'Bila' is een rotwoord! (Het Aller Gruwelijkste Managementjargon!)

In een artikel stelde ik ooit vast dat ik het woord ‘bila' het vreselijkste woord vond in managementland. Intussen zie je hieronder nu meer dan 140 reacties. Een record! Een reden om het artikel nog eens te plaatsen. Eigenlijk ben ik zeer benieuwd of we nu nog managementuitdrukkingen missen en of we ergere kennen. Dus graag een paar woorden die per ommegaande uit het managementvocabulair moeten verdwijnen. Voel je vrij om te reageren. (Op www.egobert.wordpress.com zie je een fris artikel over hoe we het in de toekomst leuk kunnen houden: https://egobert.wordpress.com/2012/01/30/2100-punky-management-a-way-to-inspire-future-organizations-part-1/)

 

Bert Overbeek is schrijver van 'Slechte chefs werk je weg'; de tegenhanger van 'Hoe word ik een rat?' van Joep Schrijvers. Het boek is te verkrijgen bij mijnmanagementboek.nl 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Cor Verheul
Als aanvulling op de weerzin tegen het woord 'bila'.
Bijna alles wat een sausje van goed en gekwalificeerd moet hebben heet 'professioneel'. Te vaak hoor ik dat ' wij als professionals ...'. Stop met die onzin. Het gebruik te pas en te onpas zorgt voor uitholling van het begrip.
Ook zie ik heel veel 'tools' voorbij komen. Het lijkt me gewoon beter om 'goed en toegepast op de vraag te handelen' en daarbij die zaken in te zetten die nodig zijn. Daarvoor hoef je geen 'professional' te zijn die de 'juiste tool' gebruikt.
bart
nou, iets levelen is ook erg!
effie
Het woord " sparren" lijkt tegenwoordig ook helemaal hot. Ik vind het een vreselijk woord, dat verbannen moet worden.
Ingrid Latik
Ik kom misschien van een andere planeet (alleszins al een ander land, België) en ik ken het woord 'Bila' niet eens...

Graag even toelichting om mijn nieuwsgierige aard te bevredigen.

Tussen haakjes...het te pas maar vooral onpas gebruiken van het woord "focus" vind ik zelf best storend
Arthur
Het kan nog erger: inregelen. Als ik ergens een hekel aan heb, dan is het wel een bila met als onderwerp een stukje inregelgebeuren. Maar misschien moeten we daar nog even over sparren.
Josie van Alebeek
Lid sinds 2019
Bij deze nomineer ik het woord 'integraal'. Dit woord wordt nogal eens gebruikt om zaken interessanter te laten lijken, zonder enige betekenis.
Bert Overbeek
Auteur
Och, jesses ja. Inregelen. Heeel griezelig.
Bert Overbeek
Auteur
En sparren, ook erg. Met name in combinatie, Effie, met een woord dat op je naam lijkt: 'effe sparren'. Old chap geleuter noem ik dat...
Arjen
Nieuw voor mij: "aantakken".
Tim
Bij het minste of geringste wordt bij ons "escaleren" geroepen! Daar gaan mijn nekharen van overeind staan...
Bert Overbeek
Beste Ingrid Latik,

Het woord 'bila' is afgeleid van 'bilateraal' (als in bilaterale betrekkingen) en een prachtig voorbeeld van de Nederlandse slonzigheid met betrekking tot de eigen taal. Jullie Vlamingen kennen misschien ook van dergelijke taalverbasteringen?
Bert Overbeek
Komen wij tot een eerste opsomming. Ik zal er een zin van maken. 
'Een tool voor ons als professionals is een stukje inregelgebeuren. Dan kunnen we integraal sparren, en escaleren we het als iemand niet aantakt.'
 
 
Bert Overbeek
Wat opvalt,  is dat taal ook verbasterd wordt. Zo is het gebruik van 'escaleren' volslagen verkeerd. Je 'laat iets escaleren'. Enkelingen gebruiken het tegenwoordig als in 'Ik escaleer de boel'. Iets dergelijks gebeurt met communiceren. 'Dit moeten we wel communiceren' mag vervangen worden door 'We moeten er over communiceren'.
Het containerbegrip 'communiceren' is overigens erg populair. 'Er wordt niet goed gecommuniceerd' hoor je ongeveer overal over. Maar wat gaat er dan mis? Luisteren mensen niet? Praten ze door elkaar heen? Is de informatiestroom zwakjes?
Aan het lijstje rotwoorden wil ik er nog drie toevoegen: 'terugkoppelen', 'oppakken' en 'kort sluiten'. Vreselijke woorden. 'Kees, koppel jij dat even terug?' 'Wil, wil jij dit oppakken?' en 'Lea, sluit dit even kort met Anna'
Wout
'Een tool voor ons als professionals is een stukje inregelgebeuren. Dan kunnen we integraal sparren, en escaleren we het als iemand niet aantakt. De aansturing van frontliners zal zo een significante bijdrage leveren aan de targets.

In mijn agenda zetten secretaresse nog wel eens het woord bila. Tot op de dag van vandaag verwijderd ik dat elke keer weer.

Gelukkig is het lerend vermogen groot en zijn woorden als bila, pg (persooonlijk gesprek) inmiddels opgenomen in het intrinsieke taboe-boekje :)


'
Wout
Een tool voor ons als professionals is een stukje inregelgebeuren. Dan kunnen we integraal sparren, en escaleren we het als iemand niet aantakt.'
Immers, indien de frontliners onvoldoende support krijgen van hun managers, die te weinig terugkoppelen, oppakken en kortsluiten, helpt geen enkele sturing. Pg´s (persoonlijke gesprekken) dragen onvoldoende bij aan het realiseren van de targets. Verbale diarree vervuilt de interne (!) communicatie eenvoudigweg te vaak.
Bert Overbeek
Nog meer woorden?
Hendrik van Persie
Lid sinds 2019
Wellicht ten overvloede ...

In de zeventiger jaren is de 'grote kretologiemixer' ontstaan. Met alle vindingen van 'nieuwsspraak' van het laatste decennium kan die mixer worden uitgebreid van 10 x 3 woorden naar 20 x 3 woorden.
Probeer de kretologiemixer eens in een vergadering. Het werkt!
Bert Overbeek
Laten we een grapje doen. we introduceren nog zo'n rotwoord. Het woord 'ontspammen'. Mensen die het leuk vinden gaan in hun werksituatie het woord gebruiken. 'Even een projectje ontspammen' of 'ik vind wel dat we deze kwestie moeten ontspammen'. Kijken of het een woord is dat binnen een half jaar door het bedrijfsleven suist. En dan even eh...terugkoppelen...?
Niek
"Contacten", heel erg, "Wil je Henk even contacten?". Of "challengen", "Ik ga dat idee even challengen vanmiddag". Brrr. 
En alle verkleinwoordjes: "handjes", "voetjes", "koppies", "KPI-tjes". "cijfertjes".
Bert Overbeek
Hebben we:
'Een tool voor ons als professionals is een stukje inregelgebeuren. Dan kunnen we integraal sparren, en escaleren we als iemand niet aantakt. De aansturing van frontliners zal zo een significante bijdrage leveren aan de targets. Als we ze tenminsten contacten en de misverstanden ontspammen. Moeten we nog wel even 'levelen' hoe we ze challengen. Daarna kunnen we de boel handjes en voetjes gaan geven.'
Arthur
'Een tool voor ons als professionals is een stukje inregelgebeuren. Dan kunnen we integraal sparren, en escaleren we als iemand niet aantakt. De aansturing van frontliners zal zo een significante bijdrage leveren aan de targets. Als we ze tenminsten contacten en de misverstanden ontspammen. Moeten we nog wel even 'levelen' hoe we ze challengen. Daarna kunnen we de boel handjes en voetjes gaan geven. De facto een hamerstuk met toegevoegde waarde!
Annemariek Nijs
zelf ben ik helemaal 'klaar' met "dat moet je even SMART maken"  

weten al die managers nu nog niet dat <em>SMART maken</em>, dodelijk is voor innovatie, werkplezier, durf, vooruitgang, en initiatief????

