Hoe overleeft u de krappe arbeidsmarkt

Columns

In het huidige bedrijfsklimaat is het belangrijker dan ooit om een goed geoliede machine te hebben als het gaat om werving en behoud van het personeel.. Nu de werkloosheid historisch laag is en meer mensen werken dan ooit tevoren, is de arbeidsmarkt krap. Dit zet bedrijven onder druk om het beste talent te vinden en te behouden.

Hoe overleeft uw bedrijf in een krappe arbeidsmarkt? Hier zijn een paar suggesties: :

 1. Herzie uw arbeidsvoorwaarden.
  Is uw arbeidsvoorwaardenpakket concurrerend? Zo niet, dan kunt u overwegen het salaris te verhogen of extra voordelen toe te voegen om toptalent aan te trekken en te behouden. Vergeet niet dat werknemers tegenwoordig meer willen dan alleen een salaris. Ze willen het gevoel hebben dat ze gewaardeerd worden door hun bedrijf en dat hun evenwicht tussen werk en privé belangrijk is voor de organisatie.

 2. Train uw managers.
  Uw managers zijn de frontlinie als het gaat om het aantrekken en behouden van werknemers. Zorg ervoor dat zij getraind zijn in hoe zij toptalent kunnen identificeren en wat zij moeten doen om hen betrokken en gemotiveerd te houden.

 3. Herzie uw wervingsproces.
  Is uw wervingsproces efficiënt? Gebruikt u de nieuwste technologie om u te helpen de beste kandidaten te vinden? Zo niet, dan loopt u wellicht toptalent mis. Bekijk uw proces en kijk waar u verbeteringen kunt aanbrengen.

 4. Bied flexibele werkregelingen.
  Steeds meer werknemers zijn tegenwoordig op zoek naar flexibiliteit als het gaat om hun werkschema. Als uw bedrijf als u flexibele werkregelingen kunt aanbieden, wordt u aantrekkelijker voor potentiële kandidaten.

 5. Promoveer van binnenuit.
  Wanneer werknemers zien dat er binnen het bedrijf mogelijkheden zijn om door te groeien, zullen zij eerder geneigd zijn om te blijven. Overweeg waar mogelijk promotie van binnenuit om uw werknemers te laten zien dat u in hun groei en ontwikkeling investeert.

 6. Huur flexibele arbeidskrachten in.
  Bijvoorbeeld studenten voor een studenten bijbaan of parttime baan, of iemand die bereid is om later over te stappen naar een fulltime functie. Op die manier kunt u hen vertrouwd maken met de bedrijfscultuur en zien of zij bij uw organisatie passen voordat u een verbintenis op lange termijn aangaat.

 7. Maak gebruik van aannemers of freelancers
  Als u specifieke projecten of taken hebt die moeten worden uitgevoerd, maar u hebt niet de bandbreedte om dit intern te doen, overweeg dan om aannemers of freelancers in te huren. Dit kan een geweldige manier zijn om het werk gedaan te krijgen zonder een langdurige verbintenis aan te gaan met een werknemer.

 8. Sta open voor nieuw talent
  Sluit kandidaten niet uit alleen omdat ze geen ervaring hebben in uw branche. Soms zijn de beste werknemers zijn degenen die bereid zijn te leren en mee te groeien met het bedrijf.

De krappe arbeidsmarkt kan een uitdaging zijn voor bedrijven, maar door een aantal proactieve stappen te nemen, kunt u ervoor zorgen dat uw bedrijf kan gedijen.

Daarnaast is het slim om je bedrijfsadministratie volledig te automatiseren. Gebruik hulpmiddelen zoals een sollicitantvolgsysteem om de voortgang en prestaties van uw aanwerving bij te houden. Door uw huidige praktijken te herzien en enkele aanpassingen door te voeren, kunt u de krappe arbeidsmarkt doorstaan en een voorsprong nemen.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Solliciteren, recruteren