Hoe minder managers, hoe beter de productiviteit

Actueel

Het groeiende aantal managers in Nederland is slecht voor de economie. Dat blijkt uit onderzoek van de TU Delft. 'De toewijding van werknemers neemt af omdat de managers zich te veel met de werkvloer bemoeien. En dat is schadelijk voor de arbeidsproductiviteit en de technologische vooruitgang van ons land.

Niet rechtvaardig
Werknemers kunnen door de toenemende managersbureaucratie steeds minder deelnemen in de ondernemingsbeslissingen. Bovendien voelen ze zich door de inkomensongelijkheid niet rechtvaardig behandeld waardoor hun arbeidsvreugde en betrokkenheid daalt. En dat is schadelijk voor de productiviteit.

Angelsaksische landen
De verhouding tussen management en productiviteitsgroei werd in kaart gebracht van diverse landen waaronder Nederland, België, Duitsland en de VS. Nederland zit in de Europese middengroep. In Angelsaksische landen zit nog een groter aantal managers. Daar is dan ook een relatief lagere arbeidsproductiviteitsgroei te zien.

(bron: ZIBB)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Ko Leenknegt
Het reslutaat van het onderzoek is voormij niet onverwacht. Je moet medewerkerslos laten en een eigen verantwoordelijkheid geven.
http://www.zeelandnet.nl/weblog/data/qualiteit/index.php?pagina=1
Wim Gijsbers
Ik ben van mening dat de taken van de huidige managers overtrokken zijn. In feite behoren managers coaches te zijn, zij behoren de werknemers van informatie, gereedschap en handvaten te voorzien.

Processen moeten helder zijn en de manager coach moet de werknemers daarmee ondersteunen, op die manier kan een hele grote efficientie halen.

Meer over Slimmer werken