Als ik alles SMART maak, dan zou ik nooit meer aan iets nieuws durven te beginngen omdat de risico&#039;s niet &#039;in beeld&#039; zijn of erger nog, juist wel......

dus: managers, niet alles hoeft SMART, misbruik deze methode niet om je gebrek aan managementkwaliteiten te verbergen!
Arjen Ligtvoet
&#039;Bila&#039;&nbsp; is een mooi voorbeeld van managementspeak, een vorm van vaagtaal die teksten onduidelijk en lastig leesbaar maakt.

De moderne manager spreekt een eigen taal, een mix van zelfverzonnen Nederlands en Newspeak. De manager heeft gevoel voor bestuurlijke verhoudingen, houdt alle opties open en vermijdt het schrijven van iets waarop hij ooit afgerekend zou kunnen worden.

Om de &#039;gebruikers&#039;&nbsp; van dit soort termen bewust te maken van hun taal, heb ik de vaagtaal-verkiezing opgezet: stuur uw grootste taalergernissen in naar verkiezing@vaagtaal.nl of kijk op www.vaagtaal.nl voor informatie over de verkiezing.
Heleen
Als er in een bedrijf geroepen wordt dat we gaan kantelen en borgen ben ik weg! (Roepen is trouwens ook erg, er wordt tegenwoordig niet meer normaal gesproken maar meteen geroepen...)
Bert Overbeek
Auteur
Krijgen we:
&#039;Een tool voor ons als professionals is een stukje inregelgebeuren. Dan kunnen we integraal sparren, en escaleren we als iemand niet aantakt. De aansturing van frontliners zal zo een significante bijdrage leveren aan de targets. Als we ze tenminste contacten en de misverstanden ontspammen. Daarna kunnen we de boel SMART maken. Moeten we nog wel even &#039;levelen&#039; hoe we ze challengen. Daarna kunnen we de boel handjes en voetjes geven, en gaan kantelen en borgen. De facto een hamerstuk met toegevoegde waarde!&#039;
erwin
laten we deze situatie volledig &#039;uitnutten&#039;!!!!!
Ilse
Zullen we dan maar eens overgaan op trilateraal overleg?
Ilse
Op zich vind ik bilateraal best een mooi woord. Maar ik zie niet zo in wat nu de meerwaarde is om dit te gebruiken in plaats van het woord &#039;overleg&#039; of het hieraan toe te voegen. Waarom houden we het niet gewoon lekker simpel, maar gebruiken we van die moeilijke woorden?&nbsp;Voelen we ons nu echt zo onzeker dat we ons moeten verschuilen achter dergelijke terminologie?
wessel
De bullshit generator:
http://thedilettante.com/bs-generator.html
andrec
Goh, ben ik dan de enige die zich stoort aan het &quot;toneelspelen&quot; en &quot;doen alsof&quot; van veel managers?

Zie: <a href="http://www.encyclo.nl/begrip/acteren" title="Acteren" rel="nofollow">http://www.encyclo.nl/begrip/acteren</a>
R.H Smid
Lid sinds 2019
Piketpaaltjes slaan... brrr
Theo Janssen
Als dan die <em>proactieve </em> 'stuitermanagers'  zich  (weer) gaan <em>inleven </em> in <em>authenticiteit</em>, waar het betreft hun <em>account</em>,  kan tenminste die <em>casus (</em>soms:<em>  "case") </em> <em>uitgerold</em> worden!   
Kunnen <strong>wij</strong> weer gewoon aan het werk.
  
e de jong
tsja, sinds we met ontdooien zijn begonnen, en verder zijn gegaan met ontnuchteren....


(voor de oplettenden: ontdooien is eigenlijk  bevriezen en ontnuchteren....bedenk zelf maar wat er gebeurt als men een weekje op de hei gaat "de-soberen")
Bert Overbeek
Auteur
Mijn vriendin kwam nog met een suggestie. De lulkoekbingo! Je schrijft met 2 collega's zeven jargonwoorden op aan het begin van een vergadering (ieder een paar andere). Tijdens de vergadering vink je de woorden af. Wie het eerst af heeft gevinkt, roept hard 'lulkoekbingo!'
Hij wint twee rondjes.
Jan Valk
<!--[if gte mso 9]&gt; Normal 0 21 &lt;![endif]-->Gebruik van: "Escaleren" Grrrr....
Persoonlijk vind ik het gebruik van dit woord, om een communicatie aan te geven, de ergste.
Voor mij betekent escaleren "uit de hand lopen" of  "verergeren". Een situatie escaleert maar "een item naar het management escaleren" is geen Nederlands.
Naar mijn mening dienen overigens alle woorden begrijpelijk te zijn voor iedereen. Daarmee zijn typische management termen dus uit den boze. Meestal worden "moeilijke" woorden vooral gebruikt om indruk op anderen te maken. Mensen die dit nodig hebben missen doorgaans een werkelijk nuttige bijdrage. Soms worden "moeilijke" woorden gebruikt om te proberen tijd te besparen. Een woord in plaats van een hele zin. In de praktijk kan veel meer tijd bespaard worden door soms even niets te zeggen. Probeer eens een week in al je gesprekken en vergaderingen elk moeilijk of populair woord te vervangen door een eenvoudigere variant simpel ander woord. Ik beloof je dat het verhaal duidelijker wordt en de sfeer hilarisch erg grappig.
Jan Valk
Facilitair manager / ondernemer
Fredje
Bila
primitief blaasinstrument van de Oegandese Acholi, gemaakt van de hoorn van een kleine antilope. De bila kan slechts enkele tonen produceren
John den Haan
Een puntje inschieten...
Pierre van der Gijp
Een jaar geleden maakten collega's van mij al de Bullshit-bingo. Deze hing een paar maanden op de afdeling. Sommige woorden hoorden echt bij ons bedrijf, anderen sluiten aan op de algemene bullshit (en niet alleen van managers, want iedereen neemt dat na verloop van tijd over). Hier ook "bilateraal, inregelen, paaltjes slaan en aftikken",  maar bijvoorbeeld ook "bijpraten, de kar boven de afgrond rijden, in de ijskast zetten, showstopper en doorcommuniceren". Vaak binnengebracht door nieuwe medewerkers of externe projectleiders. Sommige woorden worden door de bullshit bingo echt niet meer gebruikt... maar ook omdat die projectleiders weer verdwenen zijn..
Nicole de Jong
hierbij wil ik een term proberen 'hot'  te maken, of is hot ook een vreselijk woord? stop een wannabe te zijn en BU!
(be you)
Fred
Effe een 'powerpointje in elkaar draaien'. Vreselijk!
Susanne Backhuis
Weet je wat ik zo'n verschrikkelijke term vind ???
"Out of the box-thinking" !!
Alsof we van onszelf niet creatief genoeg zijn !!
Bert Overbeek
Auteur
Ja, dat is nou een voorbeeld van een term die volledig kapot is gemaakt door overtollig en verkeerd gebruik. Ik bekeek deze week een you tube-filmpje van Edward de Bono, een geweldige creatieve denker. Hij is denk ik één van de eerste gebruikers van de term, toen de term iets prachtigs betekende.
Maar het zijn vaak niet-creatieve mensen die het woord in de mond nemen, omdat ze willen laten zien dat ze creatief zijn.
 
