Channels

Headhunters laten het wel uit hun hoofd om een IQ-test in te zetten als ze op zoek zijn naar, laten we zeggen, een voorzitter van de Raad van Bestuur. Volgens wetenschappers is dat een gemiste kans. Intermediair bericht daarover.

Niet meer dan Mulo
Wat hebben Alfred Heineken (Heineken), Jan Timmer, Cor Boonstra (beiden Philips), Ad Scheepbouwer, Hans Breukhoven (Free Record Shop), Cor Stutterheim (CMG) en Martin Schröder (Martinair) met elkaar gemeen? Behalve dat ze de leiding hebben (gehad) over grote ondernemingen, hebben ze ook nauwelijks opleiding genoten. De meesten van hen kwamen niet verder dan de Mulo (tegenwoordig: Mavo).

CV en bereikte resultaten
Een hoog IQ is kennelijk geen vereiste om de top van het bedrijfsleven te bereiken. Grote executive headhunterbureaus zetten dan ook geen IQ-tests in bij de selectie voor topbestuurders. Ze vertrouwen meer op CV-informatie en bereikte resultaten.

Beste voorspeller
Toch is dat niet slim, betoogt hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie Neil Anderson. Volgens hem is er geen betere voorspeller van toekomstige prestaties dan een hoog IQ. In een artikel op [email protected]@gement komt Paul van der Maessen de Sombreff tot dezelfde conclusie.

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Ik geloof zeker dat de ‘bagage’ van een persoon meegenomen moet worden in de selectie van top-functies. Dan is het niet alleen het IQ maar ook het EQ e.d. Ik zou graag de tegenwerping in het stukje (zie eind) onderbouwd zien. Net zoals je selectie van mensen voor belangrijke functies moet onderbouwen met metingen, zal deze discussie meer onderbouwd moeten worden.

Wat het de genoten opleiding nu te maken met de hoogte van een persoons IQ? Er wordt hier ten onrechte (op zijn minst ongefundeerd) de conclusie getrokken dat de genoende personen een laag IQ hebben omdat zij ‘slechts’ Mulo hebben genoten. Dit is wel erg kort door de bocht.

x
x