Uw persoonlijke temperament bepaalt uw keuzen zowel in denken, voelen als in gedrag. Ken uw reacties, dan kunt uw beter omgaan met conflicten.
Een warm of een koud conflict
Warme conflicten kenmerken zich door 'stijgende temperaturen' en gedrag dat agressiever wordt. Dit zijn conflicten die vaak ontaarden in een heftige persoonlijke confrontatie.
Bij koude conflicten is er sprake van cynisme, een langdurige uitputtingsslag en verblindheid als het gaat om de effecten van het eigen gedrag op dat van anderen. Koude conflicten hebben weinig uiterlijke tekenen en er is sprake van vermijdingsgedrag.
De temperatuur van uw temperament
Traditioneel worden er vier temperamenten onderscheiden:
1. Het cholerische temperament (duidelijke meningen, sterke innerlijke overtuigingen, de nek uit durven steken);
2. Het melancholische temperament (zorgzaam, ijverig, methodisch, veel zelfdiscipline en stevig met beide benen op de grond);
3. Het flegmatische temperament (loyaal, afhankelijk, betrouwbaar, voorkeur voor rust en kalmte);
4. Het sanguïnisch temperament (altijd in beweging, onbezorgd, extravert, spraakzaam en levenslustig).
Managementstijlen kunnen ook van invloed zijn op de temperatuur van een conflict. De nadruk kan op 'warm' liggen wanneer in situaties meer riskant, confronterend en uitdagend gedrag wordt aangemoedigd. Of de nadruk kan liggen op 'koud' wanneer logica, rationaliteit en planning aan de orde van de dag zijn. (In Nederland zijn jaarlijks 70.000 ziekmeldingen met een arbeidsconflict als basis. Daarom heeft het onlangs door de brancheorganisaties van arbodiensten opgerichte reïntegratieplatform Stecr de Werkwijzer arbeidsconflicten gepubliceerd.) Pas wanneer u inzicht heeft in uw eigen temperament en dus weet hoe u op conflicten reageert, kunt u conflicten tussen anderen oplossen.
Lees ook:
Communicatie en Emotie
Sociale vaardigheid en persoonlijke effectiviteit: wat zijn de trends?
Willem Mastenbroek
Wat vroeger correct en deftig was doet nu formeel en houterig aan; wat vroeger stevig en ferm optreden was, krijgt nu het etiket 'macho'. Wat moeten we denken van de modegevoeligheid en de telkens weer 'nieuwe' ontwikkelingen en 'doorbraken'?
(bron: SIGMA)
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>