Bila
ik had geen idee dat mijn naam zo'n betekenis was. ik ben vernoemd naar mijn oma.
Bert Overbeek
Bila, geweldig. En wat een prachtige naam! Als je oma nog leeft, wil je haar de groeten dan doen...
V
net in de agenda zien staan: Trila!!!!
Nu wordt het me echt te veel!!!
Konia
Wat een verademing om dit alles te lezen en dus te weten dat ik niet de enige ben die zich zo stoort aan al dat manager's geblabla. En dan ook nog al die afkortingen die ieder jaar weer veranderen omdat er weer een nieuwe kreet bedacht is. Je zou er gek van worden !
katrien
bila is verschrikkelijk. Evenals 'laten we het centraal houden', aftikken, inkoppen en al dan niet meer.. Oh ja en SMART maken en managen..
Brittje
het " nu even concreet" of " even resumé" tijdens de overleggen, komt niet ten goede van mijn humeur... het  "updaten" en "finalizen" kan ook op zijn simpel-boerenfluitjes- Nederlands! Bijwerken en definitief maken voor diegene die dit graag willen vervangen. Sommige bedrijven hebben een eigen bedrijfsjargon en als gedetacheerde kracht wordt je niet vrolijk van de afkortingen die intern gebruikt worden. KPG heeft daardoor meerdere betekenissen gekregen in mijn boekje.
Linda Puhl
Lid sinds 2019
zo herkenbaar allemaal!
wat dachten jullie van, 'daar moet iemand iets van vinden' of 'daar moeten we wat van gaan vinden' bah!
Sietse Rauwerdink
Dat is typisch. Ik heb gisteren een blogpost geplaatst over bila's. Echt een typisch gevalletje vaagtaal.
http://supermanagement.wordpress.com/2010/07/06/vaagtaal-bilateraal/
Klik op de categorie 'Vaagtaal' voor meer van dit soort onderwerpen.
Kor Kroes
Prachtig, al die aandacht voor vaag taalgebruik. We gaan het organisatiebreed uitrollen.....
Sjoerd Oppewal
Lid sinds 2019
Bila is bij ons een supermarkt (Bulgarije) en die zijn heel erg bilateraal.
Al deze vaagtaal is toch wel een bewijs dat het allemaal geen inhoud heeft en daarom dus ook voortdurend veranderd.
Ik heb wel gelachen om al deze vaagtaal, de meeste kende ik niet en zijn blijkbaar van de laatste 6 jaar, sinds ik NL heb verlaten.
Een rijtje vaagtaal van 'adviseurs' zal ook lachen zijn.
Maurice van Elburg
Vrijwel alle genoemde voorbeelden staan in het vermakelijke boekje "De zwarte woordenlijst" van Eric Tiggeler en Mieke Vuijk uit 2003(!) (Sdu, ISBN 90-12-09965-X). Er staat zelfs een gebakken-lucht-top-100 in: "Deze gebenchmarkte lijst is totstandgekomen op basis van een gerichte, integrale inventarisatie van het probleemveld aan de hand van een objectieve kwalitatieve assesment van de gegenereerde output." Op nummer 1 staat overigens: 'slagvaardig'.
Marina Moos
Lid sinds 2019
En het allerergste is nog wel, dat het een heel eigen taal wordt binnen een bedrijf.  Ik heb het lang volgehouden maar heb uit louter lijfsbehoud mijn taalgebruik 'vervaagd' om zo mijn verhaal 'over de bühne' te kunnen brengen. En ja ALLE woorden die ik heb langs zien komen worden bij ons gebruikt, soms in de meest afschuwelijke combinaties. Hier zijn er nog een paar: High level : op algemeen niveau low level : in detail uitwerken uitkristalliseren : gewoon uitwerken, maar dat is niet goed genoeg meeting : vergadering, bijeenkomst, overleg tzt : te zijner tijd wordt nóoit voluit gesproken asap : idem o ja, en verder praten we vooral zo veel mogelijk in afkortingen! Alsof dat tijdwinst oplevert. Echt de lijst is schier oneindig. Het lijkt verdorie wel een nieuw dialect binnen het Nederlands en degene die het niet spreekt, wordt meewarig aangekeken. Misschien is dat trouwens wel de reden van het succes van deze vaagtaal. Het verbindt de collega's met elkaar en geeft een 'wij-gevoel'. Dat is dan ook de enige verzachtende omstandigheid.
Emiel
"Dat moeten we bespreken in een ander gremium"

"Timeboxen"

Michiel
Iets 'plekken' in de organisatie, whahahaha!
Bert Schreuders
Had ik het woordje "oppimpen"al ergens gezien of gelezen? Als ik dat iemand hoor uitspreken, dan haak ik gelijk af.

groet,
Bert
Jord
Wat denk je van mensen die praten over:
'collega's van het werk' (waar heb je nog meer collega's?)
Elke
Het zgn 'iteratieve proces'  krijg ik de kriebels van.
Lucas
Beetje laat, maar ik hou niet van doorpakken.
Kim
Mensen, ik heb het woord "afhechten" nog niet gezien. Wat mij betreft hoort die heel erg in de lijst thuis!
Hester
Geen woord maar een zin is het waar ik me het meest aan stoor: "En dan moet iedereen er nog even zijn plasje over doen" blèghhh; wie verzint zoiets?
JP
Wat ook zo erg is:  Dat nemen we even mee. Of daar hebben we aandacht voor (dus niet).
Epibreren is ook een leuke term. Of in de 'week' leggen. Ook de zelfde richting uitkijken zijn zo wat ik kan bedenken

Jantine Wijtsma
Lid sinds 2009
wat te denken van 'We willen transparant zijn", en vervolgens allerlei mistige zaken vertellen in de organisatie?
Mariette Verhoef
Lid sinds 2019
Ik werk ongeveer een jaar als adviseur en ik ben al gewend aan de managementtaal. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me er niet aan stoor. Ja, als je al die termen achter elkaar zet, wordt het een loos verhaal. Maar ik vind bila, borgen, oppakken, escaleren etc. niet erg, zolang daarna concrete acties worden afgesproken.
Pieter
Letterlijk gehoord: het is prio one om een PVA te schrijven.
Kennelijk eerste prioriteit om een plan van aanpak te schrijven.
Anand Swami Persaud
Ik heb er eentje: 'jammen' spreek uit als 'djemmen'. Iets wat muziekanten doen als ze gezellig met elkaar muziek gaan maken. Altijd gezellig en vaak komt er iets moois uit. Dus Bob de manager zegt niet meer tegen Henk: 'Henk ik wil even met je praten over je functioneren' , maar : "Henk zullen we even jammen over je functioneren?" Klinkt altijd positief.
Erik Verbeeck
in Belgie spreken we van bilat, trilat. Mijn manager bedankt me voor mijn "insteek" en vraagt of ik het verder kan "oppakken" of "aftoetsen" met de betrokken métiers.
Mark Kouwenhoven
vrijmibo vind ik heeeellll erg.
Implementeren wordt ook te pas en te onpas gebruikt
 
Arenda
Een oude, maar niet minder irritant: 'op de rails zetten'.

Je werk is tegenwoordig altijd 'een  project', ook als het geen duidelijk begin- en eindpunt heeft, dan wordt het gewoon 'een langlopend project'....  

