Liever een vrouwelijke manager

Actueel

Het cliché dat we ons tijdens een crisis het liefst vastklampen aan een sterke leider die ons de weg wijst, gaat niet meer op. Hoger opgeleide mensen hebben tegenwoordig juist behoefte aan invoelende, luisterende, niet-autoritaire leiders.Veel Nederlandse hoogopgeleiden denken dat de huidige economische crisis veroorzaakt is door mannelijk machtsstreven en graaigedrag. Daarom hebben ze behoefte aan meer vrouwen aan het roer. Een management dat enkel aan resultaten denkt, vaak zitten hier overwegend mannen in, zou schuldig zijn aan een cultuur van risicovolle beslissingen, waardoor het globale bankwezen in elkaar stortte. Kan een beter evenwicht qua geslachten in het management een crisis voorkomen? Onderzoek toont aan dat vrouwen iets minder bereid zijn om extreme risico's te nemen.

Nieuwe stijlen
Grote internationale bedrijven leveren alvast nu extra inspanningen om meer diversiteit te promoten wat cultuur en geslacht betreft. Maar door de economische crisis komen de traditionele eigenschappen van een goede leider steeds meer onder druk. Het is duidelijk dat oude managementstijlen plaats moeten maken voor nieuwe. Onafhankelijk van het feit dat vrouwen een nieuwe kijk op het leiden van een team brengen, is het goed dat dankzij de crisis nieuwe manieren van leiden nu ook een kans krijgen. De voorkeur voor diversiteit in leiderschap in tijden van crisis is al vaker aangetoond, in verschillende landen en bij verschillende organisaties. Men heeft momenteel liever een vrouwelijke manager omdat ze over het algemeen beter kunnen luisteren, minder directief zijn en werknemers meer laten meedenken over de koers van het bedrijf.

Vrouwen zijn goed in het leiden van een team omdat ze zowel een gezin als een carrière moeten runnen, deze ervaringen komen van pas bij het leiden van een bedrijf. Het verschil tussen de geslachten is dat vrouwen meer emotionele intelligentie hebben, ze vinden teamwork en sociale vaardigheden belangrijk. Ze hebben vaak een betere balans tussen hebben professionele en persoonlijke leven, ze leggen meer de nadruk op 'we' dan 'ik'. Mannen zijn vaak goed in het nemen van leiding, in het delegeren van taken en het oplossen van problemen. Omdat eigenschappen vaak geassocieerd worden met efficiënt leiderschap, leeft daarom het idee dat vrouwelijke managers gewoon niet zo goed zijn als mannelijke. Werknemers willen graag een leider die openstaat voor ideeën, die de medewerkers laat meedenken over de koers van het bedrijf en die minder strak aanstuurt.

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. Samenvatting uit: HLN.BE en Elsevier

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Jos Steynebrugh
José,
ik wil je best geloven op het blauw of groen van je ogen, maar . . . een beetje achtergrond informatie over waar je beweringen als "vrouwen kunnen. . ." vandaan hebt zou het stuk meer body geven.

De links Elsevier en GoedGevoel leveren een zoekplaatje op, evenals even Googelen op je naam (weer Elsevier), maar geen onderzoek data. En da's jammer, want ik denk dat je wel een belangrijk punt bij de kop pakt.

Mannen, maken grapjes over vrouwen in de trant van "Perzik is geen kleur" en "Cut the commercial, give me facts". Oeps . . . nou doe ik het zelf óók!!!

Groet,
Jos Steynebrugh
Dirk-Jan de Bruijn
Wellicht was de opzet van dit artikel om een steen in de vijver te gooien, maar ik zou veel meer nadruk willen leggen op het belang van diversiteit in teams. Het is bewezen dat teams die uit verschillende types en geslachten bestaan sterker performen (mits men uiteraard vanuit ieders kracht redeneerd en dat respecteert) dan teams met allemaal dezelfde 'diersoorten'. Mijn advies: geen wij of zij (wie zijn beter: mannen of vrouwen, autochtonen of allochtonen), maar nadruk op gemeenschappelijk winnen en vanuit elkaars kracht redeneren!
Boukje
Hallo José,

ik ben het eens met Jos! Ik was ook op zoek naar data of ander bewijs dat je dit getoetst getest en onderzocht hebt, ik vind het stuk namelijk interessant en wil ik graag gebruiken voor mijn thesis wat nu helaas niet mogelijk is omdat deze bron hierdoor niet van waarde is..

Jos je zal haar moeten vertrouwen op haar bruine ogen :-) http://www.elsevier.nl/web/Auteur.htm?dbid=79&typeofpage=71806

Mocht u dit nog lezen is het mogelijk om een bron te krijgen van het daadwerkelijke artikel(en) waarop deze informatie gebaseerd is?? Alvast bedankt!

Meer over Leidinggeven