Hoewel de groei van het aantal uit te besteden projecten aan lagelonenlanden stagneert, zijn er dit jaar opnieuw grotere budgetten voor beschikbaar. De trend van uitbesteding naar lagelonenlanden zet dus onverminderd door.
Er dreigt een kennisdrain en die is te wijten aan het tekort aan goed opgeleiden in Nederland n deze trend zal zich voortzetten. Nederland leidt namelijk te weinig op en blijft hiermee achter op het Europese gemiddelde. Om te voorkomen dat deze schaarste de komende jaren tot grotere problemen gaat leiden, moeten universiteiten, hogescholen en de overheid iets doen aan het onderwijs en het behoud van de kenniseconomie.
Al lijkt de groei momenteel uit de offshore outsourcing te zijn, blijkt er wel degelijk een grotere groei in budgetten te worden verwacht. Hierbij wordt gelet op:
1. ga voor optimale dienstverlening tegen een acceptabele prijs
Zoeken naar de win-win-situatie is een sleutelfactor bij outsourcen. Zodra de belangen scheef lopen, komt er spanning op de samenwerking.
2. Branchekennis ingrediënt voor succes
Zoek een dienstverlener die de taal van de organisatie spreekt en zich inhoudelijk kan verplaatsen in processen. Dit heeft positieve gevolgen voor de kwaliteit.
3. leg de dienstverlening goed vast
Vergeet niet om gemaakte afspraken schriftelijk te bevestigen. Afspraken over prestaties worden vastgelegd in service level agreements, documenten waarin de wederzijdse verplichtingen contractueel zijn overeengekomen.
4. evalueer consequent
Bij goede relaties hoort ook helder communiceren over wederzijdse verwachtingen en het evalueren van vastgelegde afspraken. Omdat eisen die worden gesteld aan de dienstverlening voortdurend veranderen, is het goed consequent en regelmatig met externe dienstverleners hierover te spreken. Zij kunnen zich zo tijdig voorbereiden op veranderingen.
5. Word nooit afhankelijk van één dienstverlener
Outsourcing mag niet leiden tot afhankelijkheid van de dienstverlener. Zorg dat de dienstverlening zo is ingericht dat deze door de organisatie zelf met relatief weinig moeite weer overgenomen kan worden. Laat procedures vastleggen en blijf er eigenaar van.
6. zorg dat de zaken goed op orde zijn
Voordat de organisatie overgaat op outsourcen, moet het proces eerst zo goed mogelijk worden ingericht. Dit kan de organisatie zelf doen of de partij die de activiteit gaat overnemen.
Lees ook:
Offshoring en outsourcing redding voor BV Nederland
Hoe blijven we weg uit de ‘vallei des doods’
door: Pieter Klaas Jagersma en Desiree van Gorp
Nederlandse dienstenondernemingen proberen op het mondiale toneel via offshoring en outsourcing weg te komen uit de ‘economische vallei des doods’. De resultaten van een onderzoek onder 247 dienstenondernemingen.
(bron: Kluwer Management)
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE >>
Als u 3 of meer artikelen per jaar schrijft, ontvangt u een gratis pro-abonnement twv €200,--