Hoe verkort je de duur van besluitvorming?

Snellere en goedkopere besluitvorming kan door de inzet "interactieve beleidsontwikkeling".

"Interactief beleid maken is een zoeken naar wijsheid en waarheid buiten de eigen organisaties. Het is een systematisch vastleggen hoe mensen van buiten over zaken denken en voelen. Het is daarom ook een aanhaken aan maatschappelijke ontwikkelingen en daaruit nieuwe energie en denkbeelden putten voor procesmatig sturen op maatschappelijke veranderingen. Voorts is dat werken van buiten naar binnen gericht op het verwerven van draagvlak voor stevige besluiten, onder andere door een gezamenlijk inzicht te genereren in inhoudelijke zaken. Maar laat er geen twijfel over bestaan: het is ten slotte het bevoegde gezag dat de knopen doorhakt.

"Interactief beleid maken is een zoektocht naar de menselijke maat waarbij de overheid het initiatief neemt, en dat initiatief gedurende het zoekproces houdt zonder al van te voren een idee te hebben van het precieze probleem. Laat staan van de oplossing."

"Interactief beleid maken is een welbewuste en gesystematiseerde poging van overheden om zo dicht mogelijk bij het gevoel en de vraag van haar burgers te komen. Overigens niet zo maar burgers in het algemeen, maar personen die sleutelfiguren zijn. Zonder overigens de burger buiten beschouwing te laten."

"Wanneer interactief beleid maken?
Dient gehanteerd te worden als men zit met vragen als:

Hoe moet dat nu verder met dit onderwerp/
Waar liggen in de toekomst de grenzen en de kaders?
Hoe positioneren en of herpositioneren we dit onderwerp in het licht van de nieuwe ontwikkelingen?
Is het niet nodig om een deugdelijke herijking en heroriëntatie op het onderwerp los te laten; moeten we niet de grenzen verleggen?
Sluit het product dat we leveren, en de kwaliteit daarvan, nog wel aan op de behoefte?"

Zonder interactieve planvorming én handig en professioneel gebruik van de geboden inspraakmogelijkheden door individuele en collectieve belangenvertegenwoordigers duren deze totale plan- en besluitvormingperioden doorgaans twintig jaar. Met interactieve planvorming is nu aangetoond dat deze duur teruggebracht kan worden tot enkele jaren. En doordat met elk jaar uitstel de kosten van uitvoering van dit soort projecten toeneemt, leidt een aanzienlijke verkorting van de plan- en besluitvormingsduur tot een besparing van vele miljoenen.

( bron en meer op: MANAGEMENT ISSUES)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>