Meten is weten, maar dan . . . .?

Systemen zoals de Balanced Scorecard zijn mooi om snel inzicht te krijgen over de voortgang van verschillende bedrijfsonderdelen. De top managers krijgen zo op een eenvoudige manier te zien welke afdelingen op schema liggen en waar dit niet het geval is.

Het is een meetinstrument, net zoals de stopwatch voor een wielrenner een meetinstrument is.

Maar stel nou dat jouw afdeling achter loopt bij de gestelde doelen. Wat dan? Hoe kun je dan de prestaties verbeteren? Wat je niet krijgt zijn inzichten over "hoe" je de prestaties dan kunt verbeteren. Net zoals een stopwatch niets zegt over "wat" je moet doen om sneller te gaan.

Pas als je een onderzoek hebt gedaan naar de achterliggende oorzaken van de verschillende knelpunten, kun je plannen ontwikkelen om deze aan te pakken. De balanced Scorecard helpt je daar niet bij. Het is een meetinstrument en geen analyse/correctie instrument.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

SD LEN
Lid sinds 2019
Beetje kort. Waarom niet inhaken op het "creatief boekhouden"; het oppoetsen van cijfers. Of als manager een nul-meeting invoeren (bugetten en cijfers "resetten"), zodat je kan zien waar nog financiële ruimte ligt.
Nu wel actuele thema's.
Lex Daalman
de BSC is slechts een onderdeel in de ontwikkelfase van een organisatie. De verzamelde gegevens kunnen leiden tot grotere inzichten die de volgende stap van de organisatie duidelijker zichtbaar maken. Daarom is het hier boven geschreven stukje te eenvoudig weg gezet. Aan de hand van een klinker kan men ook niet de gehele straat beoordelen.