Tegen de marginalisering van de organisatiekunde

Columns

Onze bevrijders, de Canadezen. Afgelopen week was ik in dit land dat heel sympathieke kanten heeft. Gelijktijdig bedankte mijn kleinzoon van 9 een oude Canadese veteraan die in Nederland was ter nagedachtenis van operatie Market Garden, zie foto.

Ook ikzelf heb hele goede herinneringen aan onze bevrijders: ze boden mij op 3-jarige leeftijd begin mei 1945 een reep chocola aan op een weg met de onheilspellend klinkende naam Donkerelaan in ons dorp. Ik wist niet wat het was dus vroeg aan mijn moeder: is dat hout?

Tijdens de ritjes heen en terug Down Town sprak ik in Canada een aantal taxichauffeurs, twee Pakistani, twee Indiërs, twee Ethiopiërs en een Nubiër uit Soedan. De laatste bevestigde dat Nubiërs al in de bijbel voorkomen: Mozes huwde een Nubische, zwarte, vrouw (Numeri 12:1-16).

W...

Bert Timmer
Lid sinds 2019
Lisa,
Mijn ervaringen, toen ik nog veelvuldig in Canada, was zijn idem. De meeste taxichauffeurs die ik heb ontmoet in de grote steden waren buitenlanders. Zij klaagden wel, maar waren zielsgelukkig uit hun oude omgeving/thuisland weg te zijn. Vrijwel ieder van hen sprak goed tot zeer goed Engels.
Ik heb hieronder een reactie toegevoegd op het stuk van Wynia in Elsevier “Minder asielzoekers? Brussel wil juist altijd méér immigranten” dd. 30-09-207. Als deze “Eva” gelijk heeft, zou hier wel een deel van de verklaring in kunnen zitten.
Citaat:
“Eva
Geachte heer S. Wynia,
Langzaam maar zeker brengt Brussel Europa naar de afgrond. Ik vraag mij af, waarom als men naar Canada, wil immigreren dan moet men zijn CV uitgebreid naar de immigratie dienst van Canada sturen. Dan krijgt men misschien na een jaar antwoord. In Canada wordt eerst grondig de immigrant doorgelicht. Heeft hij/zij een strafblad dan komt men Canada niet binnen. Kennissen, van mij beiden leraren talen aan de Hoge school, wachten nu al meer dan twee jaar op een immigratie Visa. Mochten, zij de papieren ontvangen dan moeten zij akkoord gaan, met een betrekking als onderwijzers in de meest ver afgelegen dorpen waar een Canadees zijn neus voor ophaalt. Echter, wij in Europa moeten analfabeten opvangen die ergens uit de woestijn komen, en alleen verstand hebben van ezels. Want wie is de baas in Europa, een stel egotrippers die voor een enorm salaris in Brussel de lakens uitdelen. Gaat Europa toch akkoord, dan is het bewijs geleverd dat wij niets, maar dan ook niets meer in ons land hebben te vertellen. “
Einde citaat
Ik heb in Canada ook taxichauffeurs gesproken die in hun oorspronkelijke land arts waren. Zij hadden de hoop om weer arts te kunnen zijn in Canada, maar voordat dit mogelijk was o.a. door gelijkstelling van diploma’s, reden zij op de taxi om in hun onderhoud te kunnen voorzien.
Zij vertelde mij ook dat zij vonden dat bijvoorbeeld Montreal en Toronto een verschillende benadering hadden. Montreal was minder streng en consequent.

Meer over Globalisering