Overigens, los van kantoorvaagtaal is het woord 'projectje' voor een los-vast vriendje of vriendinnetje, ook om te janken!

Zo ook  'iets een plekje geven'.

Andere term voor oeverloos leuteren: 'iets verder uitbouwen'.

'Uitcategoriseren'  Brrrr...!

'Brainstormen'... en nog idioter  'brainwaven'...Paulien van Baalen
Lid sinds 2019
Wat ik echt irritant vind?! "Concullega" zeker in situaties als mensen dat serieus als aanhef boven een mailtje zetten.... "conculleg<strong>ae</strong>" is wat dat betreft nog vreselijker... We gaan dit systeem na deze periode"uitfaseren", zitten we nog op het goede "spoor" (anders krijg je blijkbaar niks op " op de rails gezet..:-) ) Wat dacht je van de "follow-up" of...we gaan de organisatie "koppelen of kantelen"?  En....dit is "organisch"  tot stand gekomen (heel eng) We gaan dit probleem meteen even "tackelen" (gezellig!) of zullen we het maar even "parkeren"(waar dan? in de management-garage?). Of weet je wat? we gaan er eens lekker op "broeden" (samen met de kippen van de buren?)  Ok, nog een: de "poppetjes" als we het over medewerkers hebben. Nou ja ik geef eerlijk toe, sinds ik leidinggevende ben, gebruik heel soms ook wel eens zo'n term (overigens geen van de in dit stukje genoemde termen!)  Blijkbaar wordt je er toch mee besmet, al ben ik altijd blij als iemand me weer even wakker maakt... want ik wil natuurlijk wel gewoon normale taal uit blijven slaan.... Ik ben het wat dat betreft helemaal met Jan Valk eens: <em>woorden moeten voor iedereen begrijpelijk zijn..en "moeilijke" woorden worden gebruikt om indruk op anderen te maken</em>, en dat is toch helemaal niet nodig! 
Arenda
@Paulien...ik wek je wel, hoor, whahaha!
Marleen
Wat vinden jullie van 'Binden en boeien' Been there, boeit niet (meer). Helemaal gehad daarmee. Of mag die nog wel?
Bert Overbeek
Wie dit leuk vindt, moet af en toe even op onze twitteraccount 'Goeroetweets' kijken.
Winko
Lijkt mij genoeg input voor een bingo formulier
Poliartes
Synergie!!
lotte
Ik HAAT het woord spannend. Mijn baas gebruikt het de hele dag!!!
eriQ
Stel; je bent een uitbestede consultant voor implementatie projecten op interim basis voor een fixed price en je valt buiten de generieke formatiebezettingsreportages. Los van de payroll die meestal binnen de blauwdrukformatie valt, is de niet structurele doorlooptijd voor jou als derde dan veelal niet mogelijk volledig te registreren binnen de doorschakeling van het te realiseren kader; oftewel: een niet lopende procedure is de zichtbare realiteit. Met name het geactualiseerde beheer en de bijbehorende borging van een verantwoord uit te voeren veiligheidsbeleid uit het bronbestand met interfaces naar verschillende datasystemen is dan het streven voor een actuele flow op de standaard werkplekinrichting. Punten van aandacht zullen dan in de nazorg in volgorde van prioriteit volgens een vast begrensd patroon permanent doorlopen en aangevuld worden binnen het organisatorische infotype van de medewerkerssubgroep (via de geregistreerde locatietransactiecodes tot 7 posities aangevuld met het bewaarde kamernummer op het vrije tekstveld). Kortom, de concrete hantering van het standaardiseringsprotocol omtrent maatregelsoorten bij externe indiensttreding is reeds bewaakt, aan jou de taak je aan de spelregels te houden. 
The Exerter
Van bovengenoemde is vast en zeker een toppie Preso in elkaar te draaien ;-)
susan
Heeft iemand dit al eens "tegen iemand aangehouden"?
Ik hoop dat ze dat nooit bij mij doen want ik moet er van kotsen.
LeJeune
Spannend is al genoemd maar het is toch allemaal geen "Rocket Science" om jeuk van te krijgen.

:-(
Arjan
Iemand die je even de stavaza doorgeeft. :|

Oftewel de stand van zaken :'(
Sabbas
* Het moet even "landen"
* Dat proces heeft de juiste "trigger" nodig
*  Commitment.... ggRRRR
Erwin
Voortschrijdend inzicht is ook zo'n leuke.... Iedere beslissing die verkeerd uitpakt is uiteraard altijd juist op het moment dat ie genomen is. Voortschrijdend inzicht zorgt er voor dat de beslissing achteraf in een ander daglicht komt te staan. Ergo, er zijn geen verkeerde beslissingen :)
Gerard Lappee
Pilot. Dat woord heeft nog niemand genoemd! Ik spreek het altijd op z'n Nederlands uit, en vraag dan aan de schrijver of ie soms 'test' of 'proef' bedoelt.

Maar journalisten kunnen er ook wat van:
- digibeet (moet a-digibeet zijn)
- dodelijke slachtoffer (moet gedode slachtoffer zijn)
- not amused
Bobbie
ook heel erg aan de vergadertafel bij het bepalen wat we gaan doen; eerst low hanging fruit... en dan het liefst zo Nederlands mogelijk zeggen... oei, bedenk je even of je met de juiste mensen zit.
Gert en Eric
Het ergste woord is toch echt: MANAGER.
Tegenwoordig heb je overal een manager voor en de meesten presteren helemaal niks.
BJ
Net zag ik in de agenda van mijn leidinggevende (=manager...) een bila, waarvoor 4 personen waren uitgenodigd........
Fop de Pater
Er zijn al erg veel reacties met veel herkenbare uitdrukkingen. Al wat ouder zijn:

-alle neuzen dezelfde kant uit. (Waarbij je overigens veel andere, mogelijk ook belangrijke dingen niet ziet, maar dit even terzijde)
- op één lijn zitten/komen
- streamen van de organisatie
Fop de Pater
Nog een aantal schieten me te binnen. Wat te denken van de CEO's, CFO's, COO's en alle andere C's. Afschuwelijk!
Youri
Inderdaad! het schoonmaakbedrijfje dat bij ons de boel schoonmaakt heeft 8 mensen in dienst, en de "topman" heeft gewoon CEO op zijn kaartje staan. Dat is op zich al belachelijk genoeg, maar vorige week kreeg ik het kaartje van zijn vrouw onder ogen, zij doet zijn financiele administratie, en daar staat gewoon CFO op!
JC
Ik denk dat ik maar stop met die term te gebruiken, voordat het hier vreselijk uit de klauwen escaleert!
KampH
iets van mediocrity naar excellence tillen
Vincento
Wat ik zo veel mogelijk doe is of vragen wat men nou eigenlijk bedoelt, of herhalen wat ze hebben gezegd om te controleren of ik het goed heb begrepen, maar dan met normale woorden.

"Ik ga es ff sparren met Henk en kijken of we het kunnen challengen"

"Oh, je bedoelt gewoon even kijken wat Henk denkt en of jullie samen tot een oplossing kunnen komen? Goed idee man, samenwerken."
Ger de Bruijn
Morgen even een bila inschieten.......rooie vlekken!!!!
Miriam
'leverage' en 'commitment' staan wat mij betreft bovenaan.
Linda
even kijken hoe we dat gaan aanvliegen...
aaaaaaahhhhhhhhhhh
Shirley
Zelfsturende teams - Empowerment...
Vincent
Of als het redelijk uit de hand loopt, soort van erge vorm van escaleren: " worst-case scenario."

