Impact AI-onderzoek aan, dat de werkgelegenheid in de technologiesector blijft groeien. Om een goed beeld van het onderzoek te krijgen zijn 1.400 functies met 8.000 taken in verschillende landen geanalyseerd.
"In feite is verbeterde productiviteit door nieuwe technologie een belangrijke reden waarom het tekort aan arbeidskrachten niet wordt verergerd".
Limburg blijft een regio met voldoende werkgelegenheid in verschillende sectoren, ondanks de uitdagingen van het tekort aan arbeidskrachten. Ben jij op zoek naar een nieuwe baan? Bekijk dan eens alle beschikbare vacatures in Limburg en vacatures in Venlo. Wellicht vind je binnenkort wel een uitdagende functie in het zuiden van het land.
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>