Innovatie is een volwassen strategie geworden

Innovatie is de belangrijkste groeimotor voor het Nederlandse bedrijfsleven. Dit onderzoeksresultaat krijgt betekenis als je het vergelijkt met de prioriteiten uit eerdere onderzoeken: toen scoorde zelfstandig groeien op bestaande markten nog hoger dan innoveren. De onderzoekers stellen vast dat innovatie nu wordt gezien als volwassen strategie.

Van de respondenten geeft 50 procent aan dat innovatie de belangrijkste groeimotor is, tegenover 45 procent die groei in bestaande markten als belangrijkste motor ziet. Op de algemene vraag welke prioriteit aan innovatie toegekend wordt antwoordt 85 procent van alle bedrijven met 'hoog' of 'topprioriteit'.

Koplopers
Wat bij de koplopers opvalt is dat zij sterk voor ogen hebben waar zij met het bedrijf heen willen qua innovatie. Ook stellen ze in iedere fase van het proces van onderzoek, ontwikkeling tot marktintroductie flexibele teams samen met mensen met specifieke kennis. Uit het onderzoek blijkt dat de bedrijven gezamenlijk 4 procent van de omzet besteden aan innovatie. Dit is veel hoger dan de engere definitie van uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling (1 procent) die meestal wordt gebruikt om de innovatiekracht aan te geven. In Nederland wordt dit lage percentage vaak gehanteerd om te tonen dat de innovatie bij bedrijven achterblijft.

De overheid moet ook innovatiever worden
De overheid moet innovatiever worden, omdat ze niet achter kunnen blijven. De maatschappij is immers aan verandering onderhevig en de overheid moet daarop inspringen. Dat betekent dat de provincie meer vernieuwend en innovatief moet werken.

Vooral als het gaat om organisatiemodellen is er bij de overheid veel werk te verrichten. Tot voor kort hanteerden de provincies maar een paar modellen, waaronder het griffiemodel, het afdelingenmodel en het sectorenmodel. De overheid wisselt de verschillende modellen wel eens om, maar een uitgebreide hervorming van het model vindt niet plaats. Het bestaande organisatiemodel wordt alleen deels aangepast. Daar heeft de overheid nu echter niet meer genoeg aan, omdat de burger veeleisender wordt. De relatie van de provincie als bestuurder verandert en dus moet ook het model aangepast worden.

Vooral flexibiliteit is van groot belang voor de veranderingen in de maatschappij. Door een meer flexibel model te kiezen kan een overheid beter inspringen op alle veranderingen. Die flexibiliteit probeert de overheid te bereiken via project- en matrixverbanden in de lijnorganisatie. Het beleid wordt daardoor meer gemaakt vanuit projecten en programma`s in horizontale verbanden in plaats van in verticale sturing.

Lees meer op Innovatief Organiseren

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (bron: Financieel Dagblad)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>