Ze vonden het maar raar toen ik later vroeg naar hun "worst-kaas scenario."
Zouden ze dat niet eens waarderen??
Virtual J
Mijn haren gaan recht overeind staan bij het woord schakelen..Dat moeten we even met die afdeling schakelen..brrrr
Thijs
En wat denk je van
- 'daar moeten we een ei over leggen.' - 'daar moeten we een beslissing over nemen'
- 'laten we die even parkeren.' - 'dit onderwerp wil ik nu niet bepreken'
- 'met elkaar' - 'eigenlijk liever alleen, maar dat is niet goed voor de verstandhouding'
Louis Hak
Lid sinds 2019
Ik heb er ook nog wel een paar:
"We moeten samen tactiek bepalen"
"dat moet je niet willen"
"fixen" (we gaan dat fixen)

Ik besef me dat de context ook belangrijk is, maar toch.
Ree
Of:
we gaan vandaag tegen elkaar battlen
Een pitch bedenken
Of erboven hangen
Niels
Laten we Nederlands praten wanneer we het tegen Nederlanders hebben en Engels als we het tegen Engels sprekenden hebben. Die brij die we krijgen als deze twee talen door elkaar geroerd worden doet gewoon pijn aan de oren.
Wennie
Met een heel brede glimlach heb ik dit gelezen.
Als Vlaamse zijn sommige verwoordingen mij totaal vreemd en dus best grappig.

Maar ik heb het ondertussen gehad met : fixen, projectjes, escaleren en met KPI'tjes.
Dat is voor mij dus gewoon "meten is weten" geworden, wat beter aanslaat bij mijn team.
En dat is dus mijn opzet, alles in "verstaanbaar Nederlands" houden, ook tijdens overlegmomenten, vergaderingen en presentaties.
Karen
Het woord baas moet vervangen worden. Een hond heeft een baas
Diederik Steeman
Lid sinds 2019
Nou, Karen, dat weet ik nog zo net niet. Het hangt er een beetje vanaf hoe je het woord uitspreekt. Het is net als met het woord 'werkvloer'. Ik ken veel managers die dat een naar woord vinden, maar medewerkers hebben er minder problemen mee. Wat mij betreft niets mis met het woord 'baas'. We hoeven niet overal eufemismes voor te vinden. Daarbij spreek ik bij honden niet van een 'baas' maar van een 'baasje'.
erwin crooy
Als onslag jurist voor werknemers hoorde ik ook een vreselijk woord. Een manager gaf mij in een onderhandeling aan dat ze het netjes met de desbetreffende medewerker wilden oplossen. Dit leek mij overigens vrij normaal. De bewuste manager gaf mij als argumenatatie voor zijn summiere voorwaardenpakket aan,dat men er ook voor had kunnen kiezen de betreffende medewerker `weg te managen´ . Wat een vreselijk woord en wat een vreselijke instelling!
Geeti Theeuwsen
Is aantakken hetzelfde als aanhaken?

Hadden we levellen al gehad?
Of af-managen?
Even sync-en...?

Bij mijn vorige werkgever (multinational) hadden we het over 'managen'.
Het kwartje viel bij mij niet direct toen ik bij mijn huidige werkgever iemand hoorde zeggen: 'dat zal ik wel even cheffen!'.
Karin Weijters
Het woord "finetunen" vind ik een vreselijk woord.
Het gebruik van afkortingen, verbasteringen en veel engels woorden komen de nederlandse taal niet ten goede. Dat vind ik jammer.

Toen ik deze reactie plaatste las ik dat alle reacties zich moeten houden aan de Code of conduct. Sommige woorden in deze Code of conduct roepen bij mij ook wat irritatie op. Te beginnen met "Code of conduct" kom ik verder tegen "Info" en "gereviewd".
Jules
Ik vroeg laatst aan een manager wat hij deed. Ik raakte behoorlijk geïnspireerd door zijn antwoord:

"Het in kaart brengen van processen en verspillingen, plus het kwantificeren van de impact van issues in de processen en de ontwerpen van nieuwe processen en werkinstructies. Daarnaast het implementeren van operationeel management op basis van productiviteitsmetingen, inclusief het begeleiden van de unitmanager in het doen van dag- en weekstarts."

Zelf schrijf ik tekst, bij escobar.
Buko
Bila &gt; F2F ( face to face ) zelfde als een 1-1 ( one on one ) dus net zo erg als levelen
Lijkt op een functioneringsgesprek echter niet met de push to drive.
Wel komen POP en achievement voorbij denderen.

Management taal heeft natuurlijkerwijs veel Engelstalige kreten.
Een goede manager spreekt immers Engels.
Daar in tegen heeft een echte manager ballen als hij / zij Nederlands durft te spreken.

Dus bila, F2F meuk overboord en zeg voortgangsgesprek.
Het leven zou voor iedereen duidelijk en dus productiever worden als we stoppen met het willen winnen met de Management Bullshit Bingo !!!
Lex
Ook redelijk vreselijk is:

Extra krachten /hulptroepen / handjes invliegen
Een probleem aanvliegen

Als ik dit hoor krijg ik direct een opvlieger
rachel cleutjens
Lid sinds 2019
Helicopterview, ook zon uitspraak
Ed den Ouden
Hoe gaan we dat "aanvliegen"...?
m
Aanvliegen
Invliegen
Invlechten
Aanknopen

Wat gaan we nu doen?????
bart slingerland
DUURZAAM
DUURZAAMHEID
VERDUURZAMEN
GROEN GROEN GROEN

Dit zijn de meest verschrikkelijke woorden op dit moment.
Gekomen uit verzonnen bangmaak verhalen waar te veel mensen intrappen en te veel subsidie uitgemolken wordt.
DJ
Ontsluiten.......
AD
Resultaatgericht werken?! Dat doen we toch allemaal al?
Marise Warner
Lid sinds 2019
opschalen
naar een hoger echelon spelen
promoten
Jessie Houwer
Als ik alle reacties zo lees, dan lijkt het me het beste om te zwijgen, want als we nog even doorgaan dan zijn alle woorden taboe. Zwijgen wordt het nieuwe praten
Diederik Steeman
Lid sinds 2019
Het gaat niet om taboes, Jessie. Het gaat juist om humor. Kunnen we lachen om onze rariteiten? Of niet?we gebruiken kennelijk collectief graag typische woorden. Juist managers moeten daar toch wel om kunnen lachen.
Marian Hoedemaker
"We gaan effe knallen." jek!
Maria
En als de discussie is afgerond, kunnen we dit allemaal gaan "filen" .....brbrbr
Steven
Wanneer een manager begint met 'Het is een open deur..' dan ... kan ik hem wel wurgen!!!!
Jessie ouwer
mijn reactie was ook niet serieus bedoeld, maar als je alle andere reacties leest, dan is er wel degelijk sprake van taboes

PS typefoutje: ouwer moet zijn Houwer
Rein Krantz
Wat denken jullie van de zinsnede '... het moet niet zo zijn dat ...'.
Roos
Ik word blij van het lezen van al deze reacties, prachtig! Ik heb er ook nog een paar toe te voegen: Een klap op geven, aan de juiste knoppen draaien, inkloppen, die nemen we even offline, brainen, slides bakken of slidify'en (persoonlijk is dit mijn favoriet: "Ik heb dit op papier uitgetekend, kan jij het voor mij slidify'en?".

Daarnaast nog een paar mooie afkortingen die ook steeds vaker gebruikt worden: SIJDI (screw it just do it), HYG (here you go), CWOT (complete waste of time).
Van Kollenburg
"Daar moeten we over brainstormen."

