Let’s make fans!

Columns

Werk je als merk niet actief aan je bekendheid, je populariteit, je voorkeurspositie, dan is de kans groot dat je uiteindelijk op het onderste schap belandt. Niks mis met die winkel, maar wil je daar nu echt eindigen? Zorg ervoor dat je voldoende enthousiaste fans hebt, dat geeft je de beste garantie voor de toekomst.

Een fanclub oprichten?! Wat is er mis met mijn oude, vertrouwde advertenties? Met het zender–boodschap– ontvanger verhaal, zoals we dat vroeger leerden? Niks, alleen … vandaag de dag is er méér nodig om je communicatie te laten werken. Er is al lang geen uniforme doelgroep meer die zich als collectief laat benaderen en die lijdzaam op jouw prachtige merkverhaal zit te wachten.

Fans maken fans
De mensen die je wilt bereiken, zijn individuen. Actieve individuen die de hele dag door worden gebombardeerd met boodschappen als die van jou. Give me a break! Zichzelf beschermend tegen die overkill aan informatie, reageren ze alleen nog maar op boodschappen die ze daadwerkelijk zien zitten. Op merken die hen raken, in het hart en – beter nog - in de onderbuik. Als dat gebeurt zit je goed, want een echte fan wil graag gezien worden met jouw merk, praat er graag over. En zeg nu eens eerlijk, wie geloof je eerder? Een fabrikant die jou zijn nieuwe camera wil slijten of iemand uit je netwerk die helemaal weg is van zijn nieuwe spiegelreflex? Voor je het weet Twittert en Facebookt je fan een hele club mede-fans bij elkaar.

Geef de consument een rol
Dat is wat je dus te doen staat. Maak de consument tot fan van je merk. Hoe? (Wil en Yara Michels hebben daar een prachtig boekje over geschreven: Focus op Fans, boordevol inspirerende ideeën en verrassende strategieën.) Creëer een fanclub, zorg dat gebruikers erbij horen, maak ze deel van je avontuur, geef ze een rol in jouw verhaal. Via inspirerende flagship stores bijvoorbeeld, via jouw unieke en verleidelijke brandworld online, via exclusieve evenementen en acties … Inderdaad, à la Nespresso, maar dan wat minder over the top wellicht.

Sterk maakt onafhankelijk
Ja, maar wacht eens even Van der Waart … Mijn retailers en distributeurs zien me al aankomen. Zodra ik mijn eigen winkeltje begin, gooien ze me uit het schap en vooralsnog heb ik de handel hard nodig. Welnee, een merk met voldoende fans kan een vuist maken. Dat geldt voor een Esprit, dat zowel online als via zijn flagship stores als via de retail verkoopt. Voor een Apple, dat én online én in de Apple Stores én in de Mediamarkt zijn klanten bereikt. In deze wereld waarin traditionele grenzen vervagen, online en offline steeds vanzelfsprekender in elkaar overlopen en de consument – die het absoluut worst zal zijn hoe wij onze marketing, sales en distributie organiseren – het voor het zeggen heeft, vraagt een sterk merk om een gecombineerde aanpak. Om een Belevingsconcept én een

Bedieningsconcept.
Als consument wil ik geïnspireerd worden. Thuis achter mijn pc of tijdens een middagje shoppen in een schitterende brandstore. Ik wil me begeven in de unieke en fantastische wereld van Canon, Apple, Van Bommel, Makita, Boss … Misschien koop ik daar ook, maar het kan ook best zijn dat ik de kassa voorbij loop en liever naar een speciaalzaak ga om me daar persoonlijk te laten adviseren en voorlichten. Dat ik elders meerdere keuzemogelijkheden op een rij wil zien. Dat ik door de World of Brands van de Bijenkorf wil dwalen. Om daar vervolgens mijn creditcard te trekken. Kan allemaal … and who cares? Of je nu zelf je fans bedient of dat aan een partner overlaat, er wordt hoe dan ook brood verdiend. Dus trek je eigen plan!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Jos Steynebrugh
Knetterend oneens.

Merken met een wereldnaam van de A van Alfa Romeo tot de Z van Zippo hadden en hebben nog steeds fanclubs. En niet door twitter, twatter, twotter of shitterdeshitchat: deze media bestonden nog niet eens. Maar doordat ze een knetterend goed product leverden en nog steeds leveren. Producten die door de consument EN de handel omarmd en gekoesterd werden en worden. Waar de natte pleuris uitbreekt als de fabrikant een proefballonnetje voor een nieuw model uitprobeert. Denk aan het “vernieuwde” flesje van Coca Cola. Duurde één maand, en de oude was weer terug: als een speer. Gebruikersgroepen ontstaan spontaan, mèt of zónder de toestemming van de leverancier. Ze verworden tot fanclubs als men het product lief heeft. Dáárom.

Nou is een goed product maken langzaam een commerciële fossiel aan het worden. Niet alleen producten worden disposable, maar ook klanten. Is een mentaliteitskwestie. En als je tóch zonodig op de social media moet, bedenk dan dat het medium zich razendsnel en massaal tègen je kan keren. Het “Joep” syndroom. Daar komt bij dat negatieve berichten tig keer zo snel gaan als positieve. Uitermate riskant, als je middelmatig of zwak product levert.

Als je wéét dat je een minderwaardig of “mee-too” product (of dienst) levert, doe dáár dan wat aan inplaats van je druk te maken over de kleur van het verpakkingspapiertje.

Groet,
Jos Steynebrugh
Marketing & Innovatie Consultant
hannie droste
Ook hier ligt de waarheid in het midden, volgens mij. Jos heeft helemaal gelijk dat een goed (knettergoed) product de basis is. Social media kan je wel degelijk helpen dat goede product aan de man te brengen. Social media heeft ook de rol van scheidsrechter: zwakke producten worden meteen herkend en uitgebreid belicht. Prachtig toch!

Meer over Online Marketing