Leiders die onbewust volgen

Columns

Leiderschap blijft een complexe aangelegenheid gezien het grote aantal artikelen en boeken over dit onderwerp. Er is een gezegde: dat als er ergens veel over wordt geschreven het nog niet wordt begrepen. Want als iets duidelijk is, wordt er niet meer over de geschreven.

Leiders die denken dat ze leiden terwijl ze volgen, creëren gedoe en weerstand.

In de basis is leiderschap eenvoudig. Iemand wordt een leider zodra hij volgers heeft. In je eentje valt er niets te leiden. Er is weinig verschil tussen iemand die zijn doel nastreeft in zijn eentje of iemand die volgers heeft. In principe maakt een leider zich niet zo druk over zijn volgers. Een leider wil een doel realiseren. Volgers kunnen hem daar bij helpen

Een leider die zich gaat richten op zijn volgers is leider af

Een leider is niet bezig zijn volgers te overtuigen

Zodra een leider volgers heeft en zijn focus op het doel laat verslappen, is hij leider af. Want als een leider zijn doel uit het oog verliest valt er weinig te volgen. In principe is leiden een persoonlijke aangelegenheid met een intrinsieke behoefte om een doel te realiseren. Een leider is niet bezig met mensen met zich mee te krijgen of te overtuigen. Want dan ben je geen leider af.

Want de “volgers” bepalen dan het tempo

Daar zit een tegenstrijdigheid in. Want een leider wordt pas gevolgd als hij een doel voor ogen heeft dat volgers aantrekkelijk vinden. Zodra een leider zich omdraait en zich bezig gaat houden om zijn volgers mee te krijgen valt er voor volgers niets meer te volgen. Een leider is dan leider af en is volger geworden. Er ontstaat dan gedoe en strijd. Want de “volgers” bepalen dan het tempo en waar naar toe wordt bewogen.

Veel leiderschapstrainingen gaan over hoe je mensen mee krijgt en motiveert.

Volgers volgen geen leider zonder doel

Hoe kun je nu leiden als je bezig bent om volgers mee te krijgen? Het is toch jouw doel? Niet het  doel van volgers. Volgers volgen geen leider zonder doel. Als je doel niet aantrekkelijk genoeg is voor volgers dan rest er maar een ding; het doel aantrekkelijker maken of het in je eentje doen.

Ook als een leider zich alleen maar richt op het implementeren van een methode is hij leider af. De methode is dan leidend geworden. Een methode beperkt vrijheid van de volgers en leidt af van het doel. Het is beter is om vanuit principes te werken die volgers kunnen concretiseren op hun eigen wijze. Dat geeft energie en motivatie.

Zorg voor een inspirerend doel

Leiden gaat dus over een doel voor ogen hebben en volgers die deze leider willen helpen om zijn doel te helpen realiseren. Op 25 mei 1961 kondigde president John F. Kennedy een project aan met de woorden: "Dit land moet zich verplichten om de mens nog voor het einde van dit decennium op de maan te laten landen en hem weer veilig naar aarde te brengen". In een klap had Kennedy voldoende volgers die hem wilde helpen om dat doel te realiseren.

Principes

Een aantal principes die leiders helpen om hun doelen te realiseren

  • Een leider focust op zijn doel, niet op zijn volgers
  • Zodra een leider mensen gaat organiseren is hij leider af
  • Zodra een leider controleert is hij leider af
  • Zonder contact met volgers geen contract en leider af
  • Een leider vermijdt dubbele boodschappen en is duidelijk
  • Een leider houdt zich niet bezig met wat anderen denken
  • Een leider stelt geen vraag als hij geen nee wil horen
  • Als een leider niet kan overtuigen is hij zelf niet overtuigd
  • Een leider legt de verantwoordelijkheid voor motivatie bij de volger

Neem afscheid van ongemotiveerde medewerkers

Medewerkers die je niet willen volgen stel je als leider de vraag om hun  toekomstperspectief kenbaar te maken binnen of buiten de organisatie. Komen ze met niets, dan neem je sowieso afscheid. Komen ze met een voorstel, waar binnen de organisatie mogelijkheden voor zijn dan kun je ze herplaatsen. Komen ze met een voorstel om buiten de organisatie iets te vinden, dan biedt je ze een outplacement traject aan.

Leiderschap gaat over een helder doel voor ogen hebben, duidelijk zijn en volgers waarderen. Zodra je daar van afwijkt ben je leider af en ontstaat er veel gedoe. Laat je twijfels los en wees jezelf met moed en vastberadenheid en focus op je doel.

SCHRIJF MEE

Schrijf 3 columns of artikelen (binnen een jaar) en ontvang een gratis pro-abonnement twv €200,--

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren.

Deel uw kennis en ervaring

Meer over Leiding ontvangen