Channels

Passion and IDentity as a basis for user oriented architecture”, dat is de titel van het boek dat zondag 23 februari werd gelanceerd in de Amsterdamse Supperclub. De auteurs, Janet Vollebregt en Titia van den Berg, hebben een manifesto opgesteld om een brug te slaan tussen architectuur en organisatiekunde. CHAORDER is dan ook bedoeld als inspiratiebron voor zowel managers als ontwerpers. Ter illustratie van de boeklancering en het manifesto is in de Supperclub tevens een expositie ingericht, die duurt tot 16 maart. CHAORDER is een uitgave dat tot stand is gekomen door samenwerking met het Spaanse Actar, bekend internationaal uitgever van boeken over architectuur, kunst, fotografie en design.

Traditionele organisaties veranderen steeds in meer losse, kennisintensieve, netwerken. Om de mensen en processen in deze organisaties te ondersteunen, spelen de fysieke en virtuele omgeving een steeds belangrijker rol. Bekendste product van deze ontwikkeling is de creatie van de flexibele werkomgeving, met als actueel voorbeeld het hoofdkantoor van Interpolis in Tilburg. Diverse organisaties hebben gepoogd om dergelijke succesvolle kantoorconcepten een-op-een te kopiëren naar de eigen organisatie. Velen zijn bedrogen uitgekomen, omdat het nieuwe omgevingsconcept niet blijkt te passen bij de eigen gebruikersorganisatie.

De auteurs van CHAORDER proberen in hun boek te tonen hoe de specifieke eigenschappen en processen van de eigen organisatie kunnen worden vertaald naar succesvolle architectuur. Met als resultaat een authentieke omgeving die stimuleert in plaats van frustreert.

Lees ook:

Big Data is noodzakelijk voor een Rapid Response organisatie

Het boek CHAORDER biedt en visualiseert een visie die past bij de nieuwe manieren van organiseren, leren en werken. Passie en Identiteit zijn daarin de twee kernbegrippen die van toepassing zijn op elk gewenst schaalniveau; van het individu tot de stad. Door middel van 15 casestudies laat het boek zien dat er in de huidige praktijk al “CHAORDER voorbeelden” zijn. Het boek is beschouwend maar vooral ook inspirerend.

CHAORDER is geschreven door Janet Vollebregt en Titia van den Berg. Beide auteurs hebben 10 jaar ervaring als adviseur en ontwerper op het gebied van organisatiekunde en architectuur. Dit vanuit een academische achtergrond van respectievelijk architectuur en bewegingswetenschappen. Hun stichting CHAORDER vraagt aandacht voor en ondersteunt verdere ontwikkeling van bovenstaande filosofie doormiddel van publicaties, exposities, film en workshops.

Co-auteur: Janet Vollebregt

Kennisbank onderwerpen:

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x