De ideeën liggen bij onze zuiderburen voor het oprapen!

Columns

Bijna iedere Nederlander groeit op met Belgenmoppen, en niet alleen in de voetbalkantine levert dat de nodige hilariteit op. Vaak worden Belgen afgeschilderd als dom of onnozel, en voelen we ons al moppen tappend verheven boven onze zuiderburen. Vaak doen dergelijke stereotyperingen geen recht aan de werkelijkheid, en is de beeldvorming volkomen achterhaald. Dat geldt met name voor onze zuiderburen, die juist op een aantal terreinen veel slimmer te werk gaan. Vooral op vakantie kom je af en toe tot de ontdekking hoe inventief ze zijn.

Jaren geleden maakte ik met mijn vrouw verschillende fietstochten door Belgisch Limburg. Daar maakten we kennis met een ingenieus bewegwijzeringssysteem. Bijna heel de provincie was bedekt met zogenaamde fietsknooppunten. Met de fietsknooppuntenkaart op zak kon je op de manier je eigen route samenstellen, de afstand nauwkeurig bepalen, en onderweg makkelijk voor een alternatief parcours kiezen, om je eindbestemming te bereiken. Wat een verademing was dat ten opzichte van de bewegwijzering in eigen land. Daar moesten we vertrouwen op onze kaart en de paddenstoelen van de ANWB, en waren dan ook geregeld de weg kwijt. Het revolutionaire systeem is een uitvinding van een Vlaamse mijningenieur. Hij zag hoe kompels via een knooppuntennetwerk, gemakkelijk ondergronds hun weg konden vinden. Tegenwoordig is bijna heel Vlaanderen bedekt met een fijnmazig fietsknopennetwerk, en is het een van de populairste fietsregio’s van Europa. Daar plukken de horeca en toeristensector flink de vruchten van. Sinds 1999 is de uitvinding ook in ons land in gebruik, en zijn fietsknooppunten razend populair onder senioren, die er met hun e-bikes massaal gebruik van maken. Inmiddels is het concept ook in delen van Duitsland ingevoerd.

Ook op het gebied van watermanagement kunnen we heel wat opsteken van onze zuiderburen. De drinkwatervoorziening in ons land komt steeds meer onder druk te staan. Waterbedrijven hebben de grootste moeite om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Desondanks blijven structurele oplossingen al jarenlang achterwege. De afgelopen weken konden de pompen van onze waterbedrijven de vraag naar drinkwater nauwelijks meer aan. Op sommige dagen stroomde er maar liefst twee keer zoveel drinkwater door de kranen van onze huishoudens. Onder invloed van de vaak tropische temperaturen wordt het voor steeds meer activiteiten ingezet. Bijvoorbeeld om het zwembad achterin de tuin te vullen, het gazon te besproeien, of om het frequente gebruik van de douche mogelijk te maken.

Tevergeefs wordt er op consumenten een beroep gedaan om zuiniger met ons schaarse drinkwater om te gaan. Via verschillende media proberen waterbedrijven het gedrag van de consument te beïnvloeden. Vooral tijdens de zogenaamde piekuren moet de druk verder van de ketel, en zal de afnemer zijn gedrag moeten aanpassen. Maar de praktijk is weerbarstig. En een gedragsaanpassing is vaak de grootste horde, die moet worden genomen om een verandering in gang te zetten.

In Nederland wordt vaak moeilijk doen tot kunst verheven. En dat geldt zeker ook voor ons watermanagement. In de nabije toekomst wordt er veel geld uitgetrokken om het drinkwaterprobleem aan te pakken. Men denkt aan de aanleg van verschillende waterbergende wadi’s. En er zijn zelfs plannen om water onder de IJssel te winnen, en dit via een pijpleiding naar droge gebieden te transporteren. Een behoorlijke operatie, waarbij in technisch en planologisch opzicht, de nodige hobbels moeten worden genomen.

Onze zuiderburen zijn wat dat betreft een stuk slimmer. Belgen zijn tegenwoordig verplicht om een grote regenwatertank met pomp in hun nieuwe woning te installeren. En niet alleen in een woning in de stedelijke gebieden. Uit ervaring weten wij inmiddels ook, dat verschillende vakantiehuisjes in dit land er al mee uitgerust zijn. Met het opgevangen water, kan het toilet worden schoon gespoeld, het gazon worden besproeid, en de was worden gedaan. Waarom dan nog langer moeilijk doen in ons eigen land, als het ook makkelijk kan? Bijvoorbeeld op de volgende twee manieren. Voor iedere nieuwe woning in Nederland dit systeem wettelijk verplichten. En voor bestaande woningen een goede subsidieregeling in het leven roepen, die de aankoop van dergelijke voorzieningen flink stimuleert.

Als u dit leest heeft u misschien thuis al wat werkzame uren achter de rug, want een flink deel van de beroepsbevolking is hiertoe nu min of meer gedwongen. Maar als u straks weer met uw auto naar het werk gaat moet u één ding goed bedenken. De grijze strook die u dan voor u ziet is mede te danken aan een Belg. Die kreeg in 1870 al het patent op de uitvinding van het asfalt!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Slimmer werken