Het leiderschapsdrama in vol ornaat!!!

“Topmensen brengen advies uit aan het kabinet”.

In een artikel onder deze pakkende kop geeft Joël Wyler – bekend ondernemer en President Commissaris van Granaria – op PlusPost.nl een toelichting op een advies dat hij op maandag 16 maart per brief aan de coalitiepartners heeft uitgebracht.

Samen met enkele topmensen uit het bedrijfsleven maakte Wyler een analyse hoe de economische crisis effectief is te bestrijden.
Wie inhoudelijk geïnteresseerd is in deze analyse, verwijs ik naar het artikel op PlusPost.nl

1. Waarom dit advies?

De reden voor dit advies wordt door Wyler op PlusPost als volgt toegelicht:

“In het Torentje zoeken de coalitiepartners onder leiding van de Minister-President naarstig naar een oplossing voor de huidige financiële crisis. Het feit dat het zo lang duurt, doet vermoeden dat politieke stokpaardjes worden bereden en de uitkomst een gepolderd compromis zal zijn, waar de regeringspartijen zich politiek in kunnen vinden. Of dit pakket maatregelen het beste voor Nederland is, valt daarom te bezien……”.

Tegen deze achtergrond wordt vervolgens een visie op de crisis en een daarop gebaseerd pakket met concrete maatregelen uitgewerkt, zoals ook in de adviesbrief zijn voorgelegd aan het kabinet en de fractievoorzitters.

2. Inhoudelijk interessant, als interventie pompeus en misplaatst

Dat topmensen uit het bedrijfsleven in alle ernst, in deze fase van de crisis, per brief, een inhoudelijk advies als dit, breed uitgemeten op PlusPost, aan de regering uitbrengen, maakt opnieuw duidelijk hoe ernstig ons leiderschapsdrama is.

Deze ‘topadviseurs’ zijn ofwel ziende blind voor de werkelijke uitdaging waarvoor het kabinet zich gesteld ziet, of trachten fraai verwoord onder het motto van een bijdrage aan het landsbelang, een impliciet blijvend eigen belang te dienen. Ook de combinatie van deze twee is mogelijk.

Laat ik het er op houden dat er sprake is van blindheid.
Alle drie deze mogelijkheden conflicteren echter met wat je in de bijzondere tijd waarin wij leven, van goede leiders met een helder zicht op de werkelijkheid mag verwachten.

3. Onvoldoende respect voor de ‘klant’ in Den Haag

Het ontbreekt het kabinet helemaal niet aan inhoudelijke ideeën en adviezen. In tegendeel, er is juist een overvloed aan goede en slechte ideeën. Feit is dat men er nog niet uit is.

Dit kan de volgende redenen hebben:

(1) Het kabinet maakt geen haast en investeert in kwaliteit, in het vertrouwen dat dit zal resulteren in goed beleid en goede acties. Een goed inhoudelijk advies van buitenstaanders wordt dan rustig in de discussies en integrale afwegingen meegenomen.

Als Wyler bewust integer op deze situatie wil inspelen, zou hij hebben gekozen voor een andere toelichting op zijn brief aan de premier cs, dan zoals hierboven en in het artikel op PlusPost verwoord.

(2) Het kabinet zoekt, zoals Wyler zelf ook zegt, “naarstig naar een oplossing voor de huidige financiële crisis”, maar komt er niet goed uit.
In dit geval is het hoogste belang dat het kabinet uit de ongelukkige dynamiek van dit proces komt. Dat kan op twee manieren:

(2a) Het kabinet breekt – al dan niet met de hulp van wijze leiders cq. raadslieden van buiten – uit de huidige procesdynamiek en komt in een creatieve fase waarin het erin slaagt, met nieuwe inzichten, over de eigen schaduw heen te springen.

Zodra de mogelijkheid voor zo’n dynamische procesverandering in zicht komt, kunnen goede inhoudelijke adviezen een nuttige bijdrage hebben.
Zolang dat niet het geval is, hebben extra inhoudelijke ideeën en adviezen, vooral als ze – zoals nu – gecombineerd worden met een openlijke druk van buiten, eerder een contraproductief effect. Dit kan zelfs bijdragen aan het volgende alternatief.

(2b) Het kabinet loopt vast. Er dreigt, of er is dan sprake van een regeringscrisis

Ook als Wyler met zijn interventie bewust integer wil inspelen op situatie 2a, om van 2b niet te spreken, zou hij hebben gekozen voor een andere toelichting op zijn brief aan de premier cs.

4. Spreken is zilver, zwijgen is goud. Dit is ‘pisbakkenijzer’!

In lijn met wat Wyler zegt over het waarschijnlijke gepolder van het kabinet, houd ik het erop dat het kabinet worstelt met een leiderschapsprobleem (2a of 2b).

En juist nu brengt de top van het bedrijfsleven – was het niet die ondernemende banksector waar deze crisis zich het eerst onverhulbaar openbaarde? – met de pretentie van een topadviseur een gewichtig inhoudelijk advies uit aan de regering.
Alsof dat hetgeen is wat het verschil zal maken. De eerste de beste junior-consultant in een willekeurig adviesbureau weet al dat het zo niet werkt.

En dan met droge ogen impliceren dat je een bijdrage levert in het belang van het grotere geheel, in dit geval het landsbelang. En dat, na alles wat er in de afgelopen maanden is gebeurd en gezegd!

Niet alleen de Haagse politiek, maar nu ook weer die hardleerse en hooghartige top van het bedrijfsleven. In vol ornaat zijn ze te aanschouwen als rolmodellen voor ons best beschikbare en doortastende leiderschap anno 2009.

We willen geen theatershow, maar wezenlijke vooruitgang! Graag verwijs ik nog eens naar de volgende artikelen op deze site:

“Beter bestuur of verhuftering – Het spel om poen en prestige in barre tijden”

“Je gaat het pas zien als je het door hebt” (interview met Aysel Erbudak)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>