Een vreselijke manier om te zeggen dat er creativiteit nodig is en daarbij niet verder denken dan die ene methode, terwijl er genoeg andere manieren zijn om tot creatieve ideeën te komen. En nog erger als er dan alleen bedoeld wordt dat men zomaar iets moet roepen, zonder de stappen van het brainstorm-proces door te lopen.
Een nieuw jaar op komst, een nieuwe uitdaging op komst &#8212; YFNUM
[...] snel kunnen dingen gaan, hoe gek kan het balletje rollen. Afgelopen maandag had ik een bila met mijn manager en hij vroeg me of ik geen zin had een andere expertise op me te nemen. Een half [...]
Ineke Wielinga
wat vinden jullie van "we moeten medewerkers binden en boeien" ik vind het een loze, popi-jopikreet het wordt te pas en te onpas gebruikt en als je doorvraagt wordt het allemaal een stuk onduidelijker....
Arie Kosten
Buikpijn van het lachen. Je vraagt je toch af of de mensen die zichzelf verliezen in zulk taalgebruik nog wel in staat zijn om iemand, die zich uitdrukt in normaal Nederlands, te begrijpen. Zou de manager van tegenwoordig nog tijd voor je hebben als je een gesprek vraagt "onder vier ogen" of zou hij alleen nog maar bereid zijn z'n agenda in te kijken of hij tijd heeft voor een bila. Grrrrrrrr!!!!!!!!!
Claudia
Is dit al gezegd?

..........ik zal het even in je agenda schieten............

gewoon een email sturen met de uitnodiging voor je agenda.
Sam
Ik heb zojuist alle reacties gelezen en heb me ontzettend geamuseerd. Dankzij jullie 'input' en mijn eigen 'helicopterview' kan ik het probleem nu 'mitigeren' zodat onze 'cliënten' weer 'hun ding kunnen doen'. Ik had het wel kunnen 'shaken' als alles 'op de schop' moest, want dat is zo 2012. Nu hoeft er gelukkig niets 'terug naar de tekentafel' en kunnen we gewoon 'meters maken'. Ik ben gelukkig de laatste 'teamplayer' in mijn eenmanszaak. Het komt dus echt wel goed, al wordt het een 'close finish' in 'de cloud' van de 'black box'.
Niek-Jan Bink
En dan eindigen met 'zeg maar' .............
Angela Brandsma
Goedemorgen, mag ik dit even tegen je aan houden? (Afstemmen/bespreken) klinkt vies als een man dit vraagt aan een vrouw.

Deadline is Q1

Er loopt een pilot .....

Trila ipv bila
Stef
Wat dachten jullie van de nieuwe term van 2014 (althans, nu hoor ik hem bijna dagelijks), namelijk de 'must-win-battle'...Alles is belangrijk, maar er zijn een aantal dingen die er bovenuit springen....de must-win-battles
Jan Wesselink
deze site kwam ik als eerste tegen toen ik ging googlen op ¨bila¨want toevallig heb ik morgen een ¨bila¨ met een teammanager .
ik vind het een vreselijke term.

¨ik hoor wat je zegt¨ ook zo`n afschuwelijke uitdrukking die ik bij het management belachelijk begon te maken als zijnde ¨management-bragoens¨
sindsdien hoor ik ze het niet meer zeggen.
Fred van der Pennen
Wat is dit allemaal heerlijk om te lezen, ik heb me kostelijk vermaakt !
Schitterend, en zo herkenbaar !

Tijdens een gesprek met een leverancier die een nieuw artikel bij mij kwam presenteren, kreeg
ik het volgende te horen: Fred, dit product is de final limit. Jij en ik gaan daarmee scoren, to high heaven ! Het is wel temporarily, ik zeg dat right now, want we gaan eerst samen targetten,
het product wordt dan een rising star, major turnover, en daarna komt de fade away. Daarna focussen we ons op de new execution of the plan, want ik heb nog meer novelties on stock " Ik heb het destijds opgeschreven, ik heb het stukje papier nog steeds want ondanks mijn goede geheugen had ik dit niet kunnen onthouden. Het valt me echter wel op dat een aanzienlijk aantal mensen, die dit soort kreten bezigen, de basisprincipes van de Nederlandse taal, en dan doel ik op het gebruik van "d"en "T" niet machtig is. Maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen, dat ik tijdens vele vergaderingen ontzettend gelachen heb.
Fred van der Pennen
Het moet wel matchen met onze corporate identity...
john
Ik word helemaal kriegelig van de benaming dat nieuwe zaken worden uitgerold. Vooral nieuwe software schijnt uitgerold te moeten worden. Hellup!!
Pim
"Iets inschieten" inderdaad! "Ik schiet wel een afspraak in", "Ik heb een issue ingeschoten", "Schiet maar een meeting in".
Olivier Lievens
Lid sinds 2019
Het woord bila kende ik als Belg nog niet. Omdat mijn collega's het ook niet kennen, kan ik deze het helaas niet gebruiken voor het volgende rondje Bullshit Bingo.
Katrien
Als er een besluit moet worden genomen:

"Daar moet de manager ook nog even een plasje overheen doen"

Zo lelijk.
Wietze de Jong
Lid sinds 2019
Nog twee..

desalniettemin, triggeren
Johan de Wal
Op Twitter volg ik @Bobotaal, een account voor mensen die genieten en walgen van de taalkundige gedrochten die beroepsmatig in managementland worden uitgekraamd. Eén van mijn favorieten: "Ik spreek liever van differentiatie dan van willekeur." #aanrader
Tanja
In het bedrijf waar ik werk, moet iedereen alles "gaaf" vinden
Mark van den Berg
'Waarvan akte en dat nemen we mee'
Karin
"We vliegen een externe in om het handjes en voetjes te geven, SMART en liefst op 1 A-4tje".
Sapperloot
Ik hoor wat jullie zeggen en nomineer de woorden 'managementjargon' en 'managementtaal'. Wat een gezeik allemaal over woordgebruik. En dat dan onder het mom van humor. De meeste woorden of uitdrukkingen zijn leuk gevonden, maar worden natuurlijk cliché omdat iedereen ze dus gaat overnemen. Is niks mis mee, zolang we maar weten wat we ermee bedoelen. Elke beroepsgroep kent een eigen jargon. Net als bevolkingsgroepen, hobbyisten en streken. Als je vindt dat je dat moet ontspammen dan introduceer je toch zelf eens een nieuwe term. Misschien heb je succes en draag je bij aan het opleuken (jaja bullshit!) en levendig houden van onze taal. Weer eens wat anders dan woordgebruik gaan afzeiken vanwege een gebrek aan humor en een overschot aan vrije tijd.

Nog een idee: laten we alle woorden van de Nederlandse taal vervangen met het woord 'vroedelkloet'. En wee degene die een ander woord bedenkt leenwoorden introduceert. Die knopen we meteen op.

