Channels

Bijna iedereen voelt het op zijn klompen aan. Het graven van een ecotunnel op de Veluwe, is peanuts vergeleken met de aanleg van een stuk spoorlijn in een veenweidegebied. Door de slappe ondergrond, dien je de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.

Eerst de dikke veenlaag verwijderen, en daarna opvullen met zand, is al eeuwenlang een beproefde methode, van boeren die een weg in deze gebieden aanleggen.

Ook de spoorwegen hebben hier flink last van. Met name in het Noordwesten van Overijssel, waar het Kamperlijntje al meer dan anderhalve eeuw, de verbinding tussen Zwolle en Kampen tot stand brengt. Toen op dit traject de rode boemeltjes nog dienst deden, kon je onderweg in de rookcoupé de asbakdekseltjes horen klepperen. In die tijd hadden machinisten van de ronkende diesels vaak het gevoel, dat ze meer naast dan tussen de rails zaten!

Lees ook:

Slimmer werken? Laat de eenvoud regeren!

In de zomer van 2017 komt hier verandering in. In slechts 12 weken tijd wordt een nieuwe verbinding, tussen de twee Hanzesteden, uit de grond gestampt. De bedoeling is dat de trein voortaan met 140 kilometer per uur het traject zal afleggen. Maar daar komt in de praktijk weinig van terecht. Bij die snelheid krijgt de nieuwe trein trekken van een schommelpaard, en is de kans groot dat de spoorlijn op de ondergrond van veen gaat golven.

Bij de aanleg van de nieuwe spoorverbinding zijn ProRail en consorten behoorlijk rechtlijnig te werk gegaan. Zonder met de ondergrond rekening te houden, heeft men de nieuwe verbinding aangelegd. Met alle gevolgen van dien. Inmiddels is beterschap beloofd. Maar daar schiet de belastingbetaler geen cent mee op.

Om de beoogde doelen te halen, zal de nieuwe spoorlijn eerst moeten worden verwijderd. Vervolgens zal de ondergrond moeten worden afgegraven, en worden opgevuld met zand. Kosten van de gehele operatie: 100 miljoen euro. Dit alles had makkelijk voorkomen kunnen worden. Kwestie van praktisch en logisch nadenken. Inventief zijn is vaak gewoon een kwestie van je gezonde boerenverstand gebruiken!

De rubriek ACTUEEL informeert u over opvallende gebeurtenissen m.b.t. beter managen en organiseren. In elk bericht vermelden wij de bronnen. Bron: WAKE UP YOUR MIND

Kennisbank onderwerpen:

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x