Koester jij de rebel (in jezelf)?

Columns

Organisaties die streven naar innovatie, aanpassingsvermogen en groei, kunnen niet zonder rebellen in het team. Rebellen hebben de moed om tegen de stroom in te zwemmen en kunnen daardoor stagnatie doorbreken. Zeker in onze VUCA-wereld, waarin de toekomst steeds onzekerder wordt, is mijn advies: koester en faciliteer de rebellen in je organisatie.

Wat maakt een rebel?

Een rebel is een pionier. Iemand die zich niet conformeert aan de bestaande situatie, maar met creatief vermogen en lef het voortouw neemt bij innovaties. Een rebel is niet bang om iets te proberen dat mogelijk mislukt. Ze dagen de status quo uit en zoeken naar creatieve oplossingen voor problemen die anderen misschien negeren of accepteren als ‘het is nu eenmaal zo’. Een rebel is in staat medestanders te krijgen voor nieuwe ideeën dankzij kennis van zaken en overtuigingskracht.

Non-conformistisch gedrag

Rebellen denken en handelen anders dan wat traditioneel wordt verwacht of geaccepteerd binnen een organisatie. En ja, vaak zijn rebellen dwars, eigenwijs en lastig voor managers. Maar dat is juist de bedoeling. Door hun moed om tegen de stroom in te zwemmen, kunnen ze significante positieve veranderingen teweegbrengen, zowel op kleine schaal binnen hun directe werkomgeving als op veel grotere schaal.

Wat typeert een goede rebel?

Let wel: een rebel in je organisatie is niet zomaar iemand die de regels breekt of proefballonnetjes lanceert. Er zijn specifieke kenmerken die een rebel onderscheiden en effectief maken. 

Duurzaam presterende professionals, die openlijk non-conformistisch en origineel durven te zijn hebben last van dezelfde angsten en twijfels als ieder ander. Maar maken het verschil doordat zij juist niet bevriezen door groepsdruk of druk door leidinggevenden. Integendeel, zij komen in actie op basis van verworven inzichten en omarmde zelfeffectiviteit.

Een rebel durft anders te denken en legt zich niet automatisch neer bij bestaande conventies of procedures. Ze komen met nieuwe, vaak onverwachte ideeën of benaderingen om problemen op te lossen of verbeteringen aan te brengen. Rebellen hebben het vertrouwen dat ze de capaciteiten bezitten om hun doelen te bereiken, ook als anderen twijfelen aan hun methodes of ideeën. Ze zijn gepassioneerd over wat ze doen; deze passie drijft hen om vooruitgang te boeken en anderen mee te krijgen in hun visie. Niet alleen het bedenken van nieuwe ideeën, maar ook het daadwerkelijk implementeren ervan speelt een rol. Een rebel kan dus echt iets nieuws creëren binnen de organisatie.

Deze combinatie van eigenschappen maakt rebellen tot waardevolle assets in elke organisatie die streeft naar groei, innovatie en continue verbetering.

Hoe faciliteer je rebellen?

Het is niet genoeg om rebellen alleen maar te koesteren; je moet hen ook de ruimte en middelen geven om te floreren. Dit doe je door autonomie te bieden en rebellen de vrijheid te geven om hun ideeën te onderzoeken en uit te voeren. Creëer een veilige omgeving waarin falen niet bestraft wordt, maar juist wordt gezien als een leerproces. Toon luisterend leiderschap door rebellen serieus te nemen en in gesprek te gaan over hun inzichten en suggesties. Stimuleer samenwerking door rebellen te verbinden met andere innovatieve geesten in de organisatie. Laat als leider zien dat rebels gedrag gewaardeerd wordt en toon zelf de moed om buiten de gebaande paden te denken en handelen.

Rebelse leiders faciliteren rebellie

Ook jij als manager kunt je rebels opstellen. Sterker nog, rebels leiderschap is een krachtige vorm van leidinggeven. Dit betekent dat je niet alleen rebellen in je team stimuleert, maar zelf ook durft te experimenteren, kritisch blijft nadenken en conventies durft te doorbreken. Kom naar Nyenrode en ontwikkel jouw leiderschapsstijl >>

 

 

Deel uw  ervaringen op ManagementSite

Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.

SCHRIJF MEE, word een pro!  >>

Meer over Leiderschap