Tot zover mijn plasje. Of nee ik bedoel dus eigenlijk: VROEDELKLOET!
Diederik Steeman
Lid sinds 2019
Welnee, Sapperloot, dat managementjargon is Wichtigmachterei. Heel goed dat we er over vallen. Vroedeltoet is leuk gevonden, trouwens.
Sapperloot
Wichtigmachterei is anders ook niet mis hoor, Bert! Complimenten voor deze amusante verrijking van de Nederlandse (managament?)taal. Heb je die 't' er nou zelf bij bedacht of was het toch een typefoutje?
Bert Overbeek
Auteur
Zeg Sapperloot, we gaan hier rustig verder met onze vrolijkheid. Als het je ergert ga je toch gewoon iets anders doen. Tenzij je natuurlijk niets anders te doen hebt dan het feestje van anderen verstoren. Ik ga je in elk geval geen ruimte meer geven.
Otto
Sorry hoor, maar bila's zijn zo five minutes ago! In mijn organisatie sturen we op kwaliteit d.m.v. benen-op-tafelgesprekken. Die insteek zet mensen meer in hun eigen kracht; een win-win situatie dus!
Felice
Wat een humor. Heerlijk. Doet me ook aan Toren C denken.
Bij mijn huidige werkgever werd voor de crisis nog een "BOARDROOM'' in leven gehouden. Het bedrijf bestond toen uit een mens of 10 maar er waren elke dag wel aanleidingen om te 'sparren' in de boardroom. Ik moest daar toen al stiekem om lachen! Haha
Edwin
Nog zo'n mooie kreet: 'stip op de horizon' of 'dot on the horizon', heerlijk, liefst zo ver mogelijk wegzetten die stip, 2020 of zo. Kun je de komende jaren lekker achterover gaan zitten!
ArieVee
Vanaf maandag een nieuwe trend: zo'n ziekenhuisbal krijgen en er toch iets van maken.
Geertje
Over al die termen kan ik me niet verschrikkelijk druk maken, zolang we maar begrijpen van elkaar wat we bedoelen. Wat ik irritant vind, is dat schrijfvaardigheden zo achteruit gaan. Ik zie zoveel spelfouten en stijlfouten in het werk van collega's en op internet. Ik claim zeker niet een taalpurist te zijn maar simpele d'tjes en t'jes, zo moeilijk is het kofschip toch niet. En heel opvallend, het lostrekken van woorden. Samen werken, op eens, locatie manager. Erg vreemde ontwikkeling, alhoewel logisch te verklaren door de engelse invloeden. Ook leuke nieuwe uitdrukkingen gespot:
het vizier vooruit zetten
het staat hoog in ons vaandel geschreven
kernwaarden zijn hierin lijdend
Peter
Ander taalgebruik kan ook de stemming in stoffige kantoorgebouwen soms "opleuken".

Ik zag ook nog niet genoemd: hoe moeten we dit "laten landen" in de organisatie of hoe kunnen we deze verandering het best "laten aanspoelen". Geeft zo'n vreselijk denigrerend gevoel.

Mijn collega gooit er vaak ook nog leuke engelse steekwoorden tussendoor zoals: wij zitten hier left-in-the-dark.

Maar ook bewuste versprekingen zoals: laten we met een schone luier beginnen, zijn hilarisch.
Yolande Meurs
Lid sinds 2019
Scope, 'in het snotje', perspectief, context zou ik graag willen toevoegen als te pas en te onpas gebruikte woorden in 'verander'jargon. Laatst werd ik verrast door een opdrachtgever met een Bilo. Dus niet de bila, maar een nieuwe variant. Ik kende hem nog niet. Ben er ook niet goed achter gekomen waar het verschil in zit, behalve de laatste letter. Uit de 'context' (mijn leidinggevende had een overleg met de directeur) begreep ik dat het waarschijnlijk een bila betrof. Ik hoop dat het goed is afgelopen....
Hans
Ergens chocolade van maken, daar zit geen lucht/licht tussen, trila, doorleven... AARRGHH &amp;^%$#!
Lydia Klomp
Deze tekst is integraal gekopieerd vanuit een mail van mijn manager, wel heb ik de namen verwijderd.
En dat bij een organisatie die naast Transparant, Eigen, Echt en Eerlijk zegt te zijn.

De eerste stream is het beschrijven van een onderliggende sourcingstrategie voor IT&amp;C voor de jaren 2015-2017. Hierop aansluitend zal in een 2e stream de I&amp;O sourcing strategie voor 2015-2017 verder worden vastgesteld. De eerder opgeleverde sourcing strategie met inzicht per kavel zal scherper en meer expliciet gemaakt worden op basis van de herijkte architectuur. In de derde stream vind de vertaling plaats naar een roadmap I&amp;O 2015-2017 zodat planning, mijlpalen, en deliverables op activiteit niveau zichtbaar zijn. In de 4e stream kijken we meer naar de sourcing governance op IT&amp;C niveau, hierin leggen we de afspraken en verantwoordelijkheden op IT&amp;C niveau vast.
Een andere belangrijke stream is ‘organisatie I&amp;O 2015-2017’. Doel is hier om te komen tot een blauwdruk van de I&amp;O organisatie met bijbehorende governance. Input is de output uit bovengenoemde stromen maar ook de aanbevelingen uit het assessment en verbeteringen in continuïteit, beschikbaarheid, P1 verstoringen en bijbehorende processen die nu al worden voorgesteld door ......
Los van de hierboven beschreven trajecten gaan we nu ook het project optuigen dat zich verder gaat bezighouden met de sourcing werkplek. Het opdrachtgeverschap hiervoor is overgedragen aan... zodat de relatie en aanhaking met de business gemakkelijk kan plaatsvinden. P...... wordt de projectleider, P.. is met J.. in gesprek over de invulling van de stuurgroep waarin I&amp;O een sterke vertegenwoordiging zal krijgen.
Bij alle stromen ben ik zelf inhoudelijk verantwoordelijk, en heeft J.. A...als opdrachtgever zitting in de stuurgroep.
Eind dit jaar verwachten we dat alle stromen hun resultaten hebben opgeleverd waarna in december een keuze gemaakt kan worden voor een scenario en aanpak. We verwachten dan vanaf januari 2015 te kunnen starten met de implementatie. Dit betekent ook dat ik op dit moment nog weinig inhoudelijk kan vertellen over de plannen omdat er nog geen definitieve keuzes zijn gemaakt. Evengoed vind ik het belangrijk je wel te blijven informeren over het proces rondom de plannen.

Met vriendelijke groet,
Annabelle de Beer
Het is een aanpalend systeem: om aan te geven dat het om een systeem gaat dat verbindingen heeft met het systeem waar je het op dat moment over hebt.

Choose your battle: om aan te geven dat je niet alle problemen van de wereld kunt oplossen en keuzes moet maken.
van Grieken
Akward en Flabbergasted!!! wat een direct kostneigingen woorden.
van Grieken
Netwerken. Nog zo'n vreselijk walgelijk woord die overigens meer door de HR-manager worden gebruikt.
Jan Braam
De stroom reacties lijkt opgedroogd, wellicht is het tijd om ze in 2015 maar even te laten epibreren?

JP noemde het woord 'epibreren' op 8 juli 2010, maar dit woord is niet nieuw en heeft voor mij nostalgische waarde, want het stamt uit de tijd (meer dan 40 jaar geleden) dat er nog meewerkende voormannen waren die vonden dat bepaalde zaken eerst nog maar even moesten epibreren.

Zelfspot is een zuivere vorm van humor!
J. Wassink
Epibreren zou bedacht zijn door Simon Carmiggelt. Handige ervan is dat je het overal voor kunt gebruiken, omdat het niet echt een duidelijke betekenis heeft. Ideaal dus voor managers en leidinggevenden. Mijzelf incluis :)
Op wikipedia staat hierover een anekdote die ik letterlijk heb meegemaakt. Bij mijn vorige werk nam ik deel aan een carpoolclubje en daar hadden we het woord vd week. Doel was om het woord vd week in een vergadering te gebruiken en dan 's middags te laten weten hoe het was verlopen. Vaak waren dat wat verouderde woorden als plotsklaps en spoorslags. Zo ook het woord epibreren. Dat leverde leuke reacties op.
Verder verfoei ik veel anglicismen, of beter, letterlijk vertaalde woorden die niet eens anglicismen genoemd mogen worden. Denk aan importantie. Dan schieten in het Nederlands kennelijk al woorden te kort.
Erik
"Iets in de etalage zetten". Jakkes!
Peter J.
Wat te denken van 'hoog over', 'as we speak' of 'dat stukje bagage wilde ik je meegeven...'
Monique
... " we nemen het mee......"
Michelle
Als ik het allemaal leest, stijgt het schaamrood me naar de kaken omdat ik het meeste in mijn eigen omgeving hoor en het nog gewoon ben gaan vinden ook!

Nog twee voorbeelden 'In control zijn' en 'klankborden'
kees
"Even het vier ogen principe toepassen"

Misselijk makend...
Chris+Miep
'Met deze input gaan we draagvlak creëren'

Back 2 back ondersteuning!

En deze hoor ik ook vaak:' Uitkristaliseren'
TiepMiep
Complimenten voor de geweldig leuke blogs. Managementjargon is, zeg maar, echt mijn ding.

Laatste tijd hoor ik vaak: Dit probleem moeten we eerst even 'afpellen'.

Alsof je uien aan het schillen bent. Tranen met tuiten en rode vlekken in de nek van dit soort vaag taalgebruik.

Mag ik hier overigens ook een nieuw woord toevoegen aan het managementjargon: bankdieten.

BANKDIETEN zijn de bandieten van de 21e eeuw. Dit zijn de meedogenloze en graaiende managers, adviseurs, effectenhandelaren en directeuren van banken. Dit soort witteboordentypes zijn totaal uit het oog verloren wat de basisfunctie van een bank zou moeten zijn. Het zijn struikrovers die rentes manipuleren, vage woekerproducten verkopen aan MKB'ers, particulieren bedriegen met allerhande vage advieskosten en schandalige debetrentes. Het zijn kartelboys die kunstmatig hypotheekrentes hoog houden en spaarrentes laag houden om bovenal hun eigen bonus vast te stellen, zelfs als hun bank door geld van de belastingbetaler gered is. Ondertussen zetten de bankdieten ongestraft en onbekommerd hun strooptocht voort. Onderweg naar de volgende bankcrisis en de volgende kapitaalinjectie van de belastingbetalers. Yeeha...
Ron
"Uitdaging", daar krijg ik jeuk van!
Antony Oomen
Het/een verschil maken.
Tester
We hebben drie "smaken", te weten de ontwikkel, test en acceptatieomgeving.
frank
Oke de vergadering begint, dit verhaal over kantoorjargon gaan we niet over de schutting gooien, omdat het een hele tijd stil is geweest moeten we nu gas gaan geven, zo dat we een win-win situatie krijgen.
Misschien is het een goed idee om meerdere bordjes op te hangen, zo dat we verder kunnen gaan, hebben jullie nog feedback?.
Tot slot communiceer ik dit naar jullie toe plus ik wil graag weten wat jullie gevoel hier bij is, bedankt dat jullie deze minuut voor mij hebben genomen, en blijf out of the box denken.
Peter
win-win situatie
saskia
proactief vooruit anticiperen.
laaghangend fruit
inspireren
gremia
coachee
founder of (whatever)
entrepeneur
trila
Lon Maenen
Ik krijg pukkels van "klip en klaar" verschrikkelijk Germanisme!
Benice
"Jij bent in de lead" hoor ik te pas en te onpas van mijn manager; in mijn ogen een andere manier om te zeggen dat je geen reet voor die medewerker gaat doen. Irritante jeuk krijg ik ervan! Peoplemanager is ook zo'n woord, en verder eigenlijk alle onnodige Engels termen.... De Nederlandse taal volstaal in de meeste gevallen prima.
Tomas
Challengen. Op zichzelf al een lelijk woord, maar helemaal als je het zegt terwijl je iets anders bedoelt (en dat is vaak het geval).

In een mail schreef een klant ooit: "Daar wil ik je graag op challengen" terwijl ze bedoelde: "Ik ben het niet met je eens en ik zou graag willen dat je een andere oplossing bedenkt." Zeg dat dan gewoon!
Paul
Ik mis nog het woord "target". Je kan in plaats daarvan natuurlijk ook een Nederlands woord gebruiken - wat dacht je van "doel"? - maar in het Engels klinkt het blijkbaar stoerder en indrukwekkender.
Paul
Nog een: "doorpakken". Een soort contaminatie van "aanpakken" en "doorzetten".
Het woord "doorpakken" moet blijkbaar daadkracht suggeren.
Andere Paul
Op de rit krijgen
M Malone
Lid sinds 2019
Een woord zonder gevoel, waar mensen tot cijfers en resultaten verworden
Marha
Jaaaahhh Die is leuk!!! lulkoek bingoën. Hhaha...die ga ik doen..:)
M. Bonte
Situatie: kwartier na de voetbalwedstrijd Heerenveen-Vitesse (vrijdagavond 22:00) met een klant, auto's naast elkaar geparkeerd.
Wij (ik en mijn collega) gaan er vandoor. Loop je mee naar het parkeerterrein? Nee, ik ga nog even netwerken hier.
Ja, je moet toch wat als je geen leven buiten je werk hebt en alles dus om werk draait... Het woord: 'netwerken' vind ik ver uit de grootste hoeveelheid gebakken lucht bevatten die ik heb gehoord.

Enfin, waarvan akte
Marie
"De spin in het web" en 'benchmarken'
Steven
Misschien al genoemd in deze prachtige opsomming:
maar "uitrollen" en "ïmplementeren" ?
Doen mij onwel worden.
Trouwens, Is BILA geen naam van een kast van de IKEA ofzo?
bernadette
doorontwikkelen
Daantje
Aah, ik krijg echt kippenvel van het bovenstaande kantoorjargon!
Mijn toevoeging is het woord 'plenair'. Alles moet altijd even plenair teruggekoppeld worden. Blegh!
erik
'Scope' is ook zo erg. 'Reikwijdte' dekt de lading volledig !
(sommigen schrijven ook nog scoop !!)
Meta
Het nieuwste buzz-woord: purpose. We moeten allemaal een purpose hebben. Elk team moet een purpose hebben. Wat is er mis met een doel?
Marion Van Dam
Eh....bilateraal is een term uit de anatomie. Het dient ter aanduiding van twee lichaamsonderdelen die zich ten opzichte van een gezamenlijk referentiepunt aan beide zijden hiervan bevinden. In de praktijk wordt de term meestal gebruikt ter aanduiding van aandoeningen.
Arne
Dit artikel is van 2014 maar de eerste reactie is 12 jaar oud .....

Er is wel in al die tijd helemaal niets veranderd. Dezelfde managers, dezelfde woorden.
Het enige wat eraan is toegevoegd zijn van die zinnen die iedereen gebruikt en elk bedrijf vindt zichzelf origineel. Denk aan "make more better" en "work hard, play hard"
Brigitte
In een vergadering gehoord: "Wie krijgt dat aapje?" (bedoeld wordt hier: Wie neemt dit aapje op de schouder? Wie gaat dit doen/oppakken?) Nee, ik werk niet in een dierentuin......

Trouwens een héérlijke middag gehad met het lezen van bovenstaande (onzin)!
1234567
Heb je nog iets van mij nodig .. vreselijk!
Dodo
Wat een prachtige input, zeg.

Waar mijn nekharen van overeind gaan staan zijn circulair en "daar ga ik goed